Met de trein naar lovely Lille

Je zou het in eerste instantie misschien niet direct denken, maar binnen 2 uur en 40 minuten kun je vanaf Amsterdam zo op het station van Lille staan. Een stad die je in het noorden van Frankrijk vindt en volgens de gids van mijn fietstour een perfect alternatief is voor reizigers die iets anders willen dan Parijs. Lille is namelijk na Parijs hét shopwalhalla van Frankrijk, maar daarnaast heeft Lille ook het museum Palais des Beaux Arts dat op het Louvre na de grootste museum collectie van Frankrijk heeft. Benieuwd naar wat je allemaal in Lille kunt doen en hoe je een stedentrip naar deze stad kunt voorbereiden? Lees dan meer over Lille in de tips hieronder.

Fietsen langs alle bezienswaardigheden van Lille

Een fietstour maken in Lille is een leuke manier om alle bezienswaardigheden van deze stad te ontdekken. Zo’n tochtje op een gebloemde vintage fiets neemt je namelijk mee langs de Citadel van Rijsel en het groene park dat daar om heen ligt, maar ook mee naar de town hall bell fry waar je overigens ook op kunt klimmen en naar horen zeggen een bijzonder uitzicht hebt over de stad. Ook kom je tijdens de tocht langs de Kathedraal Notre-Dame de la Treille. Een kathedraal die er tegelijkertijd modern en ouderwets uit ziet, maar vooral van binnen erg bijzonder is omdat de kerk dankzij het gebruikte materiaal een bijzondere lichtinval heeft. Achter de kerk vind je trouwens het aller kleinstje huisje van Lille dat direct opvalt door de gele kleur, vergeet daar dus zeker niet te stoppen. Een van de andere hoogtepunten waar je langs fietst is Place du General de Gaulle, dit is namelijk het grote centrale plein van Lille en wordt omringd door allerlei mooie kleurige gebouwen. 

Ook een fietstocht maken door Lille?

Lijkt het je leuk om ook een fietstour te maken door Lille? Dan kun je een afspraak maken bij Le Grand Huit. De gids spreek Engels (en een klein beetje Nederlands!) en hij neemt je in een groep van 2 tot 12 mensen mee langs alle highlights van de stad. De kosten voor zo’n tour zijn ongeveer 20,- euro en wie durft kan in plaats van een gewone fiets ook kiezen voor een ritje op een tandem.

Shopwalhalla Lille: Van bekende merken tot vintage spullen en concept stores

Winkelen kun je in Lille als geen ander. Zo vind je naast het station direct het grote winkelcentrum Euralille waar je bekende merken vindt zoals Berhska, Mango of H&M. Maar naast deze shopping area kun je ook je winkelhart ophalen rondom Vieux Lille. Daar vind je namelijk in de kleine straatjes allerlei boetiekjes en concept stores. De ene gevuld met design items voor in huis en de ander met vintage spullen.

Tip van een local: Brocantemarkt in Lille

Onze gids in Lille vertelde dat er een gigantische brocante en vintage markt is in Lille aan het eind van de zomer. Als je dus naar Lille wilt gaan, is dat een van de leukste weekenden. De stad leeft dan helemaal op en overal is buiten wel een marktkraampje met mooie spullen te vinden. Dit jaar is de brocante markt vanaf 6 september.

Genoeg foodie finds in Lille

In vergelijking met de rest van Frankrijk, kun je ook in Lille op genoeg plekken lekker eten. Eet bijvoorbeeld moules of oesters, geniet van een kaasplankje met een goed glas wijn of bestel een speciaal biertje. Lille wordt namelijk ook wel de bierstad van Frankrijk genoemd. Een leuk restaurantje is Basilic Cafe of Aux deux Cocottes, maar in Vieux Lille of rondom Place du General de Gaulle vind je meer dan genoeg andere winkeltjes, bars en restaurants.

Bezoek alle musea in Lille met een Lille Card

Naast winkels, mooie gebouwen en fijne restaurantjes vind je in Lille ook allerlei musea. Zo ook Palais des Beaux Arts, dat op het Louvre na de grootste museum collectie van Frankrijk heeft. Als je naar dit museum wilt of naar la Piscine Museum of Art and Industry in Roubaix en het Museum of Modern Contemporary and Outsider Art in Villeneuve d’Ascq, kun je het beste een Lille Card kopen. Met zo’n kaart heb je namelijk zowel toegang tot allerlei musea én kun je gratis van het openbaar vervoer in Lille gebruik maken. Daar valt trouwens niet alleen de bus, tram of metro onder maar ook de City-Tour bus. Als je een pas koopt voor 24 uur betaal je 25 euro.

Met de trein naar Lille

Zoals ik eerder al vertelde, kun je met de trein binnen 3 uur in Lille zijn vanaf Nederland. De trein vertrekt vanuit Amsterdam, maar je kan ook in Rotterdam op stappen. Zitplaatsen in de trein kun je bij NS Hispeed al boeken vanaf 29 euro. De trein rijdt 2 keer per dag richting Lille, zelf nam ik de vroege ochtendtrein van 7 uur omdat je dan rond 10 uur al de stad in kunt. Als je een dagtrip wilt maken kun je dan de trein weer terug nemen rond 21:00u ‘s avonds, maar misschien is het leuker om een weekend in Lille te verblijven en pas de volgende dag te vertrekken omdat je dan meer kunt doen in deze Franse stad. Als je trouwens eerste klas reist, wordt je in de trein ook nog eens verwend met een lekker ontbijtje of een snack met een drankje erbij. Hierdoor lijkt de reistijd eigenlijk nog minder lang en daarnaast heb je ook gratis wifi in de trein, dus als je nog even  je mail wilt checken op je smartphone of wilt werken op je iPad kan dat ook gemakkelijk. Angstig zijn voor een lege batterij hoeft trouwens ook niet, want je kunt je telefoon, laptop of iPad gewoon opladen vanuit je zitplaats.