Ontdek de 7 wereldwonderen: Welke van de 7 wereldwonderen heb jij gezien?

Je hoort er meer dan eens over, de 7 wereldwonderen op onze aardbol. Maar wist je dat er tegenwoordig verschillende lijstjes van wereldwonderen zijn? Zo zijn er 7 klassieke, 7 moderne én 7 natuur wereldwonderen. Benieuwd geworden hoeveel jij ervan gezien hebt? Hier vind je ze allemaal op een rij:

7 moderne wereldwonderen

In 2007 werd door de New7Wonders Foundation een nieuwe lijst opgesteld met moderne wereldwonderen omdat zoveel wonderen uit de klassieke lijst niet meer bestaan. Ook in deze nieuwe lijst zijn weer bijzondere bouwwerken of constructies te vinden. Deze 7 zijn echter gekozen nadat een populariteitspeiling is gedaan onder 200 bestaande monumenten waarbij miljoenen mensen hun stem hebben uitgebracht. De uiteindelijke lijst van 7 moderne wonderen vind je hiernaast:

Wereldwonderen

1. Chitzen Itza (Mexico)
2. Cristo Redentor (Brazilië)
3. Colosseum (Italië)
4. Chinese muur (China)
5. Machu Picchu (Peru)
6. Petra (Jordanië)
7. Taj Mahal (India)

Wereldwonder: Petra

Een van de mooiste wereldwonderen die wij hebben gezien is Petra in Jordanië. Omdat het op dit moment redelijk rustig is in Jordanië (vanwege de onrust in de buurlanden), heb je dit bouwwerk bijna voor jezef alleen. Lees hier meer over Petra!

7 Wereldwonderen Petra Jordanie

Wereldwonder: Chinese Muur

De Chinese Muur vind je dichtbij Beijing en is daarmee ook perfect te combineren met een bezoek aan deze stad. In de zomer loopt het hier vol met mensen, maar in de winter heb je sommige delen van de muur helemaal voor jezelf alleen. Het enige is dat je dan wel de kou moet weten te trotseren.

7 wereldwonderen Chinese muur

Wereldwonder: Cristo Redentor

Het boegbeeld van Rio de Janeiro: het beeld Cristo Redentor. Trots waakt hij over de stad en is tevens het gezicht van het hele land, Brazilië. Lees hier meer over Cristo Redentor!

7 wereldwonderen Cristo redentor

Wereldwonder: Chitzen Itza

Chitzen Itza vinden we in Mexico. In tegenstelling tot Petra stukken drukker, maar desondanks het bezoeken waard. Wanneer je naar Chitzen Itza wilt, kun je het beste in Valladolid verblijven en vanuit daar de bus naar dit wereldwonder pakken. Lees hier meer over Chitzen Itza!

7 wereldwonderen Chitzen Itza

Wereldwonder: Colosseum

In het hart van Rome vinden we het Colosseum, een gigantisch rond bouwwerk dat zowel overdag als ‘s avonds de moeite waard is om te bezoeken. Lees hier meer over het Colosseum!

7 wereldwonderen Colosseum

7 klassieke wereldwonderen

In de klassieke oudheid zijn bijzondere bouwwerken gebouwd. Zeven van deze opmerkelijke bouwwerken hebben een vermelding gekregen in het lijstje van klassieke wereldwonderen dankzij de oude Grieken. Helaas bestaat slechts één van deze bouwwerken nog namelijk de Piramide van Cheops en kun je over de anderen alleen nog maar lezen of dromen. Toch hebben we ze nog even voor je op een rij gezet:

Wereldwonderen

1. Piramide van Cheops
2. Hangende tuinen in Babylon
3. Tempel van Artemis in Efeze
4. Beeld van Zeus in Olympia
5. Mausoleum in Halicarnassus
6. Kolossus van Rodos
7. Pharos van Alexandrië

7 natuur wereldwonderen

Na het verkiezen van 7 moderne bouwwerken in 2007 werd in 2011 een nieuwe lijst samengesteld van wereldwonderen. Deze betroffen de natuurwonderen op onze aardbol. Ook deze lijst is samengesteld door de New7Wonders Foundation. Hiernaast vind je de lijst met 7 natuurwonderen waarin je onder andere Halong Bay vindt in Vietnam, maar ook het Amazone regenwoud in Zuid Amerika.

Wereldwonderen

1. Amazone (Zuid Amerika)
2. Halong Bay (Vietnam)
3. Iguacu (Brazilië & Argentinië)
4. Jeju eiland (Zuid-Korea)
5. Komodo eiland (Indonesië)
6. St Paul’s Subterranean river national park (Filipijnen)
7. Tafelberg (Zuid-Afrika)

Overige wereldwonderen

Naast bovenstaande zijn er een aantal bouwwerken of natuurverschijnselen die volgens sommigen ook zeker een vermelding verdienen als wereldwonder. Een aantal daarvan zijn Akropolis van Athene (Griekenland), Eiffeltoren (Frankrijk), Gouden tempel (India), Stonehenge (Engeland), Toren van Pisa (Italië), Victoriawatervallen (Zambia), Paaseiland (Chili), Noorderlicht (Noorwegen), Grand Canyon (Amerika) of het Great Barrier Reef (Australië). Maar er ontstaan ook steeds meer andere lijsten met wereldwonderen. Zo heb je een lijst van zeven wereldwonderen van de onderwaterwereld, zeven wereldwonderen uit de industriële wereld en ook per land worden vaak een lijstje van bijzondere bouwwerken of natuurverschijnselen samengesteld. Bovendien is de keuze van de New7Wonders Foundation meer dan eens betwist en is niet iedereen het eens met de manier waarop de lijsten zijn samengesteld. Als jij dus een of meerdere dingen mist in bovenstaande, ben je zeer waarschijnlijk niet de enige! Heb je een plek of bouwwerk waarvan je vindt dat het een vermelding verdiend? Laat hieronder dan een reactie achter!