Fietsen Belgisch Limburg, Fietsen door het water
Bron: Visit Limburg

Belgisch Limburg, de trekpleister voor de fietsliefhebber!

Belgisch Limburg is de fietsstreek bij uitstek. Je kunt er allerlei bijzondere routes volgen: door het water, over de heide of tussen de bomen. Liefhebbers van lange tochten, sportievelingen of fietstoeristen die liever regelmatig een terrasje doen vinden hier ook hun gading. Limburg is dan ook een heus fietsparadijs met maar liefst 2000 kilometer aan verharde, veilige en grotendeels autovrije fietspaden. Lees hieronder meer over fietsen in Belgisch Limburg.

Het fietsroutenetwerk

Het fietsroutenetwerk is uitgevonden in Limburg en wereldwijd overgenomen om fietstoeristen te lokken. Wonder boven wonder, maar het concept werkt. In 2020 werden er maar liefst 2 miljoen 90 duizend fietsers geteld op het Limburg Fietsroutenetwerk! Een waanzinnig aantal! Al deze fietsers banen zich een weg via de verschillende knooppunten en stellen zo hun eigen routes samen. De meeste fietspaden zijn verkeersvrij en makkelijk te vinden dankzij de blauwe bordjes. Wees wel gewaarschuwd want tijdens de vakantieperiodes ontstaan er wel eens fietsfiles door de vele fietstoeristen.

fietsroutenetwerk

‘Fietsen door het water’

Een Burn-out heeft geen schijn van kans wanneer je gaat fietsen in Limburg. Je kan hier helemaal zen worden en één met de natuur. In de achtertuin van Bokrijk kan je een wel heel bijzonder fietspad vinden. Je fietst hier namelijk dwars door één van de vijvers van natuurgebied ‘de Wijers’. Meer dan 200 meter lang fiets je door het water met aan weerszijden het water op ooghoogte. Indien je geluk hebt kan een eend of zwaan je heerlijk vergezellen.

Hoe kom ik er?

Volg het fietsroutenetwerk tot aan knooppunt 91. Neem je deze locatie liever als startplaats voor je fietstocht dan kan je best parkeren aan de hoofdingang van domein Bokrijk (betalend) – Bokrijklaan 1, 3600 Genk.

Fietsen door het water

Fietsen Belgisch Limburg, Fietsen door het water

‘Fietsen door de bomen’

Wil je graag hoogtemeters maken dan kan je in Bosland een fietspad nemen van 700 meter dat je 10 meter de hoogte in brengt tot in de kruinen van de bomen. Heel bijzonder aan dit project is dat het goed is voor de natuur. Door de aanleg krijgen namelijk kleinere inheemse bomen, in het grote dennenbos, meer plaats en licht om te groeien. Daarnaast is de constructie zo gemaakt dat de 449 palen lijken op hoge boomstronken die perfect opgaan in de omgeving. Wist je dat ‘fietsen door de bomen’ zelfs de World Landscape Architecture Awards won: een belangrijke internationale architectuurwedstrijd!

Hoe kom ik er?

Fietsen door de bomen ligt vlakbij knooppunt 272. Neem je deze locatie liever als startplaats voor je fietstocht dan kan je best parkeren aan de hoofdingang van domein Pijnven in Bosland. Hier kan je ook genieten van een heerlijke wandeling.

Fietsen Belgisch Limburg, door de_bomen

fietsen door de bomen

‘Fietsen door de heide’

Na fietsen door de bomen en fietsen door het water kon Limburg de Heide niet vergeten. Dit nieuwe project werd alvast een schot in de roos. Fietsen door de heide leidt je over een fietstraject van vier kilometer, dwars door de purperen heide van het Nationale Park Hoge Kempen in Maasmechelen, over een houten fietsbrug van 300 meter hoog.

Hoe kom ik er?

Fietsen door de heide ligt op het fietsroutenetwerk traject 550-551. Neem je deze locatie liever als startplaats voor je fietstocht dan kan je best parkeren aan één van de ingangen van het Nationale Park bijvoorbeeld bij de toegangspoort van de Terhills in Maasmechelen. Hier kan je ook genieten van een heerlijke wandeling.

Door de heide

Fietsen Belgisch Limburg, door de heide

Fietsen door de grond

Limburg blijft vernieuwen en inzetten op het fietstoerisme. Binnenkort zal men starten met een nieuwe beleving, namelijk fietsen door de historische mergelgroeven van Kanne.

Hoe kun je je fietsroute plannen?

Via de fietsrouteplanner van de provincie Limburg is het gemakkelijk om een fietsroute uit te stippelen. De planner geeft je een overzicht van het volledige fietsroutenetwerk met alle fietspaden en knooppunten.

Overnachten in Belgisch Limburg?

Een paar leuke accommodaties in Belgisch Limburg zijn:

Lijkt het je leuk om te fietsen in Belgisch Limburg en deze unieke routes te ervaren? Laat je reactie hieronder weten!


→ Bekijk hier alle artikelen over België

 

Alle foto’s in dit artikel komen van Visit Limburg, dank voor het gebruik.