Watervallen Bali, Fiji

Watervallen Bali: deze 8 wil je zeker niet missen!

Denk je bij Bali ook vooral aan rijstvelden, tempels en tropische stranden? Bali is meer dan dat! Op het eiland vind je meer dan 40 watervallen, omringd door de schitterende groene jungle. Benieuwd welke watervallen je niet mag missen? Dit zijn de must visit watervallen op Bali.

8 x de mooiste watervallen op Bali

→ Handig: Vliegtickets deals naar Bali
→ Budget-tip: Boek een complete trip naar Bali met TUI

1. Sekumpul waterval

De Sekumpul waterval is de grootste en ook zeker de mooiste waterval van Bali. De omgeving is ontzettend groen. Door de vruchtbare grond wandel je langs vele bloemen, planten en bomensoorten. Er groeit onder andere cacao, koffie en bananen. Je hebt enigszins een goede conditie nodig voor deze waterval. Je daalt namelijk meer dan 300 treden af, die je natuurlijk ook weer omhoog moet. Op internet is te lezen dat het een uitdagende route is. Er zijn zeker stukken waarbij je goed moet opletten waar je loopt doordat het er glad is, maar het is mij heel erg meegevallen. Ik denk dat de route naar de waterval voor iedereen goed te doen is, maar alleen met kleine kinderen niet geschikt is.

→ In de buurt logeren: Sugi Gede Homestay

Sekumpul

2. Hidden waterval

Bij je bezoek aan de Sekumpul waterval kun je eerst naar de Hidden waterval hiken. Zoals de naam al zegt, is deze waterval niet direct te zien. De waterval ligt op enkele minuten wandelen van de Sekumpul waterval.

3. Fiji waterval

Optioneel kun je na de Sekumpul waterval ook nog naar de Fiji waterval wandelen. De waterval ligt niet ver van de Sekumpul waterval en de route is eenvoudig. Ik zou deze waterval zeker niet overslaan!

Hiken tussen de verschillende watervallen in het noorden van Bali

Je hebt bij de Sekumpul waterval twee opties: een medium trekking en een long trekking. Bij de eerste optie bezoek je alleen de Hidden waterval en de Sekumpul waterval. De prijs hiervan bedraagt 150.000 Indonesische rupiah (ongeveer €10,-). Bij de tweede optie kun je ook naar de Fiji waterval. Hoewel het klinkt alsof het een lange hike is, wandel je van Sekumpul naar Fiji in een kleine 10 minuten. Kies je deze optie, dan betaal je 250.000 rupiah (€15,-). Hoewel het in verhouding tot andere bezienswaardigheden op Bali best prijzig is, vond ik het elke euro waard!

Watervallen Bali, Fiji

4. Banyumala Twin waterval

Op ongeveer 1,5 uur rijden van Canggu, in noord centraal Bali, liggen de iets minder bekende Banyumala Twin watervallen. In het gebied kun je twee verschillende watervallen bezoeken. De hike naar beneden duurt ongeveer 20 minuten. Mocht je de hike terug naar boven te pittig vinden, dan staan er vaak locals klaar met een scooter om je naar boven te rijden.

→ Lees ook: Wat te doen in Canggu? 12 ultieme tips!

Banyumala, watervallen Bali banyumala

5. Gembleng waterval

De Gembleng waterval ligt in het minder toeristische deel van Bali, in Sidemen. Het is geen grote waterval, maar vooral uniek door de natuurlijke ‘infinity pool’ bovenaan de waterval. Je kunt hier machtig mooi dobberen en ultiem genieten van het geweldige uitzicht over de jungle.

→ Lees ook: Slaap lekker: de fijnste hotels in Ubud op Bali

6. Tukad Cepung waterval

De Tukad Cepung waterval kun je het best vanuit Ubud bezoeken. De waterval ligt verstopt in een grot, waardoor je hem niet direct kunt zien. De hike naar de waterval duurt ongeveer 15 minuten en is voor alle leeftijden makkelijk te doen. Het meest bijzondere aan deze waterval is hoe de zon in de grot valt. Wil je dit bewonderen, zorg er dan voor dat je er rond 10.00 ‘s ochtends bent.

→ In de buurt logeren: Hotel Komaneka of  The Sankara Suites

Tukad cepung, watervallen Bali Tukad cepung

7. Kanto Lampo waterval

Op een korte afstand van Ubud ligt de Kanto Lampo waterval. Het is een mooie waterval die langs rotsen naar beneden valt in een ondiepe poel in de rivier. De waterval is een echte insta-famous plek, waardoor het wel eens druk kan zijn. Wil je de menigte vermijden, probeer dan vroeg in de ochtend te gaan. De waterval is meestal het meest indrukwekkend tijdens het regenseizoen, van november tot april, wanneer het water in volle kracht stroomt. Wil je bij de Kanto Lampo waterval komen? Dan moet je ongeveer 15 minuten lopen vanaf de parkeerplaats.

→ Lees ook: Wat te doen in Ubud tijdens je Bali trip?

Kanto lampo

8. Gitgit waterval

Als je richting Lovina (in het noorden van Bali) gaat, dan kom je de Gitgit waterval onderweg tegen. De Gitgit waterval is een van de populairste watervallen van Bali, omdat het zo eenvoudig te bereiken is. Zeker leuk om heen te gaan als je op Bali aan het rondreizen bent! Leuk om te weten: Het is een van de hoogste watervallen op Bali en heeft et een hoogte van ongeveer 35 meter. Verwacht niet alleen watergeweld, de waterval is namelijk ook omgeven door fantastische tropische jungle. Je kan hier trouwens ook goed zwemmen! Ohja en good to know: Om bij de Gitgit waterval te komen, moet je een pad van ongeveer 1 kilometer lopen vanaf de parkeerplaats. Het is een leuk wandelingetje door de jungle, maar het kan in het natte seizoen glad zijn.

→ In de buurt logeren: Ju’Blu Hotel of The Hamsa

Handige weetjes voor als je de watervallen op Bali wil bezoeken

De entreeprijzen voor de watervallen liggen, op de Sekumpul waterval na, tussen de 15.000 – 50.000 Indonesische roepia. Probeer de watervallen zo vroeg mogelijk in de ochtend te bezoeken. Het is dan nog niet zo warm tijdens de hike en er zijn weinig andere toeristen, waardoor je alle tijd hebt om een mooie foto te maken.

De beste reistijd voor bali is tussen april en september. Ook voor het bezoeken van de watervallen is dit de beste reistijd. In het regenseizoen kunnen de hikes lastiger zijn en de paden naar de watervallen gevaarlijk glad worden. Tip: draag sowieso altijd goede schoenen voor de wandeling, waarmee je ook door het water kunt lopen. En vergeet je zwemkleding niet!

Welke watervallen op Bali zou jij willen bezoeken?


→ Bekijk hier alle artikelen over Indonesië