fietsen vietnam noord naar zuid backpacker

Deze fietsende backpacker reed van noord naar zuid Vietnam

Vertel, wie ben je en waarom besloot je van noord naar zuid Vietnam te gaan fietsen?

Mijn naam is Jelle ten Kate en sinds 3 jaar probeer ik zo veel mogelijk gave plekken van de wereld te zien. Tijdens mijn studie werktuigbouwkunde heb ik stage gelopen in Singapore om vervolgens door Zuidoost-Azië te gaan reizen. Terug in Nederland heb ik mijn studie afgemaakt om wederom naar Zuidoost-Azië te gaan om nog meer van Azië te zien. Mijn keuze was dit keer op Vietnam gevallen. Vietnam vanwege zijn diversiteit aan landschappen, het heerlijke eten en de vele goede verhalen van reisvrienden. Initieel was mijn plan om van noord naar zuid Vietnam op de motor te gaan. Echter ben ik een liefhebber van wielrennen en was mijn doel voor deze reis om veel met locals in contact te komen. Fietsen was voor mij dé ideale oplossing die dit beide combineerde. Na enkele tips van vrienden gekregen te hebben over welke routes ik het beste kon nemen en wat voor fiets ik moest kopen was ik helemaal overtuigd dat het Vietnam ging worden en kon mijn verdere voorbereiding beginnen.

Landschappen vietnam fietsen fietsen vietnam noord naar zuid backpacker

Hoe zag jouw route in Vietnam eruit met de fiets?

Ik had eigenlijk geen vaste route uitgestippeld voor de hele reis. Ik had enkele routes online bekeken die door andere mensen waren gefietst en ik had enkele bestemmingen bepaald om te bezoeken. De echte route wilde ik pas ter plekke bepalen afhankelijk van de vele verrassingen die op mijn pad zouden komen. Ik gebruikte Strava om mijn routes uit te stippelen en bij te houden. Hier vind je een impressie van één van de meest bijzondere ritten. Een deel van de route heb ik bepaald aan de hand van tips van locals. Zo kreeg ik één avond een tip om een weg te pakken die er nog maar twee jaar ligt, maar nog niet op Google Maps staat. Enorm gaaf om hier te fietsen, twee uur lang door adembenemend mooie natuur met bijna geen verkeer en dat over een goed geasfalteerde weg.

jelle fietsen in vietnam backpacken

Waarom is het leuker om met de fiets te reizen in plaats van met de motor, bus of trein?

Ten opzichte van het reizen met de motor, bus of trein is het mooiste van reizen op de fiets dat je op plekken komt waar misschien nog nooit een toerist is geweest. Op één dag reis je niet 200, 300 of misschien wel 500 km. Voor mij was het maximaal 150 km en je ziet wel waar je een slaapplek kunt vinden. Daarnaast is het enorm makkelijk en heel erg interessant om met locals in contact te komen. Zodra ik Hanoi uit was gefietst raakte ik al aan de praat met een local bij een stoplicht. In elk dorpje wat je binnen fietst word je begroet door kinderen die naar school gaan. In de niet toeristische plekken ben jij ineens het onderwerp van gesprek op de markt. En het mooiste is dat je met de locals eet, praat, karaoke zingt, feest en vervolgens word je uitgenodigd om ook te blijven slapen. Ze zijn enorm gastvrij!

fietsen in vietnam tips route verlaten wegen fietsen in vietnam backpacken

Heb je alles alleen gefietst of kwam je ook andere fietsende backpackers of locals tegen?

In Vietnam fiets je eigenlijk nooit alleen. Vele kilometers heb ik samen gefietst met naar schoolgaande kinderen, in de steden ga je op in de heerlijke chaos van scooters en ik heb een stuk gefietst met twee andere fietsende backpackers. Eén dag heb ik samen met een Israëliër gefietst, welke ik tegen kwam net voor de top van de Hai Van Pass. En ik heb één dag met een Chinees gefietst welke geen woord Engels sprak. We hebben een geweldige dag gehad terwijl alle communicatie via Google Translate ging.

Moet je trainen als je zo’n fietstocht wilt maken?

Trainen vind ik een groot woord, een basisconditie lijkt me erg handig, maar na een week fietsen raak je snel gewend aan de temperatuur en fiets je snel 100 km op een dag.

Waar sliep je tijdens jouw fiets avontuur? Wat was de leukste én stomste plek waar je hebt overnacht?

Ik sliep eigenlijk steeds ergens anders tijdens mijn reis. Het verschilde van slapen in een hotel tot hostel tot homestay tot overnachten bij de locals. In de toeristische plekken sliep ik meestal in een hostel, maar in de niet-toeristische steden/middle of nowhere sliep ik waar ik een bed kon vinden. In het ene plek was dit een goedkoop hotel waar ik soms als enige gast was. In andere plekken, meestal in de dorpjes, sliep ik in een home stay, nhà nghỉ, of zelfs bij de locals thuis. Mijn mooiste ervaring was in de Vietnamese hooggebergtes. In de plek die ik had uitgekozen om te gaan slapen vond ik een hotel, echter werd me duidelijk gemaakt door de locals dat hier alleen Vietnamezen mochten overnachten. Een tegenvaller, maar ze gaven me de tip 5 á 10 km verder te fietsen, daar moest wel een plek zijn waar ik kon overnachten. Helaas was er na 10 km geen plek om te slapen, dus besloot ik om verder te fietsen. Aankomend in een klein dorpje vroeg ik aan de eigenaar van een kleine mechanic shop, zo’n shopje wat je in Vietnam eigenlijk in elk dorpje wel hebt, naar een slaapplek. Hij wist wel een plek waar ik kon slapen en wilde me er wel naar toe brengen. Ik parkeerde m’n fiets in zijn shop en hij bracht me achterop z’n scooter naar de slaapplek. Eenmaal aangekomen bleek ik in zijn huis te kunnen slapen! Hij toonde me het huis, de plek waar ik kon slapen en liet me de plek zien waar ik kon douchen; achterin de tuin tussen de varkens en de kippen stond een douchehokje. Geweldig, wat een ervaring! Hij ging zelf weer aan het werk en kwam na anderhalf uur terug, inclusief mijn fiets achterop de scooter en eten en drank. Een stomste plek kan ik me eigenlijk niet bedenken, alle plekken waar ik sliep waren prima.

brug vietnam fietsen backpacken verlaten weg in vietnam fietsen

Had je jouw eigen fiets mee of heb je een fiets gehuurd?

Ik heb in het noorden in Hanoi een fiets gekocht. Ik had in Nederland al opgezocht waar in Hanoi de meeste fietsenwinkels waren. De tweede dag ben ik bij deze winkels langs geweest om te kijken of ze een geschikte fiets te koop hadden. Echter heb ik mijn fiets uiteindelijk niet in een winkel gekocht. In Hanoi sliep ik bij iemand die ik via warmshowers, couchsurfing voor fietsende reizigers, heb leren kennen. Na een gezellig avondje met hem en zijn vrienden vertelde één van hen dat hij zijn fiets te koop had staan. De volgende dag ben ik bij hem langsgegaan om de fiets uit te proberen. Deze fiets bleek perfect voor mijn reis en dus besloot ik om deze fiets te kopen. Uiteindelijk heb ik de fiets in het zuiden weer verkocht aan een local die ik in mijn laatste week getroffen heb. Hij hield ook enorm van fietsen en was nog op zoek naar een goeie fiets. Hoe mooi kan het lopen?!

Heb je je altijd veilig gevoeld? Was je nooit bang dat je fiets gestolen werd?

Ik heb me onderweg eigenlijk altijd veilig gevoeld. In het begin was het een beetje wennen aan al die wilde honden in Vietnam. Maar als je gewoon hard terug schreeuwt gaan ze vanzelf weg. In de plekken waar ik sliep en te voet op pad ging, zorgde ik er altijd voor dat mijn fiets ergens binnen op slot stond. Dus ik ben eigenlijk nooit bang geweest dat mijn fiets gestolen zou worden.

borden in vietnam met de fiets dirt road vietnam fietsend bewolking regenseizoen fietsen vietnam

Wat had je allemaal mee qua bepakking?

Qua bepakking had ik alleen een kleine backpack mee, een houder voor mijn mobiel, fietstools en niet te vergeten een Nederlandse vlag. Na Vietnam ging ik nog een maand vrijwilligerswerk doen in Thailand en daarom had ik er voor gekozen om geen fietstassen mee te nemen. Mijn backpack paste perfect op de bagagedrager van de fiets vastgebonden met touw. Omdat ik zo weinig mogelijk spullen mee wilde nemen had ik fietskleding mee, reserve onderdelen, tools en kleding voor het dagelijks leven.

Heb je een paar tips voor reizigers die ook wel in Vietnam willen gaan fietsen?

Tip 1: Sowieso doen!!!

Tip 2: Kies een paar plekken uit die je sowieso wilt bezoeken, maar bepaal je route pas ter plekke. Door tips van locals ben ik op de mooiste wegen gekomen. Het weer bepaalt je route soms en er is niks leukers dan de ene dag ineens veel meer of minder kilometers te maken dan je gepland hebt.

Tip 3: Zorg dat je de basic tools bij je hebt, enkele kritische reserve onderdelen en altijd genoeg water voor onderweg.

Tip 4: Vertrouw op de locals. De Vietnamezen zijn zo vriendelijk en open. Op dag één kreeg ik al het telefoonnummer van een local, welke ik altijd kon bellen als ik in nood was. Ik heb bij locals geslapen, samen met ze gereisd en uiteindelijk vrienden voor het leven gemaakt.

Tip 5: Geniet! Fietsend reizen is één groot avontuur en één grote beleving. Je ervaart elke kilometer, ziet zoveel van de natuur en leert het land enorm goed kennen.

Oh en wil je meer zien van alle reizen die ik heb gemaakt en op de hoogte blijven van alle reizen die ik nog ga maken, volg me op Instagram via @jelletenkate! Hier kun je eventueel ook vragen stellen, mocht je die hebben.

Wil je naar Vietnam?

Gespot voor jou:

Vliegtickets naar Vietnam Leukste hotels in Vietnam

→ Bekijk hier al onze Vietnam artikelen