Dit is waarom je naar het knusse Kinsale in Ierland wilt (+ veel tips)

Wanneer je een roadtrip door Ierland maakt of op citytrip bent naar Cork, is het zeker de moeite waard om een uitstapje te maken naar Kinsale! Het is een kleurrijk havendorpje met een tal aan gezellige lunchtentjes, mooie hike routes en je kunt er zelfs een boottour boeken om walvissen te spotten. Kortom, dit dorpje mag je zeker niet overslaan als je in Ierland bent en we vertellen je hieronder precies wat je niet wilt missen, maar delen ook tips om je eigen reisje naar Kinsale te plannen.

Dit wil je doen in Kinsale

→ Hotel tip voor Kinsale: The Trident Hotel Kinsale
→ Zo kom je er: Vlieg naar Cork & pak daar de bus naar Kinsale

Lunchen in Kinsale bij O’Herlihys Kinsale | OHK Cafe

Wanneer je in Kinsale bent, wil je sowieso een keer lunchen bij O’Herlihys Kinsale. Het OHK cafe is een gezellig lunchcafé net buiten het centrum. Je kunt hier terecht voor lekkere koffie, maar ook de Chai Latte is hier een dikke aanrader. Wanneer je door de straat wandelt valt de roze pui direct op van dit tentje en bij mooi weer kun je hier heerlijk op het terras zitten. Mocht je onderweg een kopje koffie willen drinken, dan kun je bij het kleine raampje aan de rechterkant ook een koffie to go bestellen.

→ Adres van het OKH Cafe: The Glen, Town-Plots, Kinsale, Co. Cork, P17 ED82, Ierland

Lunchen Kinsale

Maak een Wandeling van Kinsale naar Charles Fort

Langs de kust van Kinsale kun je een mooie route wandelen naar het Charles Fort, dit wordt ook wel de Scilly Walk genoemd. De hike is in totaal zo’n 5 kilometer lang, 2,5 kilometer heen en 2,5 kilometer terug. Wanneer je onderweg wil lunchen dan kan dat goed bij Bulman, ook kun je eventueel lunchen bij de foodtruck Shirleys, hier verkopen ze fish & chips. Tijdens de covid periode zijn deze vissers een foodtruck begonnen en sinds die periode is de foodtruck een echt succes.

→ Handig: Hier vind je de route van de Scilly Walk

Gekleurde huizen Kinsale ireland

Walvissen en Dolfijnen spotten in Kinsale

Niets is magischer dan walvissen spotten! En het toffe is, je kan dit gewoon doen in Kinsale! Tijdens een boottocht van in totaal 4 uur vaar je vanaf de haven naar open zee en kun je afhankelijk van de periode van het jaar bultrugwalvissen, dolfijnen of orka’s zien vanuit de boot. Bultrugwalvissen kun je spotten tussen de periode januari en augustus. Orka’s zijn iets zeldzamer en worden minder vaak gespot dan bultrugwalvissen. Wel heb je het hele jaar door de kans om dolfijnen te zien. Het is zeker de moeite waard om zo’n excursie te doen als je hier bent en het maakt je tripje nog net even meer bijzonder!

Haven bezoeken walvissen Kinsale

Bewonder de kleurrijke huizen en streetart in Kinsale

Wanneer je Kinsale bezoekt vallen direct de kleurrijke huizen op. De reden achter deze felgekleurde huizen is een landelijke wedstrijd namelijk de “Tidy Towns competition”. Tijdens deze wedstrijd wordt ieder jaar een dorp verkozen tot het mooiste dorp van Ierland. Zo houdt een groep fanatieke bewoners van Kinsale het dorp goed bij en worden huizen geschilderd in prachtige felle kleuren, bloemperkjes volop bijgehouden en zorgen vrijwilligers er dagelijks voor dat de straten schoon zijn. Je weet immers maar nooit wanneer de juryleden van de wedstrijd het dorp bezoeken! In 1986 heeft Kinsale voor het laatst gewonnen en zo doen er jaarlijks 1000 dorpen mee aan de wedstrijd. Wanneer je door Kinsale wandelt kom je waarschijnlijk ook langs de Anne Bonny trap. Deze trap is geschilderd door twee vrouwelijke kunstenaars met de tekst “Well behaved women seldom make history”. Onder de tekst staat een plaat van de vrouwelijke piraat Anne Bonny die in Kinsale geboren is.

 Streetart Kinsale

Koffie drinken bij The Collector

Ben je een koffieliefhebber? Dan staat een bezoek aan The Collector vast al op je lijstje! Bij The Collector wordt het koffie en thee menu aangepast op het seizoen. Standaard hebben ze een Guatemala roast van een lokale roaster uit Cork op het menu staan. De eigenaresse is een ware liefhebber van koffie en laat tijdens haar reizen verschillende soorten koffiebonen importeren. De eigenaresse is van origine ook niet Iers, maar ze komt uit Amerika en daardoor importeert ze bijvoorbeeld ook graag Cubaanse bonen vanuit Miami.

Koffie drinken Kinsale restaurant

Walking Tour met Don & Barry

Wil je veel te weten komen over Kinsale? Ontdek het dorpje dan tijdens de walking tour van Don & Barry. Tijdens de walking tour neemt Barry of Don je mee op sleeptouw door het dorp. Als locals weten zij als geen ander te vertellen over Kinsale en voelen ze feilloos aan wat de groep interessant vind om te weten over het dorp. Zo kunnen ze veel vertellen over de geschiedenis van het dorp, maar ze kunnen je ook laten weten waar de hotspots zitten die je zeker niet wil missen als je hier bent. Ze vertellen over de details van het dorp waar je alleen niet zomaar achter was gekomen. Zo hebben ze bij de Kerk Saint Multose bijvoorbeeld een interessant verhaal. Bij de deurpost van deze eeuwenoude kerk kun je slijtageplekken zien. Deze slijtage is ontstaan doordat soldaten vroeger hun zwaard slepen langs de deurpost van de kerk om zo hun zwaard te zegenen. Zo geloofden de soldaten dat ze beter konden vechten. Grappig detail: het valt op dat de meeste soldaten vroeger rechtshandig waren!

→ Een tour volgen: De publieke tours zijn dagelijks (tussen medio maart en oktober) en starten om 11:15u vanaf het Kinsale Tourist Office en kosten 8 euro per persoon. Er is soms ook een early bird tour (van mei tot en met september), deze start elke ochtend (met uitzondering van zondag) om 09:15u bij de Tourist Office. Je kan ook contact opnemen via 0872500731 of moloney.barry@gmail.com

Kinsale ireland

Drankjes doen in Kinsale bij The grey Haunt en Prims Bookshop

Is de bar nou scheef? Of heb je een Guinness teveel op? In de oudste kroeg van Kinsale The Grey Haunt kun je deze scheve bar vinden! Doordat het dorp aan het water ligt zijn er een aantal huizen verzakt, net zoals dit typisch Ierse cafe. Het gezegde in dit cafe luidt dan ook dat als de bar recht lijkt te zijn, het tijd is om naar huis te gaan. Mocht je een bezoek brengen aan the Grey Haunt, proef dan een van de lokale bieren op de tap zoals Beamish of Murpheys. Mocht je meer zin in een wijntje hebben en ben je toevallig ook gek op boeken dan is Prims Bookshop zeker een bezoek waard. Bij Prims Bookshop kun je genieten van live muziek, lekkere wijn drinken en interessante boeken kopen.

→ Tip: Op zoek naar Traditionele Ierse pubs? Doe dan ook een drankje bij The Bulman, The Spaniard of ga naar The Blue Haven or Kitty O’Shea’s, daar vind je ook live muziek!

Ierse Pub Kinsale

Uit eten in Kinsale bij St Francis Provisions en Max Restaurant

Wanneer je toe bent aan een avondje fine dining dan is St Francis Provisions the place to be! Als je aan tafel schuift kun je hier perfect genieten van tapas gerechten en dit is ook een restaurant waar je goed vegetarisch kan eten. Wanneer het lekker weer is kun je hier ook  gezellig op het terras zitten. Juist meer zin in seafood? Dan is Max Restaurant een aanrader. Het restaurant is goed te herkennen aan de rode pui en je eet hier de beste visgerechten!

Restaurants Kinsale

Zo plan je een tripje naar Kinsale, Ierland

Helemaal zin gekregen om naar Kinsale te gaan? Dat snappen we! Je komt hier het gemakkelijkst door eerst naar Cork te vliegen, er gaan vanuit Amsterdam directe vluchten naar Cork, dus je bent er binnen no time. Vervolgens kun je vanuit Cork de taxi of de bus (lijn 226) nemen naar Kinsale, dit duurt ongeveer een uurtje. Sowieso is het leuk om je bezoek aan Kinsale te combineren met Cork, in deze stad valt ook zoveel tofs te doen, lees hier meer over Cork. Oh en zoek je een tof hotel om te logeren in Kinsale? Dan raden we je The Trident Hotel Kinsale aan.

→ Lees ook: Ontdek alles over Cork in Ierland (van bezienswaardigheden tot toffe tips)

→ Bekijk hier al onze Ierland artikelen