Carrick a rede de touwbrug in Noord-Ierland

De touwbrug in Ierland waar iedereen het over heeft: de Carrick-a-Rede bridge

De touwbrug in Ierland waar iedereen het over lijkt te hebben. Waar je de mooiste plaatjes van tegenkomt op het internet of in reisgidsen. Maar ook een touwbrug die meer dan eens in lijstje verschijnt als ‘de mooiste bruggen ter wereld’ of ‘de meest gevaarlijkste bruggen op onze aardbol’. We hebben het over de Carrick-a-Rede brigde. Een touwbrug die je aan de kust vindt in Noord-Ierland op een kleine afstand van de legendarische Giant’s Causeway en dichtbij het stadje Ballintoy. Een bijna verborgen plekje (oke stiekem is dat is klein beetje overdreven, jaarlijks trekt deze touwbrug zo’n 250.000 bezoekers, maar net toen wij er waren was er niemand bij de Carrick-a-Rede), dat je eigenlijk echt niet mag missen als je een roadtrip door Noord-Ierland maakt. Benieuwd waar we het precies over hebben? Lees en kijk dan gauw even verder. Ontdek de wonderlijke Carrick-a-Rede bridge in Ierland:

Carrick-a-Rede

Carrick-a-rede touwbrug noord ierland

De Carrick-a-Rede bridge, hoe is deze touwbrug in Ierland eigenlijk ontstaan?

Bruggen heb je in allerlei soorten, variëteiten en maten. De een is gemaakt van massief metaal en de ander van krakkemikkig hout waardoor het een krakend geluid onder je voeten maakt als je er overheen loopt. Ook de Carrick-a-Rede bridge heeft zo haar eigen verhaal en historie. Vroeger, ergens rond 1755, woonde er in de omgeving van wat nu de Carrick-a-Rede is veel zalm-vissers. Elke dag gingen zij naar het eiland van Carrick-a-Rede om hun visnetten te checken. Een gedeelte van de netten werd namelijk aan het land vastgemaakt en het overige deel werd met een boot verder de zee op gebracht om de zalm binnen te halen. Om van het vasteland naar het eiland van Carrick-a-Rede te komen moest echter een gedeelte van de zee worden overbrugt en daarvoor werd vaak simpelweg een touw gebruikt. Elke dag gingen de vissers op en neer. Met name in de zomer, want ‘s winters werd er niet gevist. Redelijk gevaarlijk en uiteindelijk werd het touw dan ook vervangen voor een brug, de Carrick-a-Rede bridge.

Carrick-a-Rede, onderdeel van de National Trust

De Carrick-a-Rede bridge wordt onderhouden door de National Trust en de brug zoals die er nu hangt is in 2000 gebouwd. De touwbrug is zo’n twintig meter lang en hangt dertig meter hoog boven de zee, eigenlijk net onder de rotsen dus. In de omgeving vind je allerlei weilanden waarop de meest vreemde koeien grazen met hun wit met zwart gestreepte vacht. Hier loop je langs zodra je bij de Carrick-a-Rede touwbrug bent geweest, de heen en terugroute is namelijk net even anders.

Je hoogtevrees overwinnen op de Carrick-a-Rede bridge?

Je las het hier net boven al even, deze touwbrug in Ierland wordt elk jaar door meer dan 250.000 bezoekers bezocht. Toch doet niet iedereen dat omdat ze het simpelweg leuk vinden. Heel wat mensen die last hebben van hoogtevrees komen namelijk ook speciaal naar de Carrick-a-Rede in de hoop hun hoogtevrees te overwinnen. Zou jij durven?

Oh, en besef je even dat je boven de mond van een vulkaan hangt als je op Carrick-a-Rede staat

En als je dan misschien geen hoogtevrees hebt, dan wordt je misschien alsnog bang van het feit dat je boven een oude vulkaan hangt. Als je terug kijkt naar het vasteland als je op de brug staat zie je ook donkere stenen, oftewel basalt, iets dat je ook terug ziet bij de Giant’s Causeway dat tevens ontstaan is door vulkanische activiteit. Al hoef je je niet echt zorgen te maken hoor, de vulkaan die hier aanwezig was is zo’n 60 miljoen jaar geleden voor het laatst uitgebarsten.

→ Bekijk hier al onze Ierland artikelen