schildpad manu jungle

Het Peruaanse regenwoud: op avontuur in de Manu jungle

Omgeven door de meest bizarre planten baan je je voetje voor voetje een weg, terwijl je rubberen laarzen bij elke stap dieper wegzakken in de modder. Het is schemerig en de zwakke straal van je hoofdlamp geeft maar beperkt zicht. Opeens hoor je Fredy met een kreet vol vreugde ‘Boa Boa’ roepen! Nadat je je snel omdraait ben je nog net getuige van het moment dat Fredy een kleurrijke regenboog Boa uit de bosjes tilt, die nog mooi paars glinstert in het licht van de laatste zonnestraal. De slang die je normaal gesproken alleen in films ziet, kronkelt hier levend voor je eigen ogen in de trotse handen van de gids waarmee je op pad bent. We zijn diep in de Peruaanse jungle en onze nightwalk is zojuist begonnen!

Manu Jungle in Peru

→ Handig: Vind hier je vliegticketdeals naar Peru

Manu Jungle Peru tochtGids Manu jungle peru tochtManu Jungle Peru Boa Slang

Hoe kom je in de Manu Jungle?

Veel mensen bezoeken Cuzco vanwege de befaamde Machu Picchu. Minder bekend is echter dat Cuzco ook een goede uitvalsbasis is voor het bezoeken van een van ‘s werelds grootst bewaarde stukken regenwoud: de Manu Jungle. Met een enorme diversiteit aan flora en fauna is het Manu National Park niet voor niets dan ook in 1977 benoemd tot UNESCO werelderfgoed. In Cuzco vind je ontzettend veel agencies die jungle tours in Manu organiseren. De vraag is echter hoe je ooit onderscheid maakt tussen de verschillende agencies – er zijn teveel verhalen van reizigers die worden gedumpt in een slechte tour en vervolgens een nare ervaring hebben! Daarnaast mogelijk nog een grotere uitdaging: Is de jungle op eigen gelegenheid te bezoeken? Wij zijn op onderzoek uitgegaan en kunnen met zekerheid zeggen dat goede tours bestaan en de jungle zeker op eigen gelegenheid te bezoeken is – twee compleet verschillende ervaringen die heel erg de moeite waard zijn!

Hutje Jungle Manu in PeruWaterval in Manu Jungle PeruUitzicht bergen Manu Jungle

Op verkenningstocht met Fredy de gids


Samen met Fredy – gids en eigenaar van ‘Greenland Peru’ – zijn we de jungle ingetrokken. Vanuit Cusco is de route naar de jungle prachtig: wegen veranderen in paden, het uitgestrekte landschap wordt verwisseld voor een dichte bebossing, de lucht wordt vochtiger en je broek gaat steeds meer plakken. Dit avontuurlijke pad leid je door tunnels, langs afgronden en door watervallen naar de eerste lodge. Je ogen weten dan ook niet waar ze moeten kijken. Gelukkig weet Fredy als gids dat wel: door zijn uitgebreide kennis wisten we apen van 40 meter afstand in de bomen te spotten, weten we opeens veel verschillende planten te onderscheiden en als je denkt een kikker te horen vertelt hij zonder twijfel dat het een ‘spider monkey’ is. Met al je vragen kun je dan ook bij hem terecht, waardoor de leukste jungle verhalen en ervaringen naar boven komen. Fredy is namelijk midden in de jungle opgegroeid in een dorpje wat toen nog bestond uit 5 families en nu is uitgegroeid tot een ‘stad’ zoals hij zegt (en met “enorm gegroeid” bedoelt hij 30 families).

Gids many jungle freddy schildpad manu jungleverrekijker manu jungle wandeling door manu jungle in peru

Jungle by night

Een echte toevoeging van een tour (zeker met een gids die in de jungle is geboren) is de mogelijkheid tot ‘night walks’. Een bijzondere ervaring waarbij andere dieren de jungle overnemen en je je moet overgeven aan de donkerte, het getjilp en gepiep om je heen en vrienden wordt met de vele vuurkevers die met hun felgroene lichtjes door de lucht zweven. Een gebied waar de meeste gidsen vanuit de stad zouden verdwalen, wordt met Fredy uitvoerig verkend. De schutkleuren van de dieren werken echter zo goed dat je op eigen gelegenheid reusachtige kikkers, kaaimannen, slangen en grote spinnen (waarvan je normaal gesproken een sprongetje in de lucht zou maken) over het hoofd zou zien. Samen ontdek je echter een heel nieuw scala aan dieren die zich overdag niet laten zien.

night jungle tocht jungle op zoek in de jungle met freddy kikkers jungle peru kikker manu jungle peru

Je lodge als uitvalsbasis tijdens je tochten door de Manu Jungle

Na afloop van de hikes zijn de lodges een hele fijne uitvalsbasis: het is toch heerlijk om na vijf bezwete uurtjes klimmen, klauteren en zwaaien door de jungle een koude douche te kunnen pakken, een goede maaltijd voorgeschoteld te krijgen en een rustig muggenvrij nachtje te hebben onder je grote klamboe. Buiten een douche is verkoeling ook zeker te vinden in de Madre Dios, de grote rivier die prominent door Manu kronkelt. Hoe gaaf om te kunnen zwemmen in de rivier en tegelijkertijd papegaaien over je hoofd te zien vliegen?

lodge manu jungle soga de oro lodge in peru view over de manu jungle

Zelf op onderzoek uit in de jungle

Deze reis zou natuurlijk niet compleet zijn zonder zelf op avontuur te gaan en te ontdekken wat er allemaal mogelijk is in de jungle. Het is niet aan te raden om de trails op eigen gelegenheid te verkennen, aangezien er een grote kans is om te verdwalen, je driekwart van al het wildlife zou missen en je zou staan op de vruchten die je had kunnen eten. Het is wél mogelijk om de dorpjes en hun omgeving in de jungle te verkennen: het is een ervaring opzich om je onder te dompelen in de cultuur van de bewoners. Via Airbnb zijn we terechtgekomen bij het huis van Darwin en Melba, welke zich bevond aan de rand van Salvación, de “hoofdstad” van Manu bestaand uit 300 inwoners. Via het openbaar vervoer is Salvacion goed te bereiken (8 uur hobbelen met een busje vanuit Cuzco) en van daaruit zijn er diverse mogelijkheden om nog dieper de jungle in te trekken. Via onze eerste verblijfplaats zijn we in contact gekomen met Arturo, die ons verwelkomde en inwijdde in het ‘jungle leven’ en maar al te graag uitleg gaf over hoe je zo goed mogelijk een colonne mieren moet ontwijken.

dorpje in de manu jungle puppy jungle peru uitzicht over het dorpje manu jungle keuken in de jungle

Back to basic

Nadat we Arturo beter leerde kennen, kwamen we erachter dat zijn ouders nog volledig afgezonderd in de jungle leefden in de buurt van het dorpje Itahuania, wat drie uur rijden was van Salvación. Hoe mooi zou het zijn om zijn familie te kunnen ontmoeten en het echt “jungle leven” back to basic te kunnen ervaren? Arturo was vrijwel direct enthousiast, plannen werden gemaakt en de volgende ochtend vertrokken we per direct. De ouders van Arturo verwelkomden ons met open armen! Drie honden, zeven kippen, een haan, een paar kuikens en een aapje kwamen ons direct vriendelijk begroeten. Gelijk werd de haard gestookt en toverde zijn moeder binnen enkele minuten een heerlijke warme soep op hun zelfgebouwde tafel. Wat een ervaring! Je wassen in de rivier, genieten van de laatste zonnestralen en de dag werd afgesloten met een nachtelijke viservaring, omdat er natuurlijk wel ontbijt geregeld moest worden (geen grap!). Zo voeren we in het pikkedonker naar een goede visplek, waar we doodstil en kauwend op cocabladeren ons ontbijt aan het opsporen waren. De jungle ervaring was compleet!

boom over de weg Arturo Vissen met Arturo familie jungle peru bootje vissen jungle peru Arturo Met Arturo's familie in de jungle nachtelijk vissen Arturo jungle peru

Met gids of op eigen gelegenheid?

Voor beide manieren van het verkennen van de jungle is dus wat te zeggen. Het gaat sowieso een unieke ervaring zijn, omdat het regenwoud nu eenmaal een compleet andere wereld is dan ons koude kikkerlandje. Wanneer je met Fredy op pad gaat, ben je in staat tot het zien van een nieuwe wereld aan wildlife, leer je veel over alle dieren en planten die in de jungle aanwezig zijn en ben je in staat om al het nachtleven te verkennen. Aan de andere kant kom je op eigen gelegenheid weer in compleet andere situaties terecht en bekijk je Manu meer vanuit het perspectief van de lokale bewoners. Beide ervaringen vullen elkaar daarom ook heel mooi aan.

vogels manu jungle peru dieren eindeloos hoge bomen manu jungle peru

Hoe kies je de juiste tour als je de Manu Jungle wilt ontdekken in Peru?

Het is een uitdaging om door de hoeveelheid agencies de juiste tour te kiezen, maar voor ons was het vooral belangrijk om de jungle op een verantwoorde manier te bezoeken, waarbij respect voor de natuur voorop staat. De tour met Fredy is in dat opzicht een echte aanrader: als eigenaar en gids tegelijk, kon Fredy ons van tevoren precies vertellen waar we aan toe waren en werd duidelijk hoe zijn bedrijf sustainability hoog in het vaandel heeft. Meer informatie over de tours die Fredy organiseert, vind je op Greendlandperu.com.

→ Bekijk hier al onze Peru artikelen