Champagnestreek bezoeken tips

Dé weekend-tip voor het najaar: de Champagnestreek bezoeken en bubbels inslaan voor Oud & Nieuw

Oui oui, wij hebben het perfecte weekend weg voor je bedacht voor dit najaar! Jij wordt er niet alleen zelf heel blij van, maar ook vrienden en familie kunnen indirect meegenieten. Vanuit Nederland rijd je namelijk in een paar uur naar de Champagnestreek in Frankrijk en de naam doet het al vermoeden: Deze regio is dé perfecte plek om Champagne in te slaan. Dit kan bij een van de Champagnehuizen of koop je dozen bubbels gewoon bij de boer. Jij hebt dan een heerlijk weekend weg én met nieuwjaar maak je vrienden en familie ook nog eens heel gelukkig door je flessen Champagne te delen. Champagne uit de Champagnestreek is immers toch wat lekkerder dan die nep-bubbels uit de supermarkt in Nederland. Wist je bovendien dat echte Champagne alleen uit deze regio komt en dat het nergens anders gemaakt wordt?

Na een paar uur in de auto kan jouw weekend in de Champagnestreek beginnen!

Zo’n weekendje weg klinkt goed he! Lees hieronder alles over het plannen van een weekend naar de Champagnestreek en ontdek wat er allemaal te doen is in deze regio in Frankrijk. Oh en fijn om te weten: Vanuit het midden van Nederland is het maar zo’n 5 uur rijden naar deze streek en plaatsjes zoals Epernay.

5x doen tijdens een weekend in de Champagnestreek

Champagnestreek bezoeken weekend

1. Proeverij & tour door een van de Champagnehuizen zoals Moët & Chandon in Epernay

Een van de meest bekende Champagnehuizen uit de Champagnestreek is toch wel Moët & Chandon. Zij zijn ook degene die de wereldberoemde Dom Perignon Champagne maken die is vernoemd naar de gelijknamige monnik aan wie de bereidingswijze voor het maken van champagne vaak wordt toegeschreven. Dom Perignon wordt alleen gemaakt in de allerbeste jaren en enkel geproduceerd met druiven van datzelfde jaar.

Als je een Champagnehuis gaat bezoeken is Moët & Chandon zeker een van de huizen die op je to do lijstje zou moeten staan. Voor 24,- euro kun je hier een traditionele tour volgen door de wijnkelders (en ja er wordt ook een beetje van de Moët Imperial Champagne geproefd), voor 30,- euro is er een iets uitgebreide tour en voor 38,- euro kun je de Grand Vintage Tour doen waarbij je meer leert over de beste Champagnes van de afgelopen jaren: The Grand Vintage en de Grand Vintage Rosé. Zo’n tour duurt ongeveer 1,5 uur en je vindt het Champagnehuis in de stad Epernay. De wijngaard zie je dus niet echt tijdens deze tour, maar daarom is het zo leuk om ook een dag de fiets te pakken en daarmee de Champagnestreek te ontdekken.

Sterrenrestaurant Les Crayeres

Weekend Champagnestreek bezoeken Les Crayers

2. Eet de sterren van de hemel in een van de vele sterrenrestaurants

Dat de Fransen kunnen koken is geen geheim, maar wist je dat je in de Champagnestreek ook tal van sterrenrestaurants kunt vinden? Wat dacht je van Les Crayeres in Reims of Hostellerie La Briqueterie in Vinay. De ene gang is hier nog lekkerder dan de andere gang. Een menu mag hier overigens wel wat kosten, al kun je al dineren bij Hostellerie La Briqueterie vanaf 65,- euro en menu’s bij Les Crayeres variëren tussen de 69,- en 190,- euro. Wij zouden het liefst naar de Les Crayeres gaan. Niet alleen het eten ziet er waanzinnig lekker uit, ook de locatie is prachtig. Je dineert namelijk in een fantastisch pand uit het begin van de 20e eeuw dat omringd wordt door een park van 7 hectare groot. Oh en schrik je enorm van de prijzen, maar droom je toch van een hapje in een sterrenrestaurant? Het restaurant Le Millénaire in Reims is qua budget wat toegankelijker.

Champagnestreek

Champagnestreek bezoeken champagne drinken Sylvain Bordier

Foto Sylvain Bordier

3. Een dagje fietsen door de wijngaarden

Ben je eenmaal in de Champagnestreek, dan is het aan te raden om een dag een fiets te huren. Met 450 kilometer aan fietspaden is deze regio namelijk perfect om met een tweewieler te ontdekken. Er zijn routes die geschikt zijn voor de mountainbike, maar ook rustigere weggetjes langs dromerige wijnvelden. Aangezien je tijdens het bezoeken van een Champagnehuis niet altijd iets ziet van de wijngaarden, is het dan ook extra leuk om met de fiets door een aantal te rijden. Bovendien kun je zo ook makkelijker bij boeren kopen die hun eigen champagne verkopen. Het verrast je vast niets, maar de champagne van de boer is vaak stukken goedkoper dan een fles van een welbekend merk. Via Champagne-ardennen-toerisme.nl kun je gemakkelijk een fietsroute plannen, op deze site zijn verschillende routes aangegeven en er is beschreven langs welke highlights je dan komt.

Fietsen

Weekend champagnestreek fietsen

4. Overnacht in een B&B of Boomhut

Of je nu van een avontuur houdt in een Boomhut of liever slaapt in een romantische B&B waar aan alles is gedacht, in de Champagnestreek is qua overnachtingen voor ieder wat wils te vinden. De tofste boomhut vind je bij Les Cabanes Au Bois D’Orient in het plaatsje Briel-sur-Barse. Hier slaap je hoog in de boom en kun je je kamer alleen betreden via een hangbrug. Niet zo’n fan van slapen op grote hoogte maar wil je wel wat avontuurlijks? Boek dan een nacht bij Le Nordic en slaap aan het water in het plaatsje Chennegy, al moet je natuurlijk wel even genieten van de sauna die bij het huisje hoort voordat je in slaap valt!

Reims

champagnestreek bezoeken REIMS kathedraal Carmen Moya

Foto Carmen Moya

5. Bezoek steden zoals Epernay, Reims, Troyes en Château-Thierry

In de Champagnestreek zijn genoeg leuke steden te vinden. Ga bijvoorbeeld naar Epernay en bezoek daar onder meer het Champagnehuis van Moët & Chandon. In Reims moet je natuurlijk de indrukwekkende kathedraal bewonderen en duik een van de vele musea in. Ben je in Troyes dan zul je merken dat dit een perfecte stad is om te shoppen, maar geniet ook van de kleurige huisjes en leuk om te weten: het centrum van de stad heeft de vorm van een champagnekurk! Wat ook altijd leuk is om te doen in Frankrijk, is om in het weekend naar een van de vele rommelmarkten te gaan. Elk weekend is er in Frankrijk wel een rommelmarkt te vinden waar mooie antieke en brocante spullen worden verkocht. Je voelt je net even als een Franse local en grote kans dat je voor een paar euro ook iets tofs voor thuis kunt scoren. Andere steden die je niet mag missen zijn Château-Thierry en La Fontaine. Bewonder in Château-Thierry de Porte Saint-Pierre of duik het museum in en leer alles over het leven van fabelschrijver Jean de La Fontaine.

Meer bijzondere plekken in Frankrijk ontdekken?

Kijk ook eens naar: