Tafelberg kaapstad

Kaapstad: Bovenop de Tafelberg

De Tafelberg is waarschijnlijk de bekendste icoon van Kaapstad. Bovendien is het een van de populairste natuurverschijnselen in heel Zuid-Afrika. Het meest opvallende kenmerk van de Tafelberg is natuurlijk het tafel-achtige plateau. Dit plateau zorgt niet alleen voor een eigenaardig uiterlijk, maar maakt een ontspannen bezoekje aan de top ook heel eenvoudig. De ruim 1084 meter hoge berg biedt het perfecte uitzicht van het Kaapse stadscentrum, Robbeneiland en omringende bergketens.

Bovenop de Tafelberg in Kaapstad

Lion’s Head en Signal Hill

De meest in het oog vallende kenmerken in het Kaapse landschap zijn Lion’s Head (669 m) en Signal Hill, samen berucht als de ‘Sfinx van Kaapstad’. In de 17e eeuw vernoemden de Nederlandse kolonisten de frappante bergpiek naar een ‘Leeuwenkop’. Het bijbehorende Signal Hill stond toen bekend als de ‘Leeuwenstaart’. De Engelsen noemden het liever ‘Sugar Loaf’. Zelf vind ik het eerder lijken op een lichtelijk misvormde dolfijn. De leeuwenkop lijkt dan meer op een rugvin.

Tafelberg kaapstad dassies

Wildlife op de Tafelberg: Dassies

Grote kans dat je bovenop de Tafelberg één of twee schattige Dassies tegenkomt. Dassies zijn kleine plantetende zoogdieren en inheemse bewoners van het Kaapse schiereiland. Ze komen alleen voor in bepaalde regio’s van Afrika en het Midden-Oosten. Dassies hebben tegenwoordig een sterke voorkeur voor de top van de Tafelberg, aangezien toeristen dikwijls hier en daar ‘perongeluk’ een kruimeltje laten vallen (voeren is verboden). Wist je trouwens dat Dassies genetisch verwant zijn aan olifanten?

kaapstad tafelberg kabelbaan

tafelberg klimmen Kaapstad uitzicht

Naar de top van de Tafelberg: Wandelen of Kabelbaan?

Een flinke wandeling naar de top is waarschijnlijk de beste manier om het maximale uit je bezoek te halen. Gelukkig zijn er zijn verschillende wandelpaden die je naar de top leiden. Routekaarten zijn beschikbaar bij het informatie centrum. Aan de andere kant is een moeiteloze rit met de kabelbaan ook geen slechte optie. Zeker niet als je de avond ervoor je knie hebt geblesseerd tijdens een vluchtpoging voor een gigantische kakkerlak. De kabelkarren draaien 360 graden om hun as, wat eveneens zorgt voor een fantastisch uitzicht. Let wel op: de Kabelbaan is vaak gesloten bij slechte weersomstandigheden en harde windstoten. De beste timing voor een tripje naar de top zijn de vroege ochtend of even voor zonsondergang.

Wil je naar Zuid-Afrika?

Handige links:

Vliegtickets naar Zuid-Afrika Leuke hotels in Kaapstad

→ Bekijk hier al onze artikelen over Zuid-Afrika