rondreis oost ierland

7 Redenen om op rondreis te gaan in Oost-Ierland

Misschien ben je ooit in Dublin geweest, maar hoe zit het eigenlijk met de rest van Oost-Ierland? Nog maar weinig reizigers gaan op ontdekkingstocht in deze regio, terwijl je hier volop je hart kunt ophalen aan de rijke Europese cultuur. Deze eeuwenoude regio staat namelijk bol van de middeleeuwse ruïnes, prachtige kastelen, kleurrijke huisjes en oneindige groene weides. Een onontdekt stukje Ierland dus, waar je nog heel veel hotspots off the beaten track kunt ontdekken. Nog niet helemaal overtuigd? Hieronder vind je 7 redenen waarom jij binnenkort op rondreis zou moeten gaan in Oost-Ierland!

7 x op rondreis in Oost-Ierland

Ruines_oost-ierland

1. Geheimzinnige Ruïnes

Aangezien de eerste Ieren zich vestigden in het Oosten van het land vind je hier ook de alleroudste cultuur. De beste manier om 5000 jaar van Ierse geschiedenis te ervaren is door de mooiste ruïnes en oude kastelen te bezoeken. Hier kom je zonder twijfel de gaafste verhalen over het verleden te weten. Op veel van deze strategische plekken hebben eeuwenlang invasies en veldslagen tussen Ieren, Noormannen en Vikings plaatsgenomen. Enkele plekken die je echt niet mag missen zijn Rock of Dunamase, Rock of Cachel en Jerpoint Park. Lees hier de verhalen achter deze mysterieuze locaties.

streetart oost ierland

2. Kleurrijke Stadjes

Het weer in Ierland is soms wat grijs, maar de steden zijn vol van kleur. Steden zoals Waterford en het kleinere Kilkenny barsten van de pittoreske huisjes, authentieke pubs, steengoede streetart en weeldigere tuinen. Waai in Waterford lekker uit langs de haven of bewonder in Kilkenny het iconische Kilkenny Castle. In beide stadjes vindt je fantastische wandelroutes om de geschiedenis van Oost-Ierland na te sporen: In Waterford loop je via de Viking Triangle in de voetstappen van legendarische helden en in Kilkenny hoor je heksenverhalen langs de Medieval Mile. Meer tips voor een tripje naar Kilkenny vindt je hier.

Stadjes oost ierland

3. Slapen in een Kasteel

Het gebeurt niet alleen in sprookjes! Voel je als een echte prins of prinses en slaap een nachtje in een elegant Iers kasteel. Niet alle oude kastelen in Ierland zijn langzaamaan veranderd in raadselachtige ruïnes. Veel latere kastelen uit de 18de eeuw zijn bewaard gebleven en in volle glorie gerenoveerd. Een van deze landhuizen is Castle Durrow in Laois County. Het landhuis viert dit jaar zijn 300-jarig bestaan en dient tegenwoordig als een charmant hotel. Castle Durrow heeft trouwens een onverwachts Nederlands tintje: Het landhuis wordt beheerd door een echtpaar en de eigenaresse komt uit Amsterdam. Als je goed rondkijkt vindt je de koninklijke portretten van prinses Beatrix en Juliana. Castle Durrow ligt in een klein middeleeuws dorpje op een halfuurtje rijden van Kilkenny.

Slapen in een kasteel oost ierland

4. Weelderige Natuur en Groene Platteland

Wie denkt aan Ierland denkt aan vruchtbare groene weides. Op rondreis door Oost-Ierland wordt je omringt door de natuur. Vergeleken met Nederland is Ierland een stuk minder dichtbevolkt, maar wel wonen er bijna evenveel schapen als mensen. Vooral in Oost-Ierland liggen uitstekende wandelroutes in prachtige gebieden, zoals de Slieve Bloom Mountains en Wicklow Mountains National Park. De Slieve Bloom Mountains zijn samen met het Massif Central in Frankrijk de oudste bergen in Europa.

Oost Ierland Jerpoint

5. Ierse Fijnproeverij: De Lekkerste Whiskey en Ale

Ierland staat er om bekend: een rondreis is niet compleet zonder een slokje van de beste whiskey en ale in de hele wereld. In het Oosten van het land liggen een aantal van de oudste brouwerijen. Bekende namen zijn de Tullamore Dew whiskey uit Tullamore en Smithwick bieren uit Kilkenny. Deze twee merken worden in bijna alle pubs geschonken, maar je kunt ook een bezoekje brengen aan de Tullamore distilleerderij zelf of de Smithwick Experience doen in Kilkenny.

Fijn proeverij oost ierland

6. Het Perfecte Comfort Food

Het brengt je geen stap dichter bij je beoogde beach body, maar dat argument weegt zeker niet op tegen de zaligheidsfactor van de Ierse gerechten. Het eten in Ierland is het pérfecte comfort food. Proef een romig broodje ‘Blaa’ in Waterford, geniet van de lekkerste groentetaartjes naar traditioneel recept, schuif aan bij de brunch voor een scone met aardbeienjam, neem een hap van een verrukkelijk stukje Noord-Europese zalm en sluit de dag af met een echte klassieker: fish and chips. Honger zal je in Ierland in ieder geval niet hebben!

eten oost ierland

7. De Trotse Mensen

Tenslotte zijn de gastvrije mensen van Ierland een onmisbare reden voor een rondreis in het eeuwenoude Oosten. De trotse mensen van Ierland zijn van nature onvervalste story tellers. Vraag naar hun verhaal en ze vertellen je met plezier over de liefde voor hun land. Wat volgt zijn kronieken over historische helden, persoonlijke anekdotes van ontmoetingen met geesten, of een ongelofelijk verhaal over een vergeten spookstad.

Mensen oost ierland

Dit artikel is mogelijk gemaakt door de #IrelandsAncientEast blogreis, georganiseerd door iAmbassador in samenwerking met Tourism Ireland (hier kun je ook meer tips vinden!). We Are Travellers behoudt volledige redactionele controle over de gepubliceerde content op deze site.

→ Bekijk hier al onze Ierland artikelen