Reims bezienwaardigheden

Reims: Dit wil je doen in dé Champagne stad van Frankrijk

Tussen Luxemburg en Parijs in, vind je een sfeervolle stad vol cultuur én champagne; Reims. Deze stad ligt in het noordoosten van Frankrijk en is vooral bekend van de imposante kathedraal die tot het Werelderfgoed van UNESCO behoort. Daarnaast ligt Reims midden in de champagnestreek in Frankrijk. Wat zijn de mooiste Reims bezienswaardigheden? En waar overnacht je goed? De tofste tips voor Reims vind je hieronder op een rij. Reis mee naar dé Champagne stad van Frankrijk: Reims!

Reims | Frankrijk

→ Toffe appartementen in Reims: Studio Champagne en MM Suites Cathédrale
→ Voordelig met de trein naar Reims
Dé weekend-tip voor het najaar: de Champagnestreek bezoeken en bubbels inslaan voor Oud & Nieuw

Centre ville Reims Reims bezienwaardigheden Straatje in Reims, Frankrijk

6 x wat te doen in Reims

Reims ligt in de regio Champagne-Ardenne en heeft een stelsel van ruim 250 kilometer aan tunnels en kelders onder de grond, die allemaal voor de Champagne dienen. Wanneer je in deze Franse stad bent, kun je meteen een van wijngaarden- of kelders bezoeken. Pommery, Mumm en Taittinger zijn bekende Champagne merken die hier zijn gevestigd. In totaal is er meer dan 30.000 hectare aan wijngaarden in de hele regio Champagne-Ardenne. Daarom kun je heel gemakkelijk in de omgeving van Reims een rondleiding doen en als afsluiter een proeverij doen bij een van de vele wijngaarden. Wil je ook weten wat te doen in Reims en de omgeving? De stad ligt niet ver van het Parc naturel régional de la Montagne de Reims, waar je heel goed kunt wandelen en fietsen. Ideale combinatie van een citytrip en in de natuur zijn dus.

1. Bezoek de Cathédrale Notre-Dame de Reims

Reims staat met een heel aantal historische gebouwen en met de Champagne-heuvels op de erfgoedlijst van UNESCO. Zo is de Cathédrale Notre-Dame sinds 1991 onderdeel van deze lijst en het Palais du Tau en de Saint-Remi abdij ook. In 2015 werden de Champagne heuvels, huizen en kelders in de streek ook werelderfgoed.

De Cathédrale Notre-Dame de Reims is een prachtige kerk, die nog groter is dan de Notre-Dame van Parijs. Op de gevel van de kathedraal vind je ruim tweeduizend standbeelden. Ook van binnen is de kathedraal prachtig om te zien, met haar glas-in-lood ramen waarin je onder meer een grote roos ziet en het werk van Marc Chagall terugvindt.

Bezienswaardigheden Reims, Cathédrale Notre-Dame Cathédrale Notre-Dame de Reims in Frankrijk Cathédrale Notre-Dame de Reims

2. Breng een bezoekje aan Palais du Tau en Musée Saint-Remi

Naast de kathedraal ligt Palais du Tau, het voormalige paleis van de bisschop van Reims en residentie van de koningen van Frankrijk tijdens hun kroningen. Vandaag de dag is het een museum waar je veel schatten vindt die oorspronkelijk in de kathedraal stonden. Originele standbeelden, tapijten en andere kunstwerken vind je hier terug.

Ook de Saint-Remi abdij en het Musée Saint-Remi dat erin is gevestigd, is de moeite waard om te bezoeken. Je leert hier alles over de geschiedenis van Reims en de regio waarin de stad ligt. Daarnaast is de voormalige abdij zelf ook prachtig om te zien en om doorheen te wandelen.

3. Bewonder de Romeinen in Reims: Porte Mars en Cryptoportique

In Reims vind je op een aantal plekken nog overblijfselen van de Romeinse overheersing in de stad. Zo is er de Porte Mars, vlak bij het station van Reims. Deze grootste boog staat in een klein park en is rond het jaar 200 gebouwd. Het was een van de vier toegangspoorten tot de oude stad en is mooi gedecoreerd met mythologische thema’s.

De Cryptoportique is een andere herinnering aan de Romeinse tijd. Deze werd rond dezelfde tijd gebouwd als de Porte Mars. De kelder werd gebruikt voor de opslag van granen en je kon over het grondoppervlak erboven wandelen. Het is één van de vijf cryptoportique’s die bekend zijn uit de Romeinse wereld. Je kunt een rondleiding boeken door dit bouwwerk of zelf rondwandelen.

4. Dompel je onder in de wereld van Champagne

Aangezien de Colline Saint-Nicaise bij Reims Werelderfgoed is sinds 2015 en er diverse Champagne-huizen in de regio liggen, is Reims de perfecte uitvalsbasis om Champagne te proeven in de omgeving. Ga bijvoorbeeld naar Ruinart, de wijngaarden bij Hautvillers, het Parc de Champagne of naar Champagne Veuve Clicquot. Op deze kaart vind je alle wijngaarden en interessante plekken in de omgeving van Reims die met Champagne te maken hebben.

→ Lees ook: Champagne kopen bij de boer in Ambonnay, zo doe je dat

Wat te doen in Reims, Champagne

5. Gastronomie in Reims

Wanneer je in Frankrijk bent, is goed eten en drinken zeker onderdeel van een stedentrip. In Reims vind je in de wijk Boulingrin een grote, overdekte markt, waar je op woensdag, vrijdag en zaterdagochtend de grootste markt van de stad vindt. In deze wijk vind je ook veel restaurantjes, chocolatiers, delicatessezaakjes en kaaswinkels. Daarnaast kun je hier rondleidingen en proeverijen doen van diverse Champagne-huizen.

Zin in lekker eten? Ga dan naar Au Bureau, een brasserie in het centrum van de stad waar je zowel lokale gerechten als een goede hamburger vindt. Ook Café du Palais is een aanrader als je de echte Franse keuken wilt proberen. De inrichting is vrij excentriek, maar de keuken is erg goed.

Wil je een goede koffie tijdens je bezoek aan Reims? Ga dan naar L’Occasion Café, waar je verschillende soorten koffie en huisgemaakte taartjes vindt. Ook leuk: je kunt hier borrelen en er zijn vaak exposities van lokale artiesten.

6. De kerstmarkt van Reims

Wanneer je in de wintermaanden in Reims bent, is de kans groot dat je de kerstmarkt in de stad tegenkomt. Van eind november tot eind december is deze markt namelijk in het centrum van de stad te vinden. Het is de derde kerstmarkt van Frankrijk, met meer dan 100 stands vol regionale producten, handgemaakte werken en cadeautjes. Daarnaast is de kerstmarkt erg populair door de Champagne-huizen die er hun eigen Champagnes tegen een leuke prijs verkopen. Ook staat er een groot reuzenrad en is er een heus kerstdorp te vinden in deze periode.

Overnachten in het sfeervolle Reims

Wil je een paar dagen doorbrengen in Reims? Boek dan bijvoorbeeld een overnachting bij Studio Champagne. Dit appartement is helemaal in Champagne-stijl ingericht, heeft een slaapkamer, woonkamer, keuken en badkamer. Het appartement ligt in het centrum van de stad. Ook Le coeur de Reims, la mairie et le Boulingrin is een mooi appartement om in te overnachten. Het is stijlvol ingericht en ligt vlakbij alle bekende bezienswaardigheden van de stad. Je hebt een eigen badkamer, zithoek, keuken en slaapkamer. In het appartement van MM Suites Cathédrale kun je met maximaal vier personen overnachten. Het appartement ligt midden in het centrum en heeft een slaapkamer, keuken, woon- en badkamer.

Meteen een overnachting boeken in Reims

le coeur de ReimsMM Suites

Welke Reims bezienswaardigheden wil jij bezoeken?


→ Bekijk hier alle artikelen over Frankrijk