Huaraz, Santa Cruz hike

Huaraz: Ontdek hét hikers paradijs in het noorden van Peru

Een nachtbus vanuit Lima, en je bent er: Huaraz. In het “noorden” van Peru vind je dit bergdorpje te midden van het Andes gebergte. Hoewel het dorp zelf niet te vergelijken is met de sfeervolle bergdorpen in Europa, maakt de omgeving dit meer dan goed. IJsblauwe meren, besneeuwde toppen, uitgestrekte landschappen. Je komt ogen te kort. Dit is toch wel het Peru waar wij naar op zoek waren toen we hier aankwamen. Houd je van avontuur? Dan mag je deze bestemming niet overslaan!

Huaraz | Peru

→ Handig: Vind hier vliegticketdeals naar Peru
→ Onze favo hostels bij Huaraz: Akilpo Home, Tupac Hostel of Krusty Hostel

Huaraz, Santa CruzSanta Cruz hike Huaraz

Dit wil je weten als je naar Huaraz gaat:

Omdat er zo ontzettend veel te doen is in Huaraz, geven we je gelijk onze twee belangrijkste tips bij aankomst in Huaraz.

Acclimatiseren

Huaraz is geen bestemming waar je twee dagen naartoe gaat. Niet alleen omdat er ontzettend veel te doen is, maar ook vanwege de hoogte. Het stadje zelf ligt op 3100 meter hoogte. Omdat de meeste backpackers vanaf Lima naar Huaraz komen, is dit gelijk al een groot verschil. Daarnaast ga je met de hikes rondom Huaraz veelal richting de 5000 meter. Dit is niet niks, en zijn wij als Nederlanders totaal niet gewend. Hoogteziekte is gevaarlijk, maar kan in de meeste gevallen voorkomen worden door goed te acclimatiseren. Neem dit dus serieus en ga niet direct een meerdaagse hike doen. Neem de tijd, er is hier zat te doen!

De beste tour organisator

Bij aankomst raden we je aan direct naar Akilpo te gaan. Dit is een ontzettend goede tour organisator in Huaraz. Voordat we ook maar iets hadden geboekt, hebben we 2 uur lang informatie gekregen over alle mogelijke activiteiten en hikes. Ze helpen je hier met een plan voor het acclimatiseren, maar ook met hoe je bepaalde hikes zelfstandig kan doen. Alles is vrijblijvend. Tijdens 6 maanden reizen door Midden- en Zuid-Amerika zijn we nergens zo goed geholpen als hier. Echt een aanrader dus. Hoewel de meesten hier vooral komt om te hiken, kan je hier ook andere outdooractiviteiten ondernemen, zoals mountainbiken, toerskiën en klimmen. Informeer hier zeker naar.

Laguna Churupito

De mooiste hikes in Huaraz

De omgeving van Huaraz kent tientallen prachtige hikes. We leggen hieronder onze favorieten uit.

1. Santa Cruz (4 dagen, 3 nachten)

Met stip ons hoogtepunt van Peru. Deze vierdaagse trek bevindt zich in het Cordillera Blanca gebergte. De trek is in totaal 57 kilometer lang en start na een 4 uur lange busrit in een dorp genaamd Vaquera op 3750 meter hoogte. Hier gaat de route via een bergpas zo’n anderhalve dag omhoog waar je over het hoogste punt, Punta Union, van 4750 meter heen gaat. Aan de andere kant loop je via een steile afdaling naar de tweede overnachting op 4200 meter hoogte. De laatste twee dagen gaan eerst via een steile klim en afdaling om een uitzichtpunt en gletsjermeer te bekijken om daarna geleidelijk naar beneden te lopen tot de finish op 3250 meter. Daarnaast loop je vier dagen door twee valleien met de prachtigste sneeuwtoppen. Je slaapt onderweg in een tent in de middle of nowhere en wordt wakker met koffie met uitzicht op de zon die over de besneeuwde bergtoppen heen komt. Dit is daarom echt een andere ervaring dan de populairdere meerdaagse hikes in de omgeving van Cusco.

Voor deze trek is een goede conditie vereist en is het belangrijk om goed te zijn geacclimatiseerd. Ben je op zoek naar een grotere uitdaging? De Huayhuash Trek van 7 tot 10 dagen staat bekend als één van de allermooiste meerdaagse trekkingen ter wereld. Toen wij in Peru waren, waren er net protesten geweest, waardoor er veel minder toeristen waren. Om die reden was het voor ons niet mogelijk om een groep samen te stellen om deze trek te doen en zijn we daardoor voor de iets populairdere Santa Cruz hike gegaan.

Huaraz Peru, Santa Cruz Huaraz, Santa Cruz hike Santa Cruz, Huaraz Peru Santa Cruz, HuarazOvernachten hike Santa Cruz

2. Laguna Churup

In 1 woord: wauw! Deze hike is niet zo populair, en wij begrijpen eigenlijk niet waarom. Zowel de uitdagende hike, als het eindpunt zijn spectaculair. Deze wandeling is in totaal 8 kilometer, waarbij je naar zo’n 4450 meter hoogte gaat. Dit is daarom een ideale hike om te wennen aan de hoogte. Op de hoek van Avenida Agustín Gamarra en Avenida Las Americanas kan je een collectivo nemen naar Pitec. Het duurt ongeveer 45 minuten totdat je bij het startpunt van de hike begint. In ongeveer twee uur kom je aan bij Laguna Churup, waarna je de kans hebt om nog een uur door te hiken naar Laguna Churupito (een wat kleiner meer nog wat hoger). Als je dit doet, kom je in totaal uit op 10,5 kilometer. Let op: rond 14:00 gaan de laatste collectivo’s terug naar Huaraz, dus zorg dat je op tijd begint.

Kosten: 50 soles (ongeveer €12,50) per persoon (voor de collectivo).

Hike naar ChurupLaguna ChurupLaguna Churup, Huaraz

3. Laguna 69

De hike naar dit meer is de populairste hike van Huaraz. Wij besloten ‘m niet te doen. Waarom niet? Omdat wij de Santa Cruz al gingen doen wat zich in hetzelfde gebergte bevindt als Laguna 69 en juist omdat deze zo populair was. Hadden we minder tijd gehad en geen meerdaagse hike kunnen doen, hadden we deze hike zeker weten wél gedaan. De omgeving is echt prachtig en het meer is heel mooi.

Ben je van plan deze hike te gaan doen? Overweeg dan de Panorama hike. Dit is een alternatieve hike naar Laguna 69 die mooier is én veel minder populair. Met deze hike start je eerder en kom je op de heenweg en bij het meer niemand tegen. Op de terugweg neem je wel de klassieke route en kom je ineens best veel andere backpackers tegen. Met deze hike hoef je ook maar 450 meter te klimmen, in plaats van 700 meter. Dat gezegd hebbende, kan je de Panorama hike niet in je eentje doen en de klassieke hike wel. De klassieke hike is dus goedkoper, omdat je een collectivo kan nemen naar het startpunt.

Doe deze hike niet als eerste bij aankomst in Huaraz. Gezien de lengte van de hike (14 kilometer) én de hoogte (4625 meter), is het verstandig eerst wat beter geacclimatiseerd te zijn. De kans is anders groot dat je hoogteziekte krijgt en dat is toch zonde.

Kosten: Panorama hike: 200 soles (ongeveer €50), klassieke hike: 30 soles (ongeveer €7,50).

4. Laguna Llaca

Hoewel je hier iets lastiger komt (er rijden immers geen collectivo’s naartoe), is dit wederom een super mooie hike in de buurt van Huaraz naar een gletsjermeer toe. Ook deze hike is helemaal niet toeristisch. We kwamen maar twee anderen tegen. Het meer zit verstopt tussen de Ranrapalca en Ocshapalca bergen. De weg naar de start van de trail is al een avontuur op zich met prachtige uitzichten en ook de hike zelf is prachtig. Het is 13,5 kilometer in totaal heen en weer, maar je kan ook enkel de heenweg doen en dan met je taxichauffeur afspreken dat hij je boven bij het meer komt ophalen.

Goed nieuws: wil je een dagje uitrusten en geen grote hike doen, maar toch aan de hoogte wennen? Dan is dit de ideale hike! Je kan namelijk hoger worden afgezet bij een gesloten restaurant. Vanuit hier is het 5 minuten naar het meer hiken. Je kan op die manier dus wel vast aan de hoogte wennen, zonder dat je een zware hike ervoor hoeft te doen. Het leuke aan deze hike is dat je in het laatste stuk zelf je weg moet vinden tussen alle rotsblokken door (niet gevaarlijk).

Kosten: 80 soles (ongeveer €20) per persoon (voor de taxi) + 30 soles (ongeveer €7,50) per persoon voor entree van het nationaal park.

Laguna Llaca, Huaraz

5. Goede acclimatisatie hikes

Hoewel dit zeker niet de bijzonderste hikes zijn, zijn dit wel 3 handige hikes om mee te starten om goed te acclimatiseren:

Laguna Wilcacocha: slechts 25 minuten van Huaraz vandaan vind je een leuke wandeling naar een mooi meer die je eenvoudig met een collectivo kan bereiken. Het is maar 6,5 kilometer heen en weer en je bereikt een hoogte van zo’n 3700 meter. Ideaal om te acclimatiseren dus!

Laguna Paron: dit is het grootste meer in de omgeving van Huaraz. Dit prachtige azuurblauwe meer bevindt zich tussen besneeuwde bergtoppen. Werkelijk een plaatje! Je kan hier zelfstandig heen gaan met het openbaar vervoer, maar dan is het wel een hike van 20 kilometer. Wil je juist rustig aan doen? Dan kan je ook met een tour mee. Dan word je bij de ingang van het meer afgezet en hoef je maar 45 minuten te wandelen naar een prachtig uitzichtpunt. Heel handig als je aan de hoogte (4200 meter) wilt wennen!

Mirador de Huaraz: ideale wandeling voor als je ‘s ochtends aankomt met de nachtbus uit Lima. Zeker geen spectaculaire uitzichten zoals de andere hikes, maar het is een korte hike, je kan vast een beetje wennen aan de hoogte en je hebt mooi uitzicht over Huaraz. Daarnaast zit er boven op de Mirador een restaurant waar je een drankje kan halen en genieten van het uitzicht. Wanneer je vanaf het uitzichtpunt richting het zuidoosten omhoog kijkt kun je al de prachtige toppen en valleien zien waar de hikes naar Llaca en Churup lopen. Als je dan nog geen zin krijgt om de bergen in te gaan, dan weten wij het ook niet meer!

Huaraz uitzichtspunt Wilcacocha, Huaraz Wilcacocha

Hiken in Huaraz: Zelf of georganiseerd?

Wij hebben ervoor gekozen om alle daghikes zelfstandig te doen, maar de Santa Cruz hike georganiseerd (door Akilpo). Deze laatste kan je ook zelfstandig doen, maar dan moet je al je (kampeer)spullen zelf meenemen. Gezien wij geen ervaring hadden hierin, vonden wij dit niet verstandig. En die lekkere maaltijden bereid door onze persoonlijke kok elke middag en avond konden we wel aan wennen ;)

Let er op dat wanneer je zelf de Santa Cruz of Huayhuash gaat doen, het ‘s nachts erg koud wordt. Ook is er onderweg nergens bebouwing of ander soort hulp. Veel goede warme spullen en een satelliettelefoon zijn geen overbodige luxe!

Als je graag Laguna 69 wilt bezoeken in alle rust, raden we je aan de Panorama Hike te doen. Deze kan je niet zelfstandig doen, maar wel georganiseerd. Hierbij vertrek je al in de nacht en loop je een alternatieve route. Zeker als je besluit geen meerdaagse hike te doen, is dit echt een aanrader!

Mountainbiken in Huaraz

Oké, nu weten we het wel, in Huaraz kun je prachtig hiken. Maar wist je dat je hier ook heel goed kan mountainbiken? Over de gravelpaden, tussen de bergen in, word je met een pick-up truck opgehaald om downhill te gaan mountainbiken. Hoewel je de hoogte best goed merkt, helpt het dat je niet veel omhoog hoeft te trappen. Je kan genieten van de mooie omgeving die Huaraz te bieden heeft. Een super leuke activiteit als je het ons vraagt!

Kosten: 175 soles per persoon (ongeveer €44) voor een halve dag. Let op: dit hebben we wel onderhandeld, initieel was het namelijk 250 soles per persoon.

Mountainbiken Huaraz

Zo kom je er & leuke hotels in Huaraz

Zo plan je je trip naar Huaraz:

Hoe kom ik er?

Bijna alle backpackers reizen vanuit Lima naar Huaraz op en neer. De makkelijkste manier is door met de bus hierheen te gaan. Cruz del Sur rijdt meerdere keren per dag naar Huaraz toe. Omdat de rit acht uur duurt, zouden wij wel een nachtbus aanraden. Dit scheelt behoorlijk wat tijd. Overweeg een stoel te kiezen in de onderkant van de bus. Dit zijn enorme plekken, waar je heel comfortabel kan liggen. Heel veel luxer zal je in Zuid-Amerika niet reizen.

Kosten: 86 soles (+/- €22) per persoon voor een enkeltje.

Overnachten

Gezien je in Huaraz veelal verblijft tussen het hiken door, is een lekker bed geen overbodige luxe. Als je alleen bent en graag met een groepje activiteiten wil ondernemen, raden we je aan om in een wat drukker hostel te slapen. De meeste hotels en hostels zijn hier wel gewend dat je hier je spullen kan achterlaten als je een meerdaagse hike doet. Zie hieronder drie tips:

  • Akilpo Home: deze prachtige (iets duurdere) accommodatie is perfect als je ook al van plan bent hier je tours te boeken. De kamers zijn geweldig en ze zijn hier helemaal ingericht op hikers. Een win-win wat ons betreft.
  • Tupac Hostel: Ideaal prijsvriendelijk hostel. Heel vriendelijke eigenaren en erg comfortabele bedden.
  • Krusty Hostel: Het perfecte hostel om andere backpackers tegen te komen en ook vrij goedkoop.

Tupac hostel

Restaurant tips voor Huaraz

Al dat hiken maakt hongerig. Gelukkig kun je in Huaraz op een paar plekken ook lekker eten. Dit zijn onze favorieten:

  • Mi Comedia: de beste lasagne van Peru!
  • La Casita del Mago: Een hilarische avond bij Juan Carlos. Denk aan een heerlijk Madrileens driegangenmenu van een super enthousiaste eigenaar, die ook nog eens een paar liedjes voor je zingt. Wat hebben we gelachen! Dit is echt een ervaring op zich en zou je een avondje mee moeten maken als je in Huaraz bent.
  • Cafe Andino: hier geniet je van koffie en gebak

Hoewel veel backpackers deze bestemming overslaan omdat het niet op de route ligt, hopen we dat je het na het lezen van dit artikel toch gaat overwegen om naar Huaraz te gaan. Voor ons was dit het hoogtepunt van Peru en wij zouden eerder Huacachina, Arequipa of de Colca Canyon overslaan om hier naartoe te gaan. Een mooier landschap in Peru zijn wij niet tegengekomen.

→ Bekijk hier alle artikelen over Peru