Nyuh Kuning

Nyuh Kuning: het fijnste plekje op Bali (vlakbij Ubud)

Als er één eiland de laatste jaren veel is bezocht door toeristen, dan is het Bali wel. Begrijpelijk: het is betaalbaar, het heeft een fijn klimaat en het is op veel plekken onwaarschijnlijk mooi. Maar door haar populariteit, is het soms lastig om nog plekken te vinden waar je nog een stukje ziet van het échte Balinese leven – voor zover dat nog bestaat. Afgelopen voorjaar vond ik echter een plek waar je nog een glimp opvangt van het pure Indonesië met vooruit, hier en daar een hipstertentje: Nyuh Kuning!

Nyuh Kuning, een van de fijnste plekken in de buurt van Ubud

Onder de rook van Ubud, grenzend aan het welbekende Monkey Forest, ligt Nyuh Kuning. Een klein dorpje dat – zo weet onze taxichauffeur te vertellen – Gele Kokosnoot betekent in het Balinees. En die naam is niet zomaar uit de lucht gegrepen, de ‘hoofdstraat’ van Nyuh Kuning wordt omzoomd door palmbomen met gele kokosnoten. De reden dat we voor Nyuh Kuning als bestemming kozen, is de good old Lonely Planet. Onze eisen? Een fijne slaapplaats, maar niet in het drukke centrum van Ubud. Op booking.com zagen we door de bomen het bos – of moeten we zeggen, Monkey Forest – niet meer. En zo tipte de Lonely Planet Swasti Eco Cottages, net buiten Ubud. In de vier dagen die we in Nyuh Kuning doorbrachten, verzamelden we een aantal favoriete adresjes, waar we vrijwel dagelijks aanschoven.

5 tips voor Nyuh Kuning

Nyuh Kuning bali ubud

Monkey Forest Ubud Nyuh Kuning Nyuh Kuning Bali Nyuh Kuning Nyuh Kuning Nyuh Kuning Nyuh Kuning

1. Swasti Eco Lodges

Laten we maar beginnen met onze slaapplek, Swasti Eco Cottages. Vanaf de hoofdstraat van het dorpje loopt een smal pad naar een heerlijke groene oase waar de traditioneel houten huisjes van Swasti zich bevinden. Op het terrein is een heerlijk zwembad, een open cafe-restaurant en een ruimte waar je dagelijks yogalessen kunt volgen. Het ontbijtbuffet is een van de beste die we op Bali aten (vers fruit, kokosyoghurt, versgebakken pannenkoeken met kokosnectar, groenten in kokosmelk, chiapudding, overnight oats, chocoladewafeltjes en ga zo maar door) vergezeld van verse dragonfruit smoothies en bali kopi. Zoals de naam al doet vermoeden, staat duurzaamheid bij Swasti Eco Cottages hoog in het vaandel. Zo zijn plastic vuilniszakken vervangen voor wasbare varianten en komt de zeep en shampoo in hervulbare pompjes op de kamers.

Swasti Eco Lodge

Swasti Eco Lodge Swasti Eco Lodge ontbijt Swasti Eco Lodge Swasti Eco Lodge Swasti Eco Lodge Swasti Eco Lodge ubud Swasti Eco Lodge hotelkamer

2. Liefde voor Warungs

Hoewel Bali voor veel mensen misschien gelijk staat aan smoothie bowls, kun je het eiland als je het mij vraagt niet verlaten zonder bij een warung te hebben gegeten. Nasi’s voor een euro of twee, wat wil een mens nog meer. Recht tegenover Swasti vind je Warung Be Pasih, een prima plek voor een goedkope maaltijd, maar wil je echt lekker eten dan schuif je aan bij Warung Wayan (Jl. Nyuh Bulan No.22) of bij Bali Soul Warung (No.18 Jalan Nyuh Bulan). Beide zaakjes worden gerund door de allerliefste mensen en hebben de lekkerste gerechten op de menukaart. Mijn favorieten waren bij beide warungs de Tempeh Sateh met Urab Sayur (groenten in kokos). Bestel er een Bintang of verse (gele!) kokosnoot bij en je bent een gelukkig mens.

Must in Nyuh Kuning, eten bij warungs

Warung Ubud Bali Warung dichtbij ubud

3. Kopje kopi

Heb je even genoeg van de Balinese kopi en verlang je naar je oude vertrouwde espresso of cappuccino? Dan zijn er in Nyuh Kuning twee aanraders: Old Friends Coffee en Sage. Old Friends Coffee is een heerlijk tentje met vriendelijk personeel, waar ze jouw kopje koffie tot kunst verheven. Als echte Nederlander ging mijn hart nog een stukje sneller kloppen toen ik zag dat er ook een koekje bij werd geserveerd. Meer zin in zoet? Ze hebben overheerlijk bananenbrood! Aan de andere kant van Nyuh Kuning vind je Sage, een werkelijk prachtige zaak. Het hipster-yogigehalte ligt hier wel een stuk hoger en daarmee de prijzen ook. Desalniettemin een fijne plek voor een goede kop koffie. Probeer hier ook zeker de chocoladetaart, die is er overheerlijk.

Old Friends Coffee

Old Friends Coffee ubut tips bali Old Friends ubud tips

Old-Friends-Nyuh Kuning

Sage koffietentje 

Sage Nyuh Kuning Sage & Outpost Nyuh Kuning

Sage Nyuh Kuning ubud

4. Tradisi

Neem je graag een souvenir mee naar huis? Laat de broeken met gekko-print links liggen, en wandel binnen bij Tradisi. Een winkel met de mooiste stoffen, gemaakt door vrouwen uit afgelegen dorpen. Door de stoffen als collectief te verkopen, krijgen de vrouwen uit de dorpen de kans hun eigen geld te verdienen en zo kleine ondernemingen te runnen. Met sommige stoffen zijn ze maanden (!) bezig, wat de mooiste resultaten oplevert. Neem een kussenhoes, plaid of tas mee naar huis en je hebt een prachtig aandenken aan je reis.

Zeker bij binnenlopen: Tradisi

Tradisi ubud bali

5. Voor de digital nomads

Tot slot een adresje voor de digital nomads onder ons: Outpost Ubud Coworking, een plek waar het absoluut niet vervelend is je laptop open te slaan. Ze noemend het zelf liefkozend Modern Jungle Chic. Naast de faciliteiten die je écht nodig hebt om te werken (zoals snel internet) is er ook een zwembad waarvan je kunt gebruikmaken en een café voor de broodnodige koffietjes. Overnachten? Ook dat kan bij Outpost.

→ Bekijk hier al onze Indonesië artikelen