vakantie Belgische Kust

10 x doen tijdens je vakantie aan de Belgische kust

De zee, het favoriete plekje van velen. De plaats om in de zomer heerlijk te wandelen op de dijken, zonnen op het strand, een drankje te doen in een beach bar of lekkere mosseltjes te eten! De Belgische kust kent 10 kustgemeentes, dus er is op iedere plaats zeker wat leuks te doen. Wil je te weten komen wat je naast bakken op het stand nog kan doen aan de kust? Lees dan zeker even verder.

Zo plan je je vakantie naar de Belgische kust

Check hier de 10 tofste vakantiehuisjes
→ Boek via Heerlijke Huisjes of Interhome
Boek via NSinternational.com treintickets naar België

1. Rondrijden met de gocart

Voor een ritje met de gocart ben je nooit te oud, en is zowat een must-do wanneer je naar de kust gaat. Aan de 67 kilometer lange kust, zijn ook maar liefst 67 verhuurders te vinden van de go carts. Hoe grappig en leuk is het om al trappend de Zeedijk af te trappen, of doorheen de autoluwe straatjes te gaan. Plezier verzekerd!

vakantie Belgische Kust

2. Fietsen en wandelen langs de kustlijn

De kust is de perfecte plek om heerlijk te fietsen en te wandelen. Je krijgt heerlijke zeelucht binnen, ziet mooie natuur en af en toe kan je eens stoppen voor een drankje. Er zijn heel wat wandelroutes aan de kust, die je zelf zo intensief kan maken als je maar wilt. In iedere badplaats zijn er routes te vinden die je doorheen het prachtige landschap brengen. Mijn tip? Ga wandelen door Het Zwin in Knokke-Heist. Het is daar zo mooi en ontspannen! Voor de beste wandelroutes ga je best naar deze website. Ook de fietsroutes zijn aan de kust heel uitgebreid. Je kan hier twee of meerdere badplaatsen combineren of voor enkele leuke fietsroutes klik je hier.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Knokke Boat (@knokkeboat)

3. Zeehondjes spotten

Per jaar worden er tot wel twee duizenden zeehonden gezien aan de Belgische kust. Je hoeft dus zeker niet naar de andere kant van de wereld te gaan om zeehondjes te spotten. Dit kan je gewoon doen aan de kust. Vanop de pier of vanuit de haven in Nieuwpoort is de kans groot dat je er enkele ziet. Wie graag nog iets dichterbij de zeehondjes wil kan een bootje huren om te dieren te zien. Het botenbedrijf Knokke Boat Zeehonden Discovery is het enige bedrijf dat zo dichtbij de zeehonden mag komen! Ook in Oostende is er een apart stukje strand voorzien voor de diertjes. Zij kunnen daar ongestoord rusten, en jij kan ongestoord ze bewonderen.

Wat te doen in Oostende? Dit zijn de leukste tips voor je weekendje Oostende!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht dat is gedeeld door @anemos_beachclub

4. Watersporten aan de Belgische Kust

Niets is zo leuk als een dagje avontuur op de zee. Er zijn dan ook heel wat dingen te doen op het water. Vanuit Knokke-Heist en Blankenberge heb je de mogelijkheid om te gaan zeilen. Je krijgt allereerste een intensieve cursus over het zeilen. Met de nodige begeleiding ga je dan uiteindelijk de zee op. Zowat in iedere strandclub aan de kust kan je lessen fixen. En hoe vet is dat! Wil je toch wel een keertje gedaan hebben.

Suppen of stand up-paddle is de laatste jaren zeer populair, niet alleen in België maar eigenlijk overal ter wereld. Je roeit eigenlijk rechtopstaand op een board. Het lijkt iets moeilijker dan het is, maar wie een keertje valt doet dat natuurlijk in de zee. Hiervoor kan je ook terecht in heel wat beach clubs in Nieuwpoort (daar zit Surf Club), Blankenberge (ga hier naar Oneill Beach Club) , De Panne (check Side Shore Surfers), Zeebrugge (Icarus Surfclub zit hier), Oostduinkerke (daar zit Surfschool.be) of Knokke-Heist (check Lake Side Paradise).

Wie graag vliegert en dit graag eens op de zee wil doen, kan het best gaan kitesurfen. Heel vet! Kan je doen in heel wat badplaatsen aan de kust zoals De Haan (bij De Windhaan) en Middelkerke (bij Surf Club). Is kitesurfen toch iets té avontuurlijk voor je? Dan kan je windsurfen. Zoals de naam het zegt gebruik je de wind om te surfen, wat zorgt voor een heuse ervaring.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht dat is gedeeld door @anemos_beachclub

5. Diertjes op en naast het strand

Niet enkel in de zomermaanden is de kust interessant maar ook tijdens het laagseizoen is er heel wat te doen. Zo kan je bijvoorbeeld in bijna iedere badplaats paardrijden op het strand zelf. Dit is wel heel afhankelijk van de maand, dus check zeker goed op voorhand waar je dit zou willen doen. Heel wat manages aan de kust organiseren tochtjes op het strand. Hoe uniek, romantisch en leuk is dit om even te doen!

Naast paarden, mag je in het laagseizoen ook met de hond op het strand. Ideaal voor wie zijn viervoetertje niet kan missen bij een uitstapje naar de Belgische kust.

De zee is verder dé plaats voor verse vis, zo ook de garnaaltjes. Op het strand van Oostduinkerke kan je de vissers in gele jasjes aan het werk zien. De vissers gaan met manden en netten de zee in opzoek naar garnalen. Als je geluk hebt dan worden ze op het strand ook gekookt en verkocht.

6. Een balletje slaan

Een spelletje minigolf hebben we waarschijnlijk allemaal wel eens gedaan. De ene is er iets beter in dan de andere, maar er zijn genoeg plekjes aan de kust om nog meer te oefenen. En heb je wel eens echt gegolfd in een golfclub? Nou, voor alles is er een eerste keer en zo ook voor golf! Er zijn vijf golfclubs aan de kust terug te vinden, namelijk in Oostende (Wellington Golf), De Haan (Rogc.eu), Koksijde (Koksijde Golf ter Hille, Knokke-Heist (Compagnie Zoute) en Westende (West Golf). De ervaren spelers kunnen overal in de clubs terecht. Ben je nog nieuw en wil je eerst even oefenen? In Koksijde en Westende is er een perfect terrein om een eerste keer te proeven van het golfen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Dagmar Golf (@dagmar_golf)

7. Shoppen

Shoppen aan de kust dat betekent gezellig wandelen door de straten en over knusse pleintjes. Dé mode badplaats is Knokke-Heist. Je vind er heel wat topmerken, maar ook iets grotere ketens zoals H&M en Zara zijn er te vinden. Oostende is de stad voor alle seizoenen, met hun grote aanbod aan winkelstraten. De meeste van deze straten zijn trouwens ook autovrij, dat is mooi meegenomen.  Daarnaast is ook Nieuwpoort een nieuwe, kleine, onbekende schat op vlak van winkelen. De Albert 1 Laan biedt je heel wat hippe shops aan. In de zomermaanden vind je aan de kust heel wat avondmarkten terug. Hier koop je leuke souvenirs of een heerlijk ijsje. De perfecte afsluiter van een dagje zee. Leuk om te weten: aan de kust kan je ook shoppen op zondagen.

Met de trein naar Oostende

8. Binnen pretjes

Er is natuurlijk altijd een kans dat het eens een dagje regent in België. Gelukkig zijn er aan de kust heel wat musea te ontdekken. Zo is er in Koksijde het nationaal Visserijmuseum waar je allerlei visjes kan zien en kan leren over visserij. Het Fort Napoleon of Raversyde in Oostende om alles te weten te komen over de oorlog.  Kunstliefhebbers kunnen terecht in Mu.ZEE in Oostende of ga naar de bios!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Mu.ZEE Oostende (@mu.zee)

9. Ontdek de verborgen plekjes van de kust

Wie echt iets wil bijleren over de kust en de mooiste plekjes wil ontdekken van de badplaatsen kan terecht bij een Belgian coast greeter. Deze personen hebben een passie voor hun badplaats en de zee. Ze nemen je graag mee op sleeptouw en tonen je verborgen pareltjes, met hier en daar een mooi verhaal of leuk weetje.

10. Evenementen aan de kust

De agenda van de kust is altijd goed vol. Tijdens de zomermaanden zijn er heel wat evenementen aan de kust. Denk maar aan een vuurwerkshow, muziekconcerten op de dijk of gezellig een film op het strand bekijken. In het laagseizoen is bijvoorbeeld het lichtfestival in Oostende en enkele heel interessante expo’s. Vervelen zal je je zeker niet doen aan de kust!

Zo kom je bij de Belgische kust & kun je je vakantie plannen

De kust is heel makkelijk te bereiken met de auto of het openbaar vervoer. Er rijden heel wat treinen naar de grotere stations zoals Oostende. Ter plaatse kan je je makkelijk vervoeren met de kusttram. Deze tram stopt in iedere badplaats over de gehele kustlijn, en rijd van ’s morgenvroeg tot ’s avondlaat.

De Belgische kust heeft verder een groot aanbod aan hotels, appartementen, huizen en B&B’s. Genoeg om uit te kiezen! Maar ben je op zoek naar de leukste vakantiehuisjes aan de kust. Die vind je hier terug: lees ons artikel over de 10 tofste vakantiehuisjes aan de Belgische Kust

Zo plan je je vakantie naar de Belgische kust

→ Boek je overnachting via HeerlijkeHuisjes.nl of Interhome
Boek via NSinternational.com treintickets naar België

→ Bekijk hier al onze België artikelen