Derry in Halloween ierland

Vier het échte Halloween in Ierland, de plek waar het meer dan 2000 jaar geleden begon

Ben jij ook zo gek op Halloween? En alles dat er mee te maken heeft, zoals spookachtige kastelen, mystieke verschijningen of spooky parades met griezelig verklede mensen? Dan moet je ooit naar Ierland afreizen rond 31 oktober, de dag dat Halloween gevierd wordt! Niet iedereen weet dit, maar Ierland is dé plek waar Halloween meer dan 2000 jaar geleden al begon. Vergeet dus even de trick & treat tradities in Amerika (al stammen die stiekem ook af uit Ierland!) en het commerciële Halloween dat je daar vindt, maar reis af naar Ierland, de plek waar Halloween haar oorsprong vindt.

Zo begon Halloween ooit in Ierland: Samhain

Halloween begon meer dan 2000 jaar geleden als het Keltische feest van Samhain (Sow-in). Het was niet meteen bedoelt als griezelfeest, maar het markeerde het einde van het oogstseizoen en het begin van de winter. Verkleden was toen al wel aan de orde, want tijdens Samhain droegen mensen al kostuums om zichzelf te vermommen en staken ze vreugdevuren aan als bescherming tegen boze geesten of feeën. Men geloofde toen (en misschien nu ook nog wel) dat tijdens Halloween de sluier tussen “onze wereld” en “de andere wereld” op zijn dunst is, waardoor geesten en demonen gemakkelijk tussen de twee kunnen passeren. De oude Kelten kleedden zich op Halloween daarom in dierenhuiden om kwade geesten af te weren en dat is iets wat tegenwoordig nog steeds gedaan wordt! Pas in de 7e eeuw werd Samhain pas echt Halloween, toen riep het christendom 1 november uit tot Allerheiligen en dit maakte de avond ervoor Allerheiligenavond, oftewel Halloween!

Hier wil je naartoe om Halloween te vieren in Ierland

Halloween Ierland Derry Derry Halloween Ierland

Foto credits: Tourism Ireland/Brian Morrison & Lorcan Doherty

Hier vier je Halloween in Ierland

Halloween wordt overal op het eiland Ierland gevierd. Het barst er dus van de plekken waar je naartoe kunt rond 31 oktober en stiekem kun je ook buiten deze datum veel spookplekken bezoeken. Ga bijvoorbeeld naar Halloween hoofdstad Derry~Londonderry of bezoek vervloekte kastelen of vervallen ruïnes als je echt wilt griezelen. Sla ook zeker het Bram Stoker Festival in Dublin niet over of reis juist af naar Trim & Athboy waar je naar het Púca Festival kunt! Benieuwd waar je Halloween het beste kan vieren en welke Ierse spookplekken je allemaal niet wilt missen als echte griezelfanaat? We delen hieronder de beste plekken met je!

1. Halloween-hoofdstad: Derry~Londonderry

Een van dé plekken om naartoe te gaan om Halloween te vieren, is de Halloween hoofdstad van Noord-Ierland: Derry~Londonderry. Hier kun je naar griezelige parades en vreugdevol feestvieren tussen de geesten in de ommuurde stad. Er zijn vuurwerkshows, toffe activiteiten die je vanzelf tegen komt als je door de griezelige straten loopt en ook in de vele leuke restaurantjes is gedacht aan een Halloween tintje.

→ Wanneer wil je hier zijn: Tussen 28 en 31 oktober
→ Lees ook: Maak kennis met het Noord-Ierse Derry~Londonderry: de Halloween hoofdstad van Europa

Derry Halloween vuurwerkshow ierlandDerry in Halloween ierland

Foto credits: Tourism Ireland/Brian Morrison & Lorcan Doherty

2. Púca Festival in Trim & Athboy

Elk jaar vindt het Púca Festival plaats in Trim & Athboy, tijdens dit festival worden de oude tradities van Samhain gevierd. Je kan hier meer te weten komen over eeuwenoude mythen en ondeugende streken van mysterieuze geesten. Je kan in Trim & Athboy, dat je ten noorden van Dublin vindt, naar verschillende plekken gaan om Halloween te vieren. Een daarvan is bijvoorbeeld Hill of Ward. Dit is dé plek waar voor het eerste de oude vuren van Samhain werden aangestoken. Of ga naar het historische centrum van de stad Trim, waar je een torenhoog Normandisch fort vindt. Ook hier is een indrukwekkende Halloween parade te zien, deze wordt “de Aankomst van de Geesten” genoemd en je zult zien dat mensen in de tofste creaties verkleed zijn tijdens dit spektakel! Naast griezelen, kun je hier ook veel muziek, komedie, vuurshows en andere feesten verwachten.

→ Wanneer wil je hier zijn: Tussen 27 en 31 oktober

halloween ierland Púca Festival Púca Festival dublin Púca Festival halloween ierland

Foto credits: Harris PR

3. Kilkenny

Ook de Ierse stad Kilkenny is bekroond tot een van de meest spookachtige steden van Europa. Waarom? Dit is een typisch Middeleeuws stadje, waar het barst van de griezelige verhalen over hekserij, oude vloeken en rituelen. Hier kan je bijvoorbeeld naar haunted houses,  want maar liefst twee oude gebouwen worden geplaagd door de geest van Alice Kyteler, die in 1324 voor heks was uitgemaakt. Zo wordt ze geregeld nog gezien in Kyteler’s Inn en in de St. Canice’s Cathedral, maar ook worden griezelige figuren waargenomen in de ochtendmist boven de Nore rivier.

→ Lees ook: Wat te doen in Kilkenny: 6 tips!

St Canice's Cathedral Kilkennykilkenny ierland kytelers inn

Foto credits: St Canice’s Cathedral & Failte Ireland

4. Bram Stoker Festival in Dublin

Tijdens het Bram Stoker Festival in Dublin wordt het gotische, het bovennatuurlijke, het donkere en het Victoriaanse gevierd. Oftewel, de denkwijzes van schrijver Bram Stoker, de auteur die Dracula tot leven bracht. Tijdens dit festival kun je vier dagen griezelen! En dat griezelen gebeurd op verschillende manieren. Het is een festival waar je kan genieten van buitenspektakels, maar ook van intieme ervaringen op heilige gronden, je kan er klassieke films kijken, naar een openluchtcircus in het bos, komedieshows in nachtclubs of van een koor genieten in een verduisterde bibliotheek. En uiteraard is er een optocht van heuse vampiers! Spanning en sensatie volop dus!

→ Wanneer wil je hier zijn: Tussen 27 en 30 oktober
→ Lees ook: Wat te doen in Dublin? Ontdek de levendige hoofdstad van Ierland!

Bram Stoker Festival Dublin ierlandbram Stroker Festival in dublin

Foto credits: Failte Ireland

5. Noord-Ierland

Naast het bekende Derry Halloween in de Noord-Ierse stad Derry~Londonderry, zijn er nog meer redenen om tijdens Halloween in Noord-Ierland te zijn. Waar je nog meer moet zijn om misschien een glimp van een spookachtige gedaante op te vangen of een plotselinge tochtstroom te voelen die je een koude de rilling bezorgt? Denk bijvoorbeeld aan het historische Ballygally Castle wat in 1625 gebouwd werd door de Shaw familie. De reden waarom deze plek zo angstaanjagend is? Het staat bekend om de geest van Lady Isobel Shaw die de toren bewoont, zij werd namelijk ooit opgesloten door haar man omdat zij geen mannelijke erfgenaam ter wereld bracht. In plaats van te verhongeren, sprong zij uit de toren naar beneden, de dood tegemoet. Tegenwoordig is Ballygally een luxe hotel, maar menig gast geeft aan haar geest te hebben gezien of de aanwezigheid te hebben gevoeld. Creepy! Ook het paranormale evenement van Crumlin Road Gaol in Noord-Ierland is een must voor griezelaars. Met behulp van een professionele spookjacht uitrusting ga je dan op zoek naar geesten van geëxecuteerde gevangenen op plekken waar geestverschijningen zijn waargenomen. Heel spooky!

Crumlin-Road-Gaol-Belfast-ierland

Foto credits: Donal Maloney

Zin gekregen om Halloween te vieren in Ierland?

Een tripje naar Ierland is zo gepland:

Vind hier vliegtickets naar Ierland, vlieg bijvoorbeeld naar Dublin of Belfast
→ In Ierland is een huurauto ideaal, deze boek je het best via Sunny Cars
→ Leuke hotels in Ierland vind je vaak gemakkelijk via Booking.com, in Kilkenny wil je bijvoorbeeld logeren bij The Hoban Hotel of Langtons Hotel

→ Bekijk hier al onze Ierland tips