yoga teacher training volgen in india hoe is dat

Een Yoga Teacher Training volgen in India… Hoe is dat?

Nina volgde een Yoga Teacher Training in India. Iets dat bij heel wat reizigers ook op hun bucketlist pronkt en in dit artikel vertelt ze meer over hoe haar yogaopleiding was, waar zij haar Yoga Teacher Training heeft gevolgd en wat het voor haar heeft betekent.

Een wens om ‘ooit’ yoga docent te worden werd ineens werkelijkheid

Afgelopen januari heb ik een hatha yoga teacher training gevolgd in een ashram in India (Khajurajo) bij Arhanta Yoga. Na mijn studie aan de mode academie, waar ik vier jaar lang zó veel tijd en liefde in had gestoken, kwam er een periode van stilte. Tientallen sollicitaties bleven onbeantwoord. Daar zat ik dan, enthousiast, leergierig en met een diploma op zak. Mijn verwachting was altijd zo anders geweest dat ik hier helemaal geen rekening mee had gehouden. Tegelijkertijd had ik ook mijn vraagtekens bij deze industrie. Het leek alleen maar te gaan om geld, snelheid en het nemen van shortcuts. Waar was de liefde voor het vak gebleven? De passie voor een ambacht? Het samen willen werken met anderen en het gunnen van succes? De mode industrie is er één waar nog veel winst te behalen valt op het gebied van mens en milieu. Dit botste met mijn eigen normen en waarden. Al met al dus een hele zoektocht waarin ik mij gefrustreerd, boos maar ook angstig voelde. Want wat nu? Gedurende deze jaren volgde ik verschillende yogalessen, van vooral heel fysiek en dynamisch tot soms rustig en meditatief. Dit laatste kwam denk ik het dichtst bij mijn gevoel want mijn hartslag schoot omhoog en het zweet brak me uit zodra we gingen zitten met onze ogen dicht, maar daar stond ik destijds nog niet voor open. Na opnieuw een periode van vier jaar vond ik het hoog tijd voor verandering en een sprong in het diepe. Zo werd mijn wens om ‘ooit’ yoga docent te worden ineens werkelijkheid.

Wat is hatha yoga eigenlijk?

Hatha is de meest ouderwetse yogastijl waaruit al vele andere stijlen zijn ontstaan, denk bijvoorbeeld aan yin yoga en ashtanga yoga. Oorspronkelijk werd het enkel beoefend door monniken die dagelijks aan het mediteren waren en milde lichamelijke oefening nodig hadden om het lichaam gezond te houden. Yoga betekent letterlijk ‘unite’ oftewel ‘verenigen’. Een vereniging met het ‘zelf’. Welke yogavorm je voorkeur ook heeft, alle vormen leren de mens discipline en zelfcontrole en de essentie blijft hetzelfde, namelijk zelfrealisatie.

Heb je veel yoga-ervaring nodig om mee te kunnen doen aan een Yoga Teacher Training?

Bij Arhanta Yoga mag je de training volgen op elk gewenst moment, van nul ervaring tot veel ervaring. Wanneer je maar gemotiveerd en gedisciplineerd bent is het diploma binnen handbereik.

Is het zwaar om een Yoga Teacher Training te volgen?

Zowel fysiek als mentaal is deze training zeer intensief. De één ervaart meer emoties dan de ander maar over het algemeen is het een heel bijzondere ervaring waarbij je al snel tot nieuwe inzichten komt. Na week één was ik lichamelijk zo moe dat ik me af vroeg of ik het vol ging houden. De eerste vrije dag heb ik gelijk een massage geboekt van twee uur. Gelukkig verdween de spierpijn in de tweede week. Vanuit mijn eigen ervaring gesproken is het verstandig om niet te denken dat je met de dag leniger zal worden. Sterker nog, door alle uren die je doorbrengt op je meditatie kussen en de dagelijkse asana les van twee uur, raakt je lichaam juist strammer. Het heeft rust nodig om zich te ontwikkelen dus eenmaal thuis, of na een vrije dag, zul je de progressie beter voelen.

India tijdens India Yoga Teacher Training India Yoga Teacher Training omgevingAvondwandeling yoga teacher training india

Hoelang duurt een Yoga Teacher Training in India normaal gesproken?

Als je een yoga training wil volgen dan begin je met je 200 uur waarmee je de basis legt als yoga docent en ook al kan beginnen met lesgeven. Om je verder te verdiepen kan je ervoor kiezen om uit te breiden naar 500 uur. In de ashram in India zijn dit beide opleidingen van één intensieve maand. De 500-urige training nog net iets intensiever dan die van 200 uur. Zelf heb ik er bewust voor gekozen om mijn 200 uur in India te behalen om letterlijk met een afstand kritisch naar mijn levensstijl en keuzes te kijken. Wat doe ik? Wat wil ik? Hoe pak ik dit aan? De training is uiteindelijk zoveel meer geworden dan het behalen van het certificaat.

Hoe ziet een gemiddelde dag eruit tijdens een Yoga opleiding in India?

Oké, zet je schrap, hier volgt het dagschema van mijn yogaopleiding bij Arhanta:

06:00 – 07:00 Satsang (meditatie, zingen, lezingen, stilte wandeling)
07:15 – 07:45 Ontbijt (in stilte)
08:00 – 11:15 Opleiding ‘How to teach’ (didactische technieken / praktijk)
11:30 – 12:00 Lunch (in stilte)
12:15 – 12:45 Karma Yoga (schoonmaken, tuinieren etc.)
13:00 – 14:45 Hoofdlezing (Vedische filosofie, anatomie)
15:15 – 17:15 Yoga asana les
17:30 – 18:00 Avondeten
19:00 – 19:30 Satsang (meditatie, zingen, lezingen)
19:30 – 20:00 Zelfstudie
20:00 Kruidenthee
21:30 Lichten uit

Dit schema is elke week en elke dag hetzelfde voor 6 dagen per week waarna een vrije dag volgt. Op deze vrije dag kun je kiezen voor zelfstudie in de ashram of het verkennen van de stad Khajuraho. Na het avondeten en voor de avond satsang deed ik vaak een handwas of nam ik zelf een ‘douche’. De douche bestond uit het halen van een emmer warm water om vervolgens daarmee mezelf en m’n haren te wassen. Je moet je voorstellen dat je tijdens deze training de volledige, minimalistische levensstijl meekrijgt. Inclusief vegan maaltijden en beperkte wifi (half uur per dag, mits je geluk hebt met de verbinding). Zelf heb ik dit niet als vervelend ervaren, eerder als een verrijking omdat, eerlijk is eerlijk, het toch erg lastig blijft om deze discipline ook thuis in de praktijk toe te passen.

yoga practice outside yoga teacher training india ashram binnenruimte arhanta yoga teacher training india ashram rotonde arhanta yoga teacher training

Doe je ook nog andere dingen dan yogalessen volgen tijdens zo’n opleiding?

Naast je eigen yoga asana les krijg je ook filosofie lessen en zul je vanaf de eerste dag oefenen met praktijklessen. Soms zijn er ochtendwandelingen of ga je ’s avonds met elkaar zingen. Hier zag ik van te voren eerlijk gezegd best tegen op, maar na de eerste avond wilde ik alleen nog maar ergens vooraan zitten. En elke keer kreeg ik weer kippenvel van deze muziek.

Op je vrije dag kan je verder doen wat je wil. Houd er rekening mee dat dit er ongeveer drie zullen zijn gedurende de hele maand dus het is vooral yoga voor en yoga na. Mocht je niet persé les willen geven maar deze levensstijl wel een keer meemaken, dan kan je ook kiezen voor een retraite. Hierbij heb je niet de praktijk les van drie uur per dag tot docent en dus wat meer vrije tijd.

Waar kan je in india een yoga training volgen?

Ik ben niet bekend met andere trainingen in India, maar mocht je benieuwd zijn naar mijn training in de ashram, bekijk dan de website: www.arhantayoga.nl.

Krijg je ook een certificaat aan het einde?

Er is natuurlijk geen garantie maar het slagingspercentages is zo hoog dat het certificaat met de nodige studie gewoon haalbaar is. In onze groep van 37 studenten is iedereen geslaagd. Laat je vooral niet tegenhouden door de taal (engels) of als je wel eens last hebt van faalangst, zoals ik…

Yoga Teacher Training India diplomayoga teacher training volgen in india hoe is dat

Kun je samenvatting wat je allemaal hebt geleerd van de Yoga Teacher Training?

Oh jee. Wat niet..
. Even los gezien van het certificaat en het lesgeven heb ik het ervaren als life changing. Door alle filosofie lessen zijn er vragen beantwoord waarvan ik me eerst niet eens goed besefte dat ik ermee rondliep. Na deze maand ben ik met kennis van een rijke filosofie, nieuwe inzichten, plannen en vol goede moed weer het vliegtuig ingestapt naar huis. Dit betekent niet dat alles wat ik voor ogen heb ook gelijk lukt en toepasbaar is eenmaal thuis, maar er is absoluut sprake van een nieuwe mindset. Het geeft me richting, houvast en ik sta nu meer met beide benen op de grond.

Doe je nu nog iets met je opleiding? Geef je bijvoorbeeld zelf les?

Als vijfjarig kind volgde ik danslessen bij FLEX in Lunetten. Hier bleef ik plakken tot ik te oud was voor de laatste groep maar het contact hield stand. Onze eigen dans docente van toen heeft FLEX sinds een paar jaar opnieuw leven ingeblazen en een aantal vriendinnen waar ik samen les mee had, geven hier nu zelf dansles. Toen ik haar voorstelde om een les geïnspireerd op yoga toe te voegen aan het lessenpakket, reageerde ze gelijk enthousiast. Het is een veilige en gezellige plek om mijn handschrift als yoga docent verder te ontwikkelen. Voor nu ligt de focus dus vooral op de vraag wat voor yoga docent ik zou willen zijn. De Yoga Teacher Training waren de eerste stappen naar een hopelijk nog lang en leerzaam proces. Als het aan mij ligt, volgen er nog vele lessen in de toekomst.

Wil je Nina’s yoga avontuur blijven volgen? Via hier kun je haar Instagram account volgen!

→ Bekijk hier al onze India artikelen