Alleppey zuid india woonboot

Voor op je India bucketlist: Vaar met een woonboot door Alleppey

De half in duisternis verhulde palmbomen ritselen aan de kant. Onder de boot beweegt het water rustig op en neer. Overal hoor je vogelgeluiden en de turquoise blauwe lucht verandert langzaam naar geel, oranje en paars. Het meemaken van de zonsondergang tijdens je boottrip in Alleppey, India, is een ervaring die je niet snel vergeet… Op een oude houten schuit, getransformeerd tot comfortabele woonboot, vaar je over de wateren van Alleppey, ook wel bekend als het ‘Venetië van India”. De gekleurde taferelen die zich aan de kant afspelen, het wildlife om je heen en de luxe aan boord: dit is een activiteit die je echt niet mag overslaan tijdens je bezoek aan India.

alleppey rondreis zuid india

Rondreis zuid-india alleppey alleppey india uitzicht vanaf de boot Alleppey zuid india woonboot alleppey india boot

De geschiedenis van de woonboten in Alleppey

De ‘houseboats’ in Alleppey, de Kettuvallam, werden vroeger gebruikt om zware ladingen te vervoeren. De boten, die vaak zo’n 30 meter lang waren, vervoerden kruiden, rijst en reizigers naar de meest afgelegen plekken of juist naar de kust op weg naar andere landen. Omdat de tocht vaak lang duurde, werden er faciliteiten om te eten en slapen ingebouwd. De boten konden zo’n 25 ton aan goederen vervoeren, dit staat gelijk aan drie enorme trucks. Best indrukwekkend toch? In een tijd waar andere transportmiddelen zoals het spoor en de landwegen nog niet (goed) ontwikkeld waren, boden de kettuvallam de ideale oplossing. De boten zijn inmiddels echt onderdeel van het lokale erfgoed geworden! In verloop van tijd kwam men erachter dat de boten ook een rol konden spelen in de toerismesector. Al snel kregen ze luxe verbouwingen en uitvoeringen, die alle comfort bieden die je je kunt wensen.

alleppey chillen op boot

alleppey uitzicht vanaf boot india

alleppey slaapkamer op de boot

alleppey india uitzicht woonboot

Vergeet dit niet als je een boottocht in Alleppey gaat maken

Wanneer je hebt besloten om dit Indiase avontuur in de backwaters van Alleppey aan te gaan, zijn de volgende zaken handig om te weten:

Alcohol: Als je graag een alcoholische versnapering wilt nuttigen aan boord (of bijvoorbeeld een colaatje), moet je dit voordat de boot vertrekt aangeven. Dan kunnen deze nog meegenomen worden vanaf het vertrekpunt. Eenmaal op de boot kun je hier niet zo makkelijk meer aan komen.

Stoppen bij een lokaal dorpje of niet: De schippers zullen waarschijnlijk aangeven dat er onderweg een stop plaatsvindt om ‘te kijken in het lokale dorpje’. Dit is voor hen een manier om benzine te besparen, iets dat niet noodzakelijk is. Het is dan ook geen probleem als je hier geen zin in hebt en aan ze vraagt of ze gewoon verder willen varen.

Inpakken voor Alleppey: Belangrijk om mee te nemen: anti-muggen spray. Je bent op het water, een plek waar muggen zich graag bevinden. Spray je goed in, of draag bedekkende kleding wanneer de schemer begint te vallen. Scheelt je een hoop jeuk! Houd de deur van je slaapkamer de hele dag door goed dicht, zodat er geen insecten binnen kunnen komen.

Maak vrienden in Alleppey met een zak stroopwafels: Zorg dat je een pak stroopwafels in je tas hebt om te delen met de boat-crew, deze vallen altijd goed in de smaak.

Ecofriendly: De meeste houseboats in Alleppey zijn eco-friendly en daarom een groene keuze voor je volgende reisavontuur. Zorgeloos genieten!

alleppey india zonsondergang alleppey zonsondergang in zuid india aleppey zonsondergang india allepey

Wat is naast Alleppey nog meer tof om te zien in Zuid-India

De regio Kerala waarin Alleppey zich bevindt, heeft ontzettend veel te bieden. Zo vind je er het rijkelijk groene Munnar, het meest welvarende gebied van India waar vele soorten kruiden en thee vandaan komen. Bezoek daar een theeplantage en theefabriek, of maak er een prachtige hike tussen de glooiende heuvels. Houdt je meer van het kustgebied? Bezoek dan de zonnige kuststad Kochi, ook bekend als Cochin.

Zo plan je een reis naar Zuid-India

We Are Travellers werd voor de reis naar Zuid-India uitgenodigd door Evaneos, een reisplatform dat je in contact brengt met een lokaal reisbureau van jouw droombestemming, wij mochten een van hun trips uitgebreid testen en tijdens deze reis gingen we ook naar Alleppey. Als je dus een reis naar Alleppey wilt maken, zijn zij de aangewezen partner om bij aan te kloppen, want zoals je ziet kunnen ze het perfect regelen. Toffe aan Evaneos is sowieso dat je met hen altijd een unieke reis op maat realiseert én bijdraagt aan duurzaam reizen: het bedrijf vindt het namelijk erg belangrijk om duurzaam toerisme te stimuleren waarbij het behoud van de natuur, cultuur en welvaart van de lokale bevolking centraal staat. Wat ons betreft de perfecte manier om een land als India te bezoeken. Check hier de trip die wij hebben gemaakt naar Alleppey en de rest van Zuid-India

→ Bekijk hier al onze India artikelen