Rouen bezienswaardigheden

Weekendje Rouen: dit wil je doen in de hoofdstad van Normandië

Houten vakwerkgevels, prachtige kerken, goede restaurants en een bewogen geschiedenis; Rouen is een van de steden in Frankrijk die een bezoek waard is. De Seine stroomt dwars door de stad heen en Rouen ligt op zo’n twee uur rijden van Parijs. Welke bezienswaardigheden mag je niet missen? En waar kun je goed overnachten? Zeven tips voor de mooiste Rouen bezienswaardigheden bij elkaar.

Rouen is centraal gelegen in de bekende regio Normandië en is daarmee logischerwijze de hoofdstad van de streek. In de stad vind je veel monumenten, de hoogste kathedraal van Frankrijk en het eten en drinken is er erg goed. Daarnaast is het de stad waar Jeanne d’Arc in 1431 op de brandstapel werd gedood. In de stad zijn nog veel plekken die doen herinneren aan deze nationale heldin.

Ontdek alles over Rouen

→ De mooiste hotels in Rouen: Le Palm Duplex en Hôtel Literaire Gustave Flaubert
→ Ga voordelig met de trein naar Rouen

Rouen bezienswaardigheden

6 x Rouen bezienswaardigheden

1. Jeanne d’Arc in Rouen

Ze zou tijdens de Honderdjarige Oorlog de opdracht van boven hebben gekregen om het Franse leger te leiden tegen de Engelsen. Dat lukte en dankzij haar werd Frankrijk weer een vrij land. Uiteindelijk is ze ter dood veroordeeld voor ketterij, want vrouwen mochten zich in die tijd niet als man verkleden. In 1431 verbrandden ze haar levend op Place du Vieux-Marché. In 1456 bleek ze onschuldig en is haar naam gezuiverd. Vandaag de dag is er een museum over haar en kun je een aantal plaatsen bekijken die haar herdenken. Daarnaast vind je in heel Rouen veel historische monumenten om te bekijken.

2. Cathédrale Notre-Dame de Rouen

Midden in het historische centrum van de stad, ligt de Cathédrale Notre-Dame de Rouen. Een gotisch kunstwerk dat in de twaalfde eeuw is gebouwd op de fundamenten van een oudere kerk. In de Tweede Wereldoorlog werd deze kerk deels verwoest door bombardementen van de geallieerden. In de kathedraal vind je de graftombes van de Hertogen van Normandië en deze kathedraal is de hoogste van heel Frankrijk, met haar 151 meter. Het bisschoppelijk paleis dat bij deze kathedraal hoort, is ook bewaard gebleven en dat is heel bijzonder voor een kerk in Frankrijk.

Cathédrale Notre-Dame de Rouen cathedrale notre dame, Rouen bezienswaardigheden

3. Bewonder Le Gros-Horloge in Rouen

Wanneer je in het centrum van Rouen rondwandelt, valt Le Gros-Horloge meteen op. Dit iconische werk stamt uit de veertiende eeuw en bestaat uit een astronomische klok die op een poort uit de renaissance is gebouwd. Van binnen kun je een van de oudste klokmechanismes van Europa bewonderen, net als het oude appartement van de ‘klokkengouveneur’ en van buiten is de klok al even mooi om te zien. In 2006 is Le Gros-Horloge compleet gerestaureerd.

Le Gros-Horloge in Rouen

4. Wandelen langs de Seine

De Seine verdeelt Rouen in twee delen en de oevers van deze rivier zijn heel geschikt om over te wandelen. Aan de waterkant vind je verschillende restaurantjes, een park en je kunt de bruggen oversteken om zo de stad van de andere kant te bekijken. Ga bijvoorbeeld naar Pont Gustave-Flaubert om vanaf daar de zonsondergang te bekijken.

De Seine, Rouen bezienswaardigheden

5. Jeanne d’Arc herdenken in Rouen

Jeanne d’Arc heeft een belangrijke rol gespeeld in Frankrijk en doordat ze dus in Rouen is omgekomen, zijn er nog veel gebouwen en musea die aan haar doen herinneren. Zo is de Eglise Sainte Jeanne d’Arc te vinden op de plek waar ze in de vijftiende eeuw werd verbrand. Deze kerk heeft twee doelen: het is een plek om Jeanne d’Arc te herinneren en een plek om samen te komen om in mei Jeanne d’Arc te eren. Het dak heeft de vorm van vlammen die oplaaien en de kerk heeft mooie glazen ramen uit de zestiende eeuw.

In de Historial Jeanne d’Arc, vind je een digitale expositie die je meer vertelt over de geschiedenis van Jeanne d’Arc. Deze expo is in de gebouwen van het Aartsbisdom van Rouen te vinden, dus naast de geschiedenis over d’Arc, zie je ook mooie architectuur van dit paleis. Dit is de plek waar het doodsvonnis van Jeanne d’Arc werd uitgesproken en waar in 1456 het tweede proces was waarbij ze werd vrijgesproken.

Le Donjon de Rouen is het laatste overgebleven deel van het Kasteel van Rouen en dit is de plek waar Jeanne d’Arc werd berecht. Het kasteel is in de dertiende eeuw gebouwd en nu is alleen de toren nog te zien. Tijdens een bezoek aan deze toren kom je meer te weten over de geschiedenis van Rouen en Normandië en over de gevangen gehouden d’Arc. Het is een restauratie van de originele toren, want die stortte na de verwoesting van het kasteel in 1590 in.

6. Bezoek Eglise Saint-Maclou en het Musée des Beaux Artes

Naast de kathedraal van Rouen, is de Eglise Saint-Maclou ook een prachtige kerk om te bezoeken. Deze is ook in de Gotische stijl gebouwd en de ingang heeft vijf poorten met prachtig versierde deuren. Op de deuren vind je mooie sculpturen uit de renaissance. De wijk waarin deze kerk staat, is ook zeker een bezoekje waard. Daarnaast zijn er in Rouen nog veel meer prachtige kerken, abdijen en kathedralen, die je tijdens een wandeling door de stad zult zien.
Het Musée des Beaux Arts heeft een ruime collectie met beeldhouwwerken, kunstwerken en impressionistische kunst van de zestiende tot de eenentwintigste eeuw. Het museum ontstond in de negentiende eeuw, maar was in de eeuw ervoor al in een jezuïetenkerk gevestigd. De collectie is heel uitgebreid en gaat van Monet, Poussin, Van Dyck, Veronese en Rubens tot aan Caravaggio.

Uit eten in Rouen

In Frankrijk is eten en drinken een belangrijk onderdeel van de dag, dus strijk zeker regelmatig neer bij een cafeetje of een restaurant voor een culinaire stop. In Rouen vind je meer dan genoeg restaurants om de lokale keuken te proeven. Ga bijvoorbeeld naar Le Fabrik, aan de oever van de Seine of naar Maître Corbeau voor de echt Normandische keuken. Ook bij La Couronne proef je de lokale gerechten van Rouen. In tuinen van Eglise Saint-Nicaise vind je in de zomer een terras van Ragnar, een brouwerij die Viking-bier in de kerk brouwt.

Overnachten in Rouen

Een paar dagen in Rouen doorbrengen? Dan wil je natuurlijk ook in een fijn hotel of appartement overnachten. Zo kun je bijvoorbeeld goed verblijven bij Le Palm Duplex centre historique Rouen. Dit appartement heeft een slaapkamer, keuken, badkamer en ligt heel centraal. Het is sfeervol ingericht en je bent vanuit dit appartement snel bij de bezienswaardigheden van Rouen. Ook mooi: het Best Western Plus Hôtel Literaire Gustave Flaubert. Deze kamers hebben allemaal een literair thema ter ere van de schrijver Flaubert en er is een ontbijtje iedere ochtend. Ook zit er een cocktaillounge in het hotel, waar je goed een drankje kunt doen. In Appartement Rouen centre: Hôtel de ville, overnacht je ook fijn. Dit appartement ziet er stijlvol uit en heeft een slaapkamer, keuken en badkamer. Vanuit dit appartement wandel je zo het centrum van Rouen in.

Boek meteen je nachtje in Rouen

Camping Rouen

In Rouen zitten ook verschillende leuke campings, ideaal dus als je een roadtrip met tentje aan het maken bent in Frankrijk. Kijk voor campings bijvoorbeeld eens op Allcamps.nl, Suncamp of ANWB Camping.

Le Palm, overnachten in RouenBest Western in RouenAppartement, overnachten in Rouen

Welke Rouen bezienswaardigheden zou jij willen bezoeken?


→ Bekijk hier alle artikelen over Frankrijk