savoie_blanc_frankrijk

Een roadtrip langs de verborgen Mont Blanc in Frankrijk!

Je zou zeggen dat de hoogste berg van Europa, de Mont Blanc, niet zo makkelijk te verbergen is. Toch presteerde deze grote jongen het om zichzelf gedurende een hele week te verhullen in een dikke laag wolken. De roadtrip heeft ons door zes verschillende stukjes van het gebied Savoie Mont Blanc geleid en het ene gedeelte zou een nog mooier uitzicht hebben op de Mont Blanc, dan het andere gedeelte! Aan het einde van de reis zijn we er nog steeds niet van overtuigd dat de Mont Blanc daadwerkelijk bestaat. Waar we wel van zijn overtuigd, is hoe gaaf dit zuidelijke gedeelte van Frankrijk in de zomer kan zijn, met of zonder Mont Blanc! Zoek je nog een diverse en vooral mooie bestemming voor je volgende zomerse roadtrip? Wij hebben een week lang een grote verscheidenheid aan plekken en activiteiten mogen ontdekken in Savoie Mont Blanc en we delen graag onze ervaringen met jullie!

Op ontdekking in Savoie Mont Blanc

→ Handig: Met de trein naar Frankrijk
→ Op wandelvakantie naar Frankrijk: Boek hier de Tour du Mont Blanc
→ Tip: Ontdek de Haute-Savoie met TUI

savoie_2048-36

De top van Meribel

De eerste stop van de reis heeft ons laten genieten van de prachtige omgeving van Meribel. Vanuit het stadje (welke een druk bezochte wintersportbestemming is), zijn er verschillende mogelijkheden om de omgeving per mountainbike of per wandelschoen te verkennen. Wij hebben ons laten verleiden tot een 5 uur durende wandeling – die ook met een paar uur in is te korten – en de waardering was groot toen aan het einde van de rit de heerlijke verblijfsplek Refuge du Christ op ons wachtte. Twee ontzettend gastvrije en gepassioneerde mensen hebben deze plek een aantal jaren overgenomen en nadat we van een authentieke zelfgemaakte maaltijd hadden genoten, onder het genot van een lokaal wijntje was het een heerlijke ervaring om buiten nog even in het bad te springen. Een echte aanrader!

Savoie Mont Blanc

Via Ferrata in La Plagne

Het voordeel van het bezoeken van Savoie Mont Blanc in de zomerperiode, is dat je een compleet ander beeld krijgt van de omgeving, ten opzichte van hoe het in de winter is: La Plagne is wederom een gigantisch wintersport resort, maar in de zomer is het juist een plek om tot rust te komen en écht van de natuur te genieten. Onderweg naar boven reden we praktisch door het hele skigebied heen, om vervolgens uit te komen bij een gigantische Via Ferrata. Je zit gezekerd aan een dikke staaldraad en het idee is om een heel parcours uit te lopen, klimmen en glijden, zonder dat je daar echte klimervaring voor nodig hebt! Daarnaast kan je je hoogtevrees ook beter thuislaten: aan het einde van het parcours wachten honderden meters van tokkelbaan op je, om je met hoge snelheid tot het einde te brengen – een spectaculaire ervaring!

Savoie Mont Blanc-35

Savoie Mont Blanc-33

Hotel-tip: The Cocoon

Ook nog het vernoemen waard is het leuke hotelletje ‘The Cocoon’: wederom een heel gastvrij koppel waarbij je ziet dat ze echt passie hebben voor hetgeen dat ze doen: de man is een enthousiaste kok en maakt in een handomdraai de lekkerste gerechten in een traditionele Scandinavische keuken!

Les Gets vanuit de lucht

De volgende bestemming van de roadtrip is het plaatsje Les Gets. Paragliden kan je in principe op heel veel bestemmingen, maar in Les Gets werd het nog net naar het volgende level getild: we gingen namelijk acrobatisch paragliden! Alsof normaal paragliden nog niet spectaculair genoeg was, lieten de gidsen ons meerdere malen over de kop gaan en in bizarre kurkentrekkers terecht komen. Ik twijfel achteraf nog steeds of het nou beter was om juist wél iets in je maag te hebben van tevoren, of juist helemaal niet – een goede test is het in ieder geval wel! Als je liever voor de rustige ervaring gaat, kan je zonder de gekke stunts natuurlijk nog steeds van een prachtige omgeving genieten.

→Lees ook: Les Gets en Châtel: op wintersport in de Franse Alpen

Paragliden Savoie Mont Blanc

Quatorze Juillet

14 Juli, de nationale feestdag ter herdenking van de Franse revolutie. We hadden het geluk om op deze dag nog bezig te zijn met onze roadtrip door Savoie Mont Blanc. De dag gaat gepaard met prachtig vuurwerk in bijna elke dorp en stad die je maar kan bedenken in Frankrijk. Ten tijde van 14 juli bevonden wij ons in het plaatsje Châtel en we mochten het spectaculaire vuurwerk in de avond bijwonen. Daarnaast is het ook nog eens heel heel pitoresk plaatsje met mooie authentieke gebouwen – er staan zelfs nog gigantische boerderijen van een paar honderd jaar oud, midden in het centrum. Als je de kans krijgt om op 14 juli volgend jaar in Frankrijk te zijn: doen!

savoie Mont Blanc vuurwerk 14 juli savoie Mont Blanc vuurwerk 14 juli deel 2

Vroeg op om te hiken in de omgeving van Chatel!

De volgende dag was er geen tijd te verspillen, omdat we om 5 uur in de ochtend weer uit ons warme bedje werden getrommeld: na een gezellig avondje met het vuurwerkspektakel misschien niet het eerste waar je op zit te wachten, maar aangezien we gingen hiken in een ontzettend mooi berggebied, was het ochtendhumeur snel aan de kant gezet. Keer op keer werd voor ons bevestigd dat het gebied van Savoie Mont Blanc niet alleen populair hoort te zijn in de winter, maar dat een bezoek in de zomer ook zeer zeker de moeite waard is. Een verfrissende bergwandeling in de omgeving van Châtel rijker en we konden door naar de laatste bestemming van de roadtrip.

→ Tip: Als je niet zelf je hikes & wandelingen wilt plannen, kun je hier ook een Tour du Mont Blanc wandeltrip boeken

De bloemen van Yvoire

Hebben jullie ook de associatie van prachtige bloemige dorpjes met schattige tuinclubs, wanneer je aan het Engelse platteland denkt? Wanneer je in Yvoire bent geweest, zal je die associatie ook spontaan met Frankrijk hebben! Yvoire heeft jaren op rij prijzen gewonnen voor het meest fleurige en bloemrijke stadje van Frankrijk en zelfs een keer van heel Europa. Je zou niet verwachten dat het maar een paar kilometer rijden is van de ruige Franse bergen! Yvoire is gelegen aan de Franse kant van het meer van Genève en kent een rijke landbouw/visserij en militaire historie. Een prachtig centrum met grote oude stadsmuren zorgt ervoor dat je je binnen de kortste keren in de middeleeuwen waant!

Garden of the 5 senses in Yvoire

Een fijn plekje midden in Yvoire is toch wel de Garden of the 5 senses: deze tuin is in de jaren 80 zodanig ingericht dat elk zintuig aan bod komt. Je mag planten aanraken, blaadjes proeven en genieten van een kleurrijke tuin met meer dan 1500 planten! Een leuke toevoeging aan een laatste dag in het teken van de relaxmodus!

savoie mont blanc frankrijk kust

Zoals je ziet moet je in de zomer zeker eens naar Savoie Mont Blanc! Kies een vaste plek om vanaf daar de omgeving te verkennen of doe net als wij en maak een roadtrip!


→ Bekijk hier alle artikelen over Portugal