weekendje weg belgie tips

Een weekendje weg naar België: Tips voor een roadtrip en treinreis!

In België is er meer dan genoeg te doen als je een weekendje weg wilt. Van een mooie dag aan het strand tot aan winkelen in een van de vele grote steden. Maar hoe ontdek je België het beste? Hieronder hebben we de opties met de trein en met de auto voor je uiteen gezet. Wat lijkt jou het leukst? België met de trein ontdekken of juist op een roadtrip gaan? Check de tips hieronder!

Een weekendje weg naar België plannen

weekendje weg belgie antwerpen

First things first: Een leuk verblijf vinden in België

België ontdekken is natuurlijk leuk, maar je hebt wel een plek nodig om te kunnen overnachten. Je zal er al snel achter komen dat er veel verschillende manieren zijn om België te ontdekken, waardoor je niet per se gebonden bent aan een verblijf in de grote steden. Sterker nog, als je bijvoorbeeld op deze website kijkt, zal je zien dat vaal veel goedkoper is om iets buiten de grote steden te huren. Als je bijvoorbeeld in de buurt van Hasselt moet zijn, kun je er ook voor kiezen om een huurwoning in Genk te zoeken. Je kosten zijn dan niet alleen lager, vaak heb je ook veel meer ruimte.

Benieuwd naar leuke accommodaties?

Wil je toffe adresjes ontdekken? Lees dan ook:

weekendje weg belgie tips

Een weekendje met de trein naar België

Het is een uitstekend idee om België te ontdekken met behulp van de trein, want het spoorwegnetwerk loopt tot in alle uithoeken van het land. Alle belangrijke steden en dorpen zijn bereikbaar, van de badplaatsen aan de kust tot aan de natuur in de Ardennen. Ook beginnen de treinen al vroeg in de ochtend met rijden en vertrekt de laatste trein pas heel laat in de avond. Ideaal als je een weekendje weg wilt (of misschien zelfs maar een dagje op pad wilt gaan).

Leuke steden om naartoe te gaan met de trein

Het station van Antwerpen is het meest indrukwekkend van allemaal, een bezoekje aan deze stad mag je dus zeker niet overslaan. Maar er zijn meer leuke steden om te bezoeken met de trein:

Zo boek je je treintickets

Al het Belgische treinverkeer wordt geregeld door dezelfde maatschappij, de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS). Let op dat dezelfde maatschappij in het Franstalige deel van België de Société Nationale des Chemins de fer Belges heet. Tickets kun je trouwens ook makkelijk via NS International boeken!

Er zijn drie manieren om je kaartje voor de trein te kopen. Vooraf kun je via de website of app van de NMBS je kaartje veiligstellen, maar voor de meer spontane trips is het ook mogelijk om op het station zelf bij een loket of automaat een kaartje te kopen. Ook kun je en kaartje kopen bij de conducteur in de trein, maar daarbij moet je er wel rekening mee houden dat je een supplement van €7 bovenop de ritprijs moet betalen.

Tip: Plan je overstap niet te strak

Een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden is dat de Belgische spoorwegen er niet om bekend staan dat ze zo punctueel zijn. Gemiddeld is 90% van de treinen op tijd, maar de vertraagde treinen zijn over het algemeen gemiddeld 6 minuten te laat. Mocht je een overstap hebben, is het dus altijd aan te raden om deze strak te plannen.

weekendje weg belgie tips roadtrip

Ga een keer met de auto roadtrippen in België

Als je niet afhankelijk wil zijn van het openbaar vervoer, is het natuurlijk altijd nog een optie om België te ontdekken met de auto. De wegen staan er, zeker onder Nederlanders, om bekend dat ze niet al te soepel zijn. Bereid je er dus op voor dat er af en toe een gat in de weg zal zitten en let wat beter op dan je normaal gesproken zal doen.

→ Lees ook: Roadtrip België: Hoogtepunten, tips & handige weetjes

Mooie plekjes om te ontdekken tijdens een roadtrip

Er zijn genoeg toffe plekken om naartoe te gaan met de auto in België. Toffe spots om naartoe te gaan roadtrippen zijn bijvoorbeeld:

Handig om mee te nemen

Een ander puntje van voorbereiding zit hem in de dingen die je mee moet nemen als je met je auto door België wil rijden. Er zijn namelijk een aantal items die je verplicht mee moet nemen:

  • Gevarendriehoek
  • Brandblusser. Zorg ervoor dat deze binnen het handbereik van de bestuurder van de auto ligt en dat de houdbaarheidsdatum nog niet verstreken is
  • Veiligheidsvest. Dit moet je niet verplicht in je auto hebben, maar als je bij autopech moet uitstappen, is het wel verplicht om een reflecterend jasje aan te hebben
  • Verbanddoos
  • Een groene kaart
  • Kentekenbewijs
  • APK-bewijs (indien van toepassing)

Natuurlijk moet je als bestuurder ook altijd een rijbewijs kunnen laten zien wanneer daar om gevraagd wordt.

Wist je dat er een tolweg in België is?

Goed om te weten, in heel België is er slechts één tolweg, de Liefkenshoektunnel die opende in 1991. Bij deze tolweg kun je zowel cash als met creditcard betalen. Kies je voor de laatste optie? Dan krijg je een korting, wat in Europa uniek is.

Lage Emissie Zones

Tot slot mag je in de auto niet vergeten dat er in België ook een aantal Lage Emissie Zones (LEZ) zijn aangesteld, deze zijn te vergelijken met wat in Nederland de milieuzone wordt genoemd. Hier mag je niet rijden als je een auto hebt met een hoge uitstoot, meestal zijn dit gebieden en in rondom het centrum van grote steden. Check van tevoren altijd je route, want het kan zijn dat alleen het online checken van je kenteken voldoende is. In sommige gevallen moet je wat meer werk verrichten en bijvoorbeeld van tevoren je auto registreren of aanmelden. Elektrische voertuigen met een CO2-uitstoot van minder dan 50 gram per kilometer zijn altijd toegestaan.

Check de regels per gewest

Houd er rekening mee dat er in België verschillende gewesten zijn, Vlaanderen en Wallonië. Per gewest kunnen de regels flink verschillen, waardoor het echt aan te raden is om voorafgaand aan je bezoek even goed uit te zoeken wat je opties zijn en wat je vooral niet moet vergeten.

→ Bekijk hier alle artikelen over België