gouden driehoek india

Op vakantie naar de Gouden Driehoek van India

Na China is India het meest bevolkte land ter wereld en vanwege de grootte van het land kun je er dan ook gemakkelijk voor langere tijd doorheen reizen. Toch gaan de meeste reizigers die naar India gaan vooral naar de Gouden Driehoek in het noorden van India. Een driehoek die wordt gevormd door het drukke Delhi, de stad Agra waar je ook de Taj Mahal vindt en de roze stad Jaipur. Een reis maken langs deze gouden driehoek is een tocht die je terug mee neemt in de tijd, langs allerlei chaos en drukte maar vooral langs bijzondere bezienswaardigheden.

De Gouden Driehoek van India

Delhi

Delhi is de hoofdstad van India en ondanks dat de stad overvol is met mensen, auto’s, bromfietsen en koeien zeker een bezoek waard. De stad heeft namelijk een bruisend cultureel centrum met allerlei theaters, musea, galerieën en historische bouwwerken uit de Mongoltijd. Belangrijke bezienswaardigheden in Delhi zijn:

  • Jama Masjid, dit is de grootste moskee van India en bevindt zich in Old Delhi.
  • Akshardhameen groots hindoe complex.
  • Raj Ghat, hier is Mahatma Gandi gecremeerd.
  • Het Rode Fort (Lal Qila), een bijzonder paleis dat is ommuurd door hoge rode muren.
  • Qutub Minar, deze stenen toren is 72,5 meter hoog en is in 1993 verklaard tot werelderfgoed.

Agra

Vanaf Delhi reis je naar Agra. De stad Agra wordt in de hindoeïstische mythologie in verband gebracht met Krishna, de godin die langs de heilige rivier Yamuna op een fluit zou hebben gespeeld. Hierdoor zou zij de harten van de gopi’s (koeherders) hebben veroverd. Een bekende bezienswaardigheid van Agra bevindt zich aan de rand van de stad, de welbekende Taj Mahal. Dit bouwwerk behoort sinds 8 juli 2007 tot één van de 7 wereldwonderen. De vijfde heerser van het Mogolrijk Shah Jahan liet dit grafmonument bouwen voor zijn echtgenote Mumtaz Mahal. Zij overleed in 1631 in het kraambed. De bouw van de Taj Mahal duurde 16 jaar (1632-1648). Na de dood van Shah Jahan werden uiteindelijk ook zijn resten bij in dit monument gezet. De Taj Mahal is in het echt veel mooier en imposanter dan op TV of foto’s. Hij is groot, helemaal symmetrisch en van prachtig wit marmer. Zowel buiten als binnen is het een indrukwekkend gebouw en daarom behoord ook Agra tot de Gouden Driehoek van India.

Jaipur

Jaipur is een stad met allerlei bijzondere bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld het Amber Fort (Amjer Fort). Dit kasteel was de verblijfplaats van de keizers in Amjer. Het Amber Fort is gebouwd op een oppervlakte van 4 kilometer en heeft 5 binnenplaatsen. Vanaf de berg op het Amber Fort heb je een fantastisch uitzicht over de stad en de omgeving. Andere bezienswaardigheden in Jaipur naast het Amber Fort zijn het City Palace, het bijzonder vorm gegeven Jantar Mantar en het Hawa Mahal paleis. Iets dat je ook écht gedaan moet hebben als je in Jaipur bent, is naar de bioscoop gaan. Een bollywood film gezien hebben in Jaipur is namelijk iets dat typisch Indisch is en bovendien is het hele gebeuren in de bioscoop zelf ook nog eens een beleving op zich.

Op vakantie naar de Gouden Driehoek van India?

Als je op vakantie wilt naar de Gouden Driehoek van India kun je natuurlijk zelf een vliegticket naar Delhi boeken en vanaf daar je rondreis plannen. Maar vanwege de drukte in India kan het aan te raden zijn om de Gouden Driehoek (en misschien meer highlights in India, maar dat ligt natuurlijk aan de tijd die je hebt) via een geplande groepsreis te bezoeken. Zoiets kan je bijvoorbeeld regelen bij reisorganisatie 333 Travel. Je hoeft dan ook zelf niet meer op zoek naar goede eettentjes of hotels, want naast je vliegticket en leuke reisleiding zit dat ook bij je reis in begrepen.

→ Bekijk hier al onze India artikelen