Reisadvies India

Reisadvies India: Is het er gevaarlijk? Wat voor kleding is handig? En meer praktische tips!

India: een ver exotisch land dat niet per se bovenaan de meeste bucketlists staat. Waarom? Wanneer je een vragenrondje doet in je omgeving, zullen de meeste mensen dit soort antwoorden geven: “Ooh het is daar zo smerig!”, “Weet je wel dat het heel gevaarlijk kan zijn”, “Als vrouw ben je er echt niet veilig hoor” en “Je wordt er sowieso ziek!”. Zelf was ik ook altijd een beetje huiverig voor dit land, maar stiekem toch erg benieuwd. Met meer dan 1 miljard inwoners, is het land na China immers het grootste land ter wereld qua inwoners. En daarnaast staat het bekend om zijn heerlijke keuken, de vele prachtige tempels en afwisselende natuur. Tja, redenen genoeg om te gaan dus, maar vooraf had ik ook wel een en ander willen weten. Daarom deel ik ook heel graag ons reisadvies voor India met je! Want is het er echt zo gevaarlijk? Hoe kun je het beste een reis plannen? En wat voor kleding is handig om in te pakken? Op die vragen en meer geven we antwoord:

reisadvies india kleding locals Reisadvies India

reisadvies india dieren

Zo maakten wij onze reis door India

Toen We Are Travellers werd uitgenodigd om het zuiden van India te verkennen, bleek dit de perfecte kans om mijn vooroordelen rondom reizen in India op de proef te stellen. De uitnodiging kwam van Evaneos, een reisplatform dat je in contact brengt met een lokaal reisbureau van jouw droombestemming. Met hen ontwerp je vervolgens een unieke reis op maat én draag je ook nog bij aan duurzaam reizen: het bedrijf vindt het namelijk erg belangrijk om duurzaam toerisme te stimuleren waarbij het behoud van de natuur, cultuur en welvaart van de lokale bevolking centraal staat. Yes de keuze was snel gemaakt, Zuid-India, here we come! En dan hoor ik je denken, hoezo zou je niet gewoon zelf zo’n reis plannen in plaats van kiezen voor een reisorganisatie? Nou, fijne aan een partij als Evaneos is dat alles vooraf al goed geregeld is. Je weet precies waar je moet zijn en wanneer, maar ook hoef je niet ter plekke op zoek naar betrouwbare en prettige hotels. Het neemt je heel wat werk uit handen, deze manier van reizen voelt veilig en zij zorgen dat je op goede plekken terecht komt. Hierdoor hoef je je dus ook meteen over heel wat vooroordelen of zorgen niet druk te maken.

Rondreis zuid india tips reisadvies india thee plantages tips Reisadvies india tempels kleding

Reisadvies India, handige dingen om vooraf te weten

Nu je weet hoe wij onze reis naar India gemaakt hebben, terug naar de vooroordelen die je vast wel eens over India hebt gehoord. Het is handig om over de volgende onderwerpen wat meer te weten voor je vertrekt!

Is het er vies? Kijk, het zal altijd ‘viezer’ zijn in armere landen dan in welvarende landen zoals Nederland. Maar waar ik in mijn hoofd had dat India één groot open riool was, is dit absoluut niet het geval. Ik vond het er persoonlijk niet ‘viezer’ dan bijvoorbeeld Indonesië of Kenia. Mogelijk dat dit verschilt tussen het zuiden (waar wij onze rondreis maakten) en het noorden of centrale deel, maar op onze route door Zuid-India viel het mee.

Eten en drinken: India heeft een geweldige keuken! Van heerlijke curry’s tot naan, pappardelle, chapati, dosa’s en nog veel meer: probeer vooral heel veel uit. Wanneer je via een organisatie als Evaneos boekt en alles afstemt met een lokale gids, zal je niet snel terechtkomen bij een foute plek. Bij ons is er dan ook niemand echt ziek geworden tijdens de reis.

Is India gevaarlijk: ik heb mij geen moment onveilig gevoeld in Zuid-India. Daarbij moet ik wel zeggen: ik was met een georganiseerde groepsreis, en er was te allen tijde een lokale gids met ons mee. Op die manier is Zuid-India echt prima te doen qua veiligheid. Als vrouw alleen op reis zou ik er wel wat langer over na moeten denken. Ik denk dat lokale kennis van een gids die bij je is al voor een heel groot deel helpt!

Wat voor kleding is slim om mee te nemen naar India: Ondanks dat India alles meeviel, is het nog steeds slim om goed voorbereid op reis te gaan. De meeste items zullen voor zich spreken, maar beter goed geïnformeerd dan slecht voorbereid:

  • India heeft een ander type stopcontact dan we in Europa gewend zijn (type C, D, M), neem dus een wereldstekker mee!
  • Neem een stekkerdoos mee, zo heb je maar 1 adapter/wereldstekker nodig en kun je meerdere toestellen tegelijk opladen.
  • Deet / anti-muggenspray: India heeft een warm, vochtig klimaat en het stikt op vele plekken dan ook van de muggen. Wanneer je zoals ik geen zin hebt om in die warmte lange kleding te dragen, zit er maar één ding op: genoeg sprayen!
  • Toiletrol: zorg dat je altijd een toiletrol in je tas hebt zitten. Wanneer je overdag op pad bent en je lokaal ergens naar de wc moet, ben je in ieder geval voorbereid.
  • Desinfecteergel: zoals eerder vermeld, is het echt niet zo dat je door de open riolen loopt in India, maar het is alsnog géén overbodige luxe om overal desinfecteergel mee naar toe te nemen. Er blijft veel armoede, zwerfdieren, vreemd eten en allerlei bacteriën waar wij westerlingen niet aan gewend zijn. Regelmatig even je handen insmeren dus!
  • Medicijnen: hoewel er bij ons niemand ziek is geworden in de groep (afgezien ikzelf met wat maagkrampen), kan niemand garanderen dat je de hele reis in top gezondheid rond zal lopen. Elk lichaam reageert weer anders op een nieuwe omgeving. De volgende medicijnen zijn slim om mee te nemen: iets voor het kalmeren van de maag, probiotica voor je darmen (deze slikte ik preventief), ORS in geval van voedselvergiftiging, diarree remmers (zoals Norit), en paracetamol. Ook slikte ik vitamine C voor een sterkere weerstand.
  • Een lange doek of sjaal: in meeste hindoeïstische tempels mag je niet met blote schouders en knieën naar binnen. Zorg dat je je op die plekken kunt bedekken.

Lachen in India: Lach naar de mensen op straat en om je heen. De meeste locals in de gebieden waar wij kwamen, zagen niet vaak toeristen. Ze staren je dan ook nogal aan. Wanneer je glimlacht naar ze, trekt hun hele gezicht open en lachen ze volop terug naar je. Een heerlijk gevoel dat we elke dag opnieuw beleefden!

Gefilterd water: Zoals al eerder vermeld, staat Evaneos voor duurzaam reizen. Wij probeerden dan ook zo min mogelijk tot geen plastic te gebruiken tijdens onze reis. Daarom dronken we overal gefilterd water in plaats van fleswater. Dit is water dat gefilterd is en dus geschikt is om te drinken: niemand van ons is hier ziek van geworden en daarom is het dan ook veilig om te vermelden dat je dit dus gewoon kunt drinken!

Blote voeten bij tempels in India: Bij tempels mag je niet op schoenen naar binnen. Deze laat je achter bij de ingang van de tempel. Het is dus handig om bij tempel bezoeken slippers aan te hebben, deze doe je makkelijk aan en uit. Heb je dure schoenen aan die je niet onbeheerd wilt achterlaten? Overleg dan even met de gids waar je ze het beste kunt achterlaten (wellicht bij een winkeltje in de buurt). Vind je het vies om op je blote voeten te lopen? Neem dan een extra paar sokken mee die je aan kunt doen in de tempel. Houd er overigens ook rekening mee dat in de meeste hindoeïstische tempels zich een ‘inner sanctum’ bevindt, de meest heilige plek waar niet-gelovigen geen toegang hebben.

Het “Indiase” knikje: Wellicht weet je bij het lezen van deze titel meteen waar ik het over heb, misschien totaal niet. In India knikken de meeste mensen niet ‘ja’ zoals wij dat doen, maar kantelen ze hun hoofd op en neer als je iets tegen ze zegt. Dit kun je opvatten als een ‘okay’ (niet een harde ‘ja’, maar meer ‘ik heb je begrepen’ of ‘ik denk het wel’).

Wat te doen bij bedelaars: Volg je eigen intuïtie. Over het algemeen is het niet handig om geld uit te delen, dit trekt namelijk andere bedelaars aan of zelfs mensen die kwaad in de zin kunnen hebben. Het kan wel veel betekenen om mensen die het zwaar hebben wat spullen, kleding of voedsel te geven. Of trakteer de lokale kids op een ijsje!

Wat te doen bij straatdieren: Wees in het buitenland altijd op je hoede met straatdieren. Ze kunnen er nog zo lief uitzien, maar sommige dragen ziekten met zich mee of kunnen onverwachts agressief uit de hoek komen.

Bereid je voor op crazy traffic in India: Wie al eens eerder in Azië is geweest, weet dat het verkeer daar heel anders werkt dan hier in Europa. Ik dacht dat ik al aardig wat gewend was, maar India was voor mij toch wel echt het hoogtepunt! Van koeien en geiten en tuktuks en fietsen en overladen bussen op de weg tot oneindig getoeter: bereid je voor op chaos. Fun fact: waar getoeter in Nederland betekent: “wat de hél ben je aan het doen?!”, betekent dit in India meer: “Joe even een waarschuwing, ik kom eraan!”

reisadvies india kleding reisadvies india tips reisadvies india dieren veiligheid

En, heb je iets aan dit India reisadvies?

En, denk je wat te hebben aan dit reisadvies? De ervaringen in dit artikel zijn natuurlijk wel gebaseerd op de reis die wij maakten in Zuid-India. In het noorden kan het wellicht anders zijn en natuurlijk kan elke reis ook verschillen. Maar zo heb je een beeld van hoe reizen in India kan zijn! Heb je nog vragen? Stel ze gerust in de comments. En laat het ons vooral weten als je ook op reis gaat naar het prachtige Zuid-India! Een ervaring die je nooit zal vergeten.

→ Bekijk hier al onze India artikelen