Rondreis zuid-india alleppey

Rondreis Zuid-India: Zo ziet de ultieme route eruit

Het land van de eeuwenoude tradities, het mysterieuze hindoeïsme, de chaotische steden en het fantastische eten… India is een land dat bij velen bekend is, maar door nog niet zoveel (westerlingen) bezocht is. Wanneer India wel op de bucketlist staat, kiezen de meeste mensen toch al snel voor Mumbai, de Taj Mahal of Delhi, maar denk niet dat India daar ophoudt. Het zuiden van India is een nog onontdekte parel, waar de mensen ontzettend vriendelijk zijn, het eten fantastisch, de natuur prachtig en de te verkennen gebieden oneindig! De reis die wij maakten door Zuid-India was een perfecte mix van cultuur, spiritualiteit, eten en natuur. Heb jij altijd al eens naar India gewild, maar weet je niet zo goed hoe je reisroute er precies uit zou zien? Lees dan snel verder. Nooit naar India gewild? Na dit artikel denk je er wellicht anders over!

Rondreis Zuid-India

Rondreis zuid-india route kaart

Bekijk deze route op Google Maps

Stop 1 van je rondreis: Mahabalipuram

Onze reis begon officieel in Chennai, de stad waarop we vlogen vanuit Amsterdam via Dubai. Hier bleven we echter niet hangen, maar gingen meteen door naar Mahabalipuram: een 7de-eeuwse havenstad in Zuid-India waar ontzettend veel te zien is:

Pancha Rathas: een hindoeïstisch tempelcomplex bestaande uit vijf tempels die allemaal uit één stuk graniet zijn gehakt in de 7de eeuw. Elke tempel staat symbool voor een van de Pandava broers, uit het Indiase epos Mahabharata.

Vuurtoren: een indrukwekkende uitkijkpost aan zee vlakbij het tempelcomplex met een prachtig uitzicht over de omgeving en de zee.

Group of monuments: deze groep monumenten staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst, en dat is niet voor niets. Tijdens een wandeling langs deze adembenemende bouwwerken waan je je zo honderden jaren terug in de tijd.

Shore temple: onderdeel van de Group of Monuments, maar misschien nog wel extra speciaal door de locatie aan zee.

Mahabalipuram

rondreis zuid india Mahabalipuram tempels rondreis zuid india Mahabalipuram shore temple Rondreis zuid-india mahabalipuram rondreis zuid india Mahabalipuram vuurtoren

2. Tempelstad Tiruvannamalai

Ook wel bekend als ‘The Holy Land’: deze tempelstad gelegen aan de voet van de bergen is een belangrijke religieuze plek in Zuid-India. De Arunachaleshwar tempel ziet er weer totaal anders uit dan de tempels van de vorige bestemming, en heeft een magische uitstraling door de constante aanwezigheid van de Arunachala berg op de achtergrond. Laat je door de gids van alles vertellen over het hindoeïsme en duik in de wereld van meditatie en spiritualiteit.

Tiruvannamalai

Stop 3, het chaotische Tiruchirappalli

Tiruchirappalli is een grote, drukke stad, waar het verkeer één grote chaos is en je het stadse India écht goed ervaart. Er zijn hier veel bezienswaardigheden, maar de belangrijkste daarvan is toch wel de Srirangam tempel, gewijd aan de god Vishnu en het grootste actieve tempelcomplex in heel India. De tempel heeft een zogeheten Sapta-Prakaram design, wat betekent dat er zeven omheiningen om het heilige centrum heen staan. Prachtige gekleurde gebouwen met afbeeldingen van religieuze verhalen… je moet er geweest zijn om te begrijpen hoe speciaal deze plek is!

Tiruchirappalli

zuid india Tiruchirappalli tempel

Rondreis zuid india tips

4. Ontdek handelsstad Madurai

Deze handelsstad is alom bekend in India, niet alleen omdat het de hoofdstad is van het gelijknamige district maar ook dankzij de vele bezienswaardigheden! Het is een van de grootste en oudste steden in het zuiden van India. De pracht van de Meenakshi Amman tempel is niet te missen, daarnaast kun je jezelf vermaken met een stadstour in een rickshaw (de Indiase variant van de tuk-tuk), een streetfood tour (met een ervaren gids die precies weet waar je de lekkerste dingen eet) of een stadswandeling vol met mythologische verhalen over het hindoeïsme. Genoeg te doen dus!

Madurai

rondreis zuid india madurai

Rondreis zuid india tips

Stop 5 van je rondreis in Zuid-India: Munnar

De regio in India die ook wel ‘God’s own country’ wordt genoemd, Munnar: het is het rijkste gebied in India dankzij alle belangrijke gewassen die hier groeien. Koffie, thee, kruiden zoals kardemom, peper, vanille groeien hier in overvloed. Het barst van het groen, de vruchtbaarheid van het land is moeilijk te missen! Daarnaast is er 100% geletterdheid in deze regio, oftewel: iedereen kan lezen en schrijven. Dit is heel bijzonder voor een land als India waar het landelijke gemiddelde veel lager ligt. Lees meer over deze bijzondere regio en wat je er allemaal kunt doen in het complete artikel over Munnar.

Munnar

rondreis zuid india munnar munnar rondreis zuid india

6. Een must in Zuid-India, varen in Alleppey

Dit wil je sowieso een keer in je leven doen: rondvaren in Alleppey op een houseboat, over de wateren die ook wel het Venetië van India worden genoemd! Vroeger werden deze boten gebruikt om de kruiden te vervoeren van de bergen naar de kust: sinds zo’n 30 jaar gebruikt de lokale bevolking ze voornamelijk voor toeristische doeleinden. Het is een hele beleving om een dag en een nacht mee te maken op zo’n boot: deze zijn van alle gemakken voorzien. Vaar over de wateren en bekijk alles wat zich aan de kant afspeelt, spot de verschillende vogels (heel veel adelaars!) en geniet van de prachtige zonsondergangen. Ook hier schreven we een apart artikel over, lees hier alles over Alleppey!

Alleppey

alleppey rondreis zuid india

Stop 7: Kochi

Het is goed toeven in de relatief rustige kuststad Kochi, en dat hebben niet alleen de Indiërs begrepen. Op deze plek zien we meer toeristen dan tijdens onze hele reis!  Wanneer je op een laagdrempelige manier kennis wilt maken met India is dit dan ook een goede plek om te beginnen (of in ons geval, eindigen): zon, zee, cultuur, lekker eten, en niet de gebruikelijke hectiek van Indiase steden. De stad is daarbij zeker een bezoek waard dankzij haar rijke koloniale verleden. Wist je dat zelfs Nederland hier in de 17de eeuw een tijdje de koloniale heerser was? Leer Kochi, ook wel bekend als Cochin, snel kennen door een stadstour in een rickshaw, neem een kijkje bij de typische Chinese visnetten, bezoek het Dutch palace voor een interessant kijkje in de geschiedenis en laat jezelf verwennen tijdens een heerlijke massage.

Kochi

zuid india rondreis Kochi kochi zuid-india rondreis

Ook een rondreis maken in Zuid-India?

Wat een onvergetelijke reis was deze route door Zuid-India, mede dankzij de strakke organisatie van Evaneos (meer hierover onderaan het artikel). Zelf was ik nog nooit in India geweest en had ik zo mijn verwachtingen en vooroordelen, maar het land heeft me ontzettend verrast en ik kan iedereen aanraden om te proeven van de bijzondere Indiase cultuur.

Hoe lang heb je nodig voor deze ultieme rondreis in Zuid-India

Deze route kun je, zoals wij, voltooien in één week maar achteraf gezien is dat niet per se aan te raden. Het was wat ambitieus! De afstanden zijn namelijk lang en op sommige plekken hadden we graag wat langer willen blijven; ons advies is dus om deze route in zo’n 2 tot 3 weken te voltooien. Zo heb je de vrijheid om op bepaalde plekken die je erg goed bevallen je verblijf te verlengen en eventueel nog andere plekken te bezoeken. Aanraders? Auroville aan de oostkust met haar bijzondere leefgemeenschap en de oude Franse koloniale stad Pondicherry.

Met Evaneos door Zuid-India reizen

Wij maakten deze Zuid-India rondreis samen met Evaneos, een reisplatform dat je in contact brengt met een lokaal reisbureau van jouw droombestemming. Wij werden door hen uitgenodigd om deze Zuid-India reis te testen. Met Evaneos kun je unieke reizen op maat ontwerpen, samen met een lokale gids, én draag je ook bij aan duurzaam reizen: het bedrijf vindt het namelijk erg belangrijk om duurzaam toerisme te stimuleren waarbij het behoud van de natuur, cultuur en welvaart van de lokale bevolking centraal staat. Wat ons betreft de perfecte manier om een land als India te bezoeken. In samenwerking met Evaneos en een lokale gids creëer je een onvergetelijke reis zoals deze! Check hier alle India reizen

→ Bekijk hier al onze India artikelen