Vogezen Frankrijk

Vogezen: 10 waanzinnig mooie plekken die je moet zien

De Hoge Vogezen in Frankrijk is misschien niet het eerste gebied waar je aan denkt bij een zomervakantie, maar dit middelgebergte met ongerepte natuur, naaldbossen en bolvormige bergtoppen in het noordoosten van Frankrijk is zeker de moeite waard! Samen met een reisgenootje ontdekte Annemarie in de zomer dit prachtige gebied. Houd je van relaxen in de zon of wil je liever actieve hikes maken door het landschap en genieten van prachtige uitzichten? Het kan er allemaal! In dit artikel lees je alles over de mooiste bezienswaardigheden in de Vogezen.

→ Hotel tips: Auberge De La Poulcière of Le Domaine du Châtelet en Le Chateau de Failloux

→ B&B tip: Tussen de Bronnen

→ Wist je dat je via TUI je vakantie naar de Vogezen kan boeken

De 10 mooiste plekken in de Vogezen in Frankrijk

Hieronder vind je de 10 mooiste plekken in de Vogezen, getipt door Annemarie Doddema. Je kunt op één plek overnachten en vanuit daar met de auto de verschillende plekken bezoeken, of maak er een roadtrip van!

1. Sentier des Roches

In de Vogezen kun je tal van hikes maken langs prachtige landschappen. Een van de mooiste hikes is Sentier des Roches bij Col de la Schlucht. Een avontuurlijk en uitdagende hike van ongeveer 10 kilometer. Het eerste deel van de hike is smal en moet je behoorlijk klimmen langs steile bergkammen met diepe afgronden, rotsen, bruggetjes, vlonders, trappen en leuningen. Alleen het pad is al een spektakel op zich, echt heel tof! Onderweg kom je ook nog eens fantastische uitzichtpunten tegen.

WeAreTravellers, bezienswaardigheden Vogezen, Sentier de Roches

2. Lac du Schiessrothried

Ook een mooie hike om te doen is vanaf de top van Hohneck naar Schiessroth. Vanaf Hohneck zie je het bergrestaurant Ferme Auberge du Schiessroth al liggen. Je daalt via de GR5 af richting Schiessroth. Het eerste deel is behoorlijk steil en slingerend, daarna is het minder steil, maar ligt het bezaaid met rotsblokken. Onderweg heb je een supermooi uitzicht over Lac du Schiessrothried en zie je koeien grazen in de weide. Na een pauze bij het bergrestaurant kun je hetzelfde pad terugnemen naar de top van Hohneck of om het meer van Schiessrothried lopen via Wromspel.

Vogezen Frankrijk

3. Le Hohneck

Een leuke plek voor een mooie zonsondergang is op de top van de Hohneck. Met zijn 1363 meter hoogte is dit een van de drie hoogste punten in de Vogezen. Niet alleen voor toeristen is dit een populaire plek, ook de Fransen zelf komen hier graag om onder het genot van Franse lekkernijen te genieten van de ondergaande zon. Vanaf de parkeerplaats bij het bergrestaurant is het nog een klein stukje lopen naar de top.

WeAreTravellers, bezienswaardigheden Vogezen, Le Hohneck

4. Gazon du Faing

Wat je niet mag missen in de Vogezen is het natuurgebied Gazon du Faing. Boven op de berg is een natuurreservaat te vinden waar voornamelijk beukenbomen staan die zich aangepast hebben aan de weersomstandigheden in dit gebied. Grote delen van het jaar kan er namelijk vorst in de grond zitten. Gazon du Faing is een perfecte plek om vroeg in de ochtend een mooie zonsopkomst te zien. Wanneer het gebied nog vrijwel verlaten is zou je zelfs een Gems kunnen spotten!

WeAreTravellers, bezienswaardigheden Vogezen, Gems

Foto door Ilse van de Beek

5. Grand ballon

De hoogste piek in de Vogezen is de Grand Ballon met een hoogte van 1424 meter. Op de top staat een radarstation waar je een weids uitzicht hebt over de Elzas en bij helder weer nog verder. Je kunt er een korte wandeling maken op de top of een langere wandelingen in de omgeving. Het is ook mogelijk alleen naar de top te lopen voor het uitzichtpunt. Grand Ballon ligt in het natuurgebied Ballon des Vosges en kent meer dan twintig beschermde planten. Bij de parkeerplaats zijn ook diverse restaurantjes en winkeltjes te vinden.

WeAreTravellers, bezienswaardigheden Vogezen, Gazon du Faing

6. Lac de Longemer

Een van de allermooiste uitzichtpunten is te vinden bij Lac de Longemer! Achter camping les Jonquilles loopt een smal pad omhoog. Volg de route ‘Station du Trail 6’ naar de top: Roche des Vieux Chevaux. Soms is het even uitzoeken waar je langs kunt en af en toe moet je klauteren over een partij rotsen. Het laatste stuk is ook super steil en behoorlijk zwaar, maar eenmaal op 984 meter hoogte heb je een te gek uitzicht over Lac de Longemer!

WeAreTravellers, bezienswaardigheden Vogezen, Lac de Longemer

7. Lac Blanc

Een super toffe plek is bij het gletsjermeer Lac Blanc. Parkeren kan bij het meer zelf, maar ook iets hogerop bij de skilift, Station Lac Blanc. Vanaf daar volg je het pad Col du Calvaire langs het meer en kom je uit bij restaurant Le Mille Metres waar ze heerlijke crêpes hebben. Wil je nog een prachtig uitzichtpunt ontdekken? Ga dan tegenover het restaurant het bos in en klim over rotsblokken naar de top. Trapleuningen en kabels bieden houvast. Eenmaal boven kun je genieten van het uitzicht en weer een uitzichtpunt afstrepen van je bucketlist!

WeAreTravellers, bezienswaardigheden Vogezen, Lac Blanc

8. Lac Vert

Lac Vert, gelijknamig aan de kleur van het water, is een rustig gelegen meer omringd met naaldbossen. Een mooie plek om te wandelen of om heerlijk te relaxen. Parkeren kan bij het meer zelf, maar het meer is ook te bereiken via een goed begaanbaar wandelpad in ongeveer 45 minuten. Parken kan dan langs de D61 waar ‘Collet du Lac Vert’ wordt aangegeven. Volg de wandelroute die aangegeven wordt en daal af naar Lac Vert.

WeAreTravellers, bezienswaardigheden Vogezen, Lac Vert

9. Gérardmer

Een van de toeristische steden in de Vogezen is Gérardmer. Ten westen van de stad ligt het gelijknamige meer waar diverse cafeetjes en terrasjes te vinden zijn en vele mogelijkheden voor watersport. Je kunt er een kano, waterfiets, roeibootje, elektrisch bootje of een SUP board huren en lekker het water opgaan. Ook kun je chillen langs het meer of gaan zwemmen. De stad zelf is ook leuk om te bezoeken, maak er een wandeling of ga shoppen in de leuke winkeltjes die er te vinden zijn.

WeAreTravellers, bezienswaardigheden Vogezen, Gerardmer

10. Lac des Corbeaux – La Bresse

Op zoek naar een plek om te ontspannen, te zonnen of om te zwemmen? Dat kan bij Lac des Corbeaux! Een hoger gelegen meer ten oosten van de stad La Bresse. Het meer is prachtig om te zien, omringt met naaldbossen, helder water en aan de rand van het meer kun je je strandlaken uitleggen en relaxen. Tevens is er een restaurant te vinden. Wil je liever rondom het meer wandelen? Dat is in een half uurtje ook prima te doen.

WeAreTravellers, bezienswaardigheden Vogezen, Lac des Corbeaux

Je vakantie naar de Vogezen plannen?

→ Hotel tips: Auberge De La Poulcière of Le Domaine du Châtelet en Le Chateau de Failloux
→ B&B tip: Tussen de Bronnen
→ Wist je dat je via TUI je vakantie naar de Vogezen kan boeken

Welke bezienswaardigheden in de Vogezen wil jij graag bezoeken? Laat het hieronder weten in een reactie!

→ Bekijk hier al onze Frankrijk artikelen

 

Dit artikel is geschreven door Annemarie Doddema.