rondreis zuid india munnar

Munnar, een van de groenste plekken in India

Uitgestrekte heuvels, meer theeplantages dan je kunt tellen en exotisch groen tot in de verre verte. Munnar, gelegen in het binnenland van de staat Kerala, is een van de meest welvarende en naar onze mening mooiste plekken in Zuid-India! Toegegeven, voor de stad zelf of de dorpjes hoef je het niet per se te doen, maar de natuur is hier ongelooflijk mooi. Theeplantages, watervallen, regenwouden, allerlei soorten kruiden, stuwdammen en indrukwekkende vergezichten: het natuurschoon is er in overvloed. Je vermaakt je in Munnar met gemak een aantal dagen met verschillende activiteiten. Het is een fijne tussenstop in de natuur na de hectiek en chaos van andere stops tijdens je India reis. We vertellen je graag meer over deze vruchtbare regio in Zuid-India!

Over het groene Munnar in de staat Kerala

Kerala, de staat waar Munnar ligt, wordt ook wel het rijkste gebied in India genoemd door alle belangrijke kruiden en theesoorten die hier groeien en wereldwijd geëxporteerd worden: van groente, witte en zwarte thee, tot peper (het ‘zwarte goud’), kardemom, gember en vanille. De meeste mensen die in dit gebied wonen, werken dan ook op de theeplantages of verbouwen kruiden. Munnar staat niet alleen bekend om haar theeplantages, maar ook om de wilde olifanten die er rondlopen. Meerdere kuddes olifanten verblijven hier en met een beetje geluk spot je er één (of meer) tijdens je hike in het groene gebied. Helaas hebben wij ze niet gezien, maar dit deed niets af aan de tijd die we in dit prachtige stukje India hebben gespendeerd.

Wat kun je doen in Munnar?

Je kunt meerdere activiteiten ondernemen wanneer je in deze regio verblijft. Denk bijvoorbeeld aan:

rondreis zuid india munnar

munnar zuid india kerala viewpoint munnar india kerala jeep tour

Hiken

Vrijwel overal in dit gebied kun je de diepgroene theevelden bewonderen, maar sommige stukken bieden mooiere hikes dan andere. Stem vooral met je lokale gids (meer hierover onderaan het artikel) af waar je de allermooiste wandelingen maakt. Want waarom alleen een theeplantage bekijken als je ook verschillende watervallen en een vergezicht op een meer kunt meepakken!

Jeep safari

Wanneer je maar beperkt de tijd hebt op deze plek, is een jeepsafari wellicht de beste optie om als dagactiviteit te kiezen. Tijdens deze avontuurlijke rit combineer je allerlei dingen: je rijdt door de glooiende heuvels, stopt hier en daar bij een dorpje of theeplantage, doorkruist natuurgebieden (waar je ook korte wandelingen kunt maken) en geniet van vele prachtige uitzichten. Mooie foto’s gegarandeerd!

Bezoek aan een theefabriek of kruidenplantage

Een liefhebber van thee? Bezoek een theefabriek in Munnar! Leer alles over het proces (wist je bijvoorbeeld dat zwarte, groene en witte thee allemaal van dezelfde plant gemaakt wordt?) en proef de verschillende soorten die in dit gebied gemaakt worden. Ben je meer van de specerijen? Neem dan een kijkje op een kruidenplantage. Een grappig feitje: de duurste kruiden ter wereld zijn (op volgorde): peper, vanille en kardemom. 5 tot 6 kilogram kardemomplant zorgt voor 1 kilogram gedroogde kruiden. Daar blijft niet zo veel van over dus.

Boottour

Van alle activiteiten is dit waarschijnlijk de meest toeristische, maar mocht je dat niet zo’n probleem vinden dan is dit zeker een activiteit om toe te voegen aan je programma. Geniet van de frisse lucht tijdens een rustig boottripje op de serene wateren in Munnar. Met een beetje geluk spot je naast het meer, de watervallen en rivieren ook wildlife zoals exotische vogels of misschien zelfs wel een olifant. Je kunt bij de Anayirankal dam, de Mattupetty dam of Kundala een tour boeken.

munnar rondreis zuid india

Munnar india theeplantage munnar india thee

Lijkt het je tof om naar Munnar te gaan? Een paar praktische tips

Munnar vind je in Zuid-India en is daardoor gemakkelijk te combineren met andere highlights in dit stuk India.

Reistijd

Wij kwamen hier iets na het regenseizoen (begin december), dit schijnt een van de beste tijden te zijn. Je hebt geen gigantische stortbuien meer en dankzij de recentelijke regen zijn alle gebieden op hun allergroenst. Over het algemeen kun je je bezoek het beste tussen november en maart plannen. Houd er rekening mee dat Munnar tussen de bergen ligt en ver verwijderd is van de luchtvochtige, hete kustgebieden. Hierdoor ligt de temperatuur een heel stuk lager dan de meeste andere gebieden in Zuid-India. Zorg dat je een regenjack en lange broek bij je hebt voor eventuele regenbuien en (relatieve) kou.

Wagenziek

De tocht van en naar Munnar gaat kriskras door de heuvels en bergen, lees: veel hoogteverschil en vooral een overvloed aan haarspeldbochten. Wanneer je last hebt van wagenziekte is het goed om voorzorgsmaatregelen te treffen, en zelfs als je hier geen last van hebt is het verstandig om je boek even weg te leggen en te focussen op de weg. De Indiase rijstijl is namelijk niet te vergelijken met de Nederlandse!

Spicy souvenir

In Munnar heb je in de dorpjes en langs de weg allerlei winkeltjes waar je koffie, thee en kruiden uit de regio kunt kopen. Pure witte thee, masala chai mix of een lekkere currykruidenmix? Sla je slag voor jezelf of je familie en vrienden thuis.

zuid india munnar uitzichten weg naar munnar india regenwoud in munnar india

Over onze reis naar Zuid-India

We Are Travellers werd voor de reis naar Zuid-India uitgenodigd door Evaneos, een reisplatform dat je in contact brengt met een lokaal reisbureau. Dit kan een reisagent in India zijn, maar ook voor elke andere droombestemming die je hebt. Met hen ontwerp je een unieke reis op maat én draag je bij aan duurzaam reizen: het bedrijf vindt het erg belangrijk om duurzaam toerisme te stimuleren waarbij het behoud van de natuur, cultuur en welvaart van de lokale bevolking centraal staat. Wat ons betreft de perfecte manier om een land als India te bezoeken. In samenwerking met Evaneos en een lokale gids creëer je een onvergetelijke reis zoals die van ons!

→ Bekijk hier al onze India artikelen