Wat te doen in Kilkenny: 6 tips! | Ierland

Kilkenny is misschien wel de meest schilderachtige stad in heel Ierland. Overal zie je charmante hofjes, keurige bloemperken, traditionele winkels en deftige deuren in alle mogelijke kleuren. Daarbij ademt de middeleeuwse plaats een volmaakte historische sfeer. Laat je echter niet misleiden door het fleurige voorkomen, het veelzijdige stadje heeft ook een ‘duistere’ kant. Zo was Kilkenny een van de eerste plekken in Europa waar een heksenjacht plaatsvond. Benieuwd naar wat je er allemaal kunt beleven? Neem dan een kijkje naar mijn 6 tips!

Kilkenny | Ierland

→ In Ierland is een huurauto ideaal, deze boek je het best via Sunny Cars
→ Hotel tip: The Hoban Hotel Kilkenny of Langtons Hotel Kilkenny

Kilkenny Castle Ierland Kilkenny Castle Kilkenny Ierland

Kilkenny Castle Bezoeken

Kilkenny Castle is het ware icoon van de stad. Het statige gebouw pronkt te midden van een siertuin aan de centrumzijde en een gigantisch stadspark van 20 hectare aan de andere kant van het kasteel. Het kasteel werd in 1195 gebouwd en nog tot 1935 bewoond door adellijke graven. Het kasteel is daarna voor £50 overgedragen aan de bewoners van Kilkenny.

Tegenwoordig kun je rustig in het kasteel rondlopen en de luxueuze kamers bekijken. Volwassenen betalen een entreeprijs van €7 en studenten betalen €3. De tentoonstellingen van de Butler Gallery zijn gratis te bezoeken. Je vindt de Butler Gallery in de kelder van het kasteel.

StKieranStreet in Kilkenny Ierland tips

StKieranStreet Kilkenny Ierland

Shoppen en terrassen in St. Kieran Street

De straat naast het kasteel (The Parade) sluit aan op de High Street. Vanaf deze hoofdstraat glip je via het befaamde Butter Slip steegje terug in de tijd en beland je in het 17e-eeuwse hart van het oude centrum. Het steegje sluit aan op St. Kieran Street, waar je talloze ambachtelijke winkels, modieuze boetiekjes, gezellige cafés en traditionele pubs tegenkomt.

Wat te doen in Kilkenny Kyteler

Kyteler in Ierland Kilkenny

Kytelers Inn: Heksenverhalen en live muziek in een echte Ierse Pub

In de St. Kieran Street staat ook de beruchte Kytelers Inn. Elke bewoner van Kilkenny kent het verhaal achter de legendarische Dame Alice Kyteler, de oorspronkelijke eigenaresse. Alice trouwde maar liefst vier keer, maar tijdens elk huwelijk stierven haar echtgenoten een plotselinge en mysterieuze dood. Haar vierde man verloor al zijn haar en nagels voordat hij uiteindelijk overleed. Vervolgens werd Alice in 1324 als een van de eerste vrouwen in Europa veroordeeld tot de brandstapel wegens vergiftiging en hekserij. Alice wist naar Engeland te ontsnappen, maar haar dienstmeid Petronella werd wegens samenzwering alsnog gegeseld en verbrand.

De pub en herberg bestaat nog steeds onder dezelfde naam. Je kunt er typisch Ierse gerechten proberen, allerlei soorten Iers bier (Kilkenny bier!) bestellen en elke avond genieten van traditionele Ierse muziek. ‘Ierser’ kan haast niet!

Kilkenny bier Smithwick Smithwick Kilkenny bier

Doe de Smithwick Experience

Over bier gesproken; je kunt Ierland niet bezoeken zonder authentieke Ierse ale te hebben geproefd. Kilkenny staat in de wijde omgeving bekend om zijn goede brouwerijen. Locals uit alle hoeken van de provincie Leister gaan regelmatig een avondje naar Kilkenny voor de uitstekende pubs.

De mooiste manier om kennis te maken met het lekkerste bier van Kilkenny is de Smithwick Experience. Je bent er misschien niet mee bekend, maar in Ierland is Smithwick een echt begrip. In Dublin heeft iedereen er van gehoord (en geproefd)! De ‘experience’ is een interactieve rondleiding en proeverij die je meeneemt in het complete productieproces van het oudste ale van Ierland. De Smithwick Experience kost tussen de 11 en 13 euro per persoon. Tip: de tickets zijn online goedkoper!

BlackAbbey in Kilkenny Ierland BlackAbbey Kilkenny Ierland

Loop de Medieval Mile en bewonder Black Abbey

De Medieval Mile leidt je langs de mooiste monumentale panden van Kilkenny. De route begint bij Kilkenny Castle en eindigt in de buurt van Black Abbey. Vanaf The Parade loop je richting het centrum via de High Street of St. Kieran Street. Beide wegen komen uit op Parliament Street. Even verderop sla je links af naar Black Abbey of loop je nog even door richting de St Canice Cathedral.

Black Abbey wordt op deze route vaak overgeslagen, maar het is een van de oudste kerken van het land. Bovendien vindt je hier het “Rosary Window”: het grootste glas in lood raam in heel Ierland. De abdij is vernoemd naar de zwarte mantels van de Dominicaanse paters die er ooit woonden.

Verwaal in Kilkenny

Verdwaal in Kilkenny Ierland

Verdwalen & Genieten in Kilkenny

Tenslotte raad ik je aan om gewoon rond te lopen vooral niet op de straatnamen te letten! In Kilkenny hoef je zeker niet ver te zoeken om je te vermaken. Ontdek zelf de pittoreske huisjes, toffe street art, weeldigere tuinen en trotse bewoners!

Regel meteen je Kilkenny trip:

Vliegtickets naar Ierland vind je hier
→ In Ierland is een huurauto ideaal, deze boek je het best via Sunny Cars
→ Hotel tip: The Hoban Hotel Kilkenny of Langtons Hotel Kilkenny

→ Bekijk hier al onze Ierland artikelen