Onontdekte parels in peru zuid amerika

5 onontdekte parels in Peru

Peru, we kennen het land vrijwel allemaal vanwege de wereldberoemde Machu Picchu (dat soms ook wel een modern wereldwonder wordt genoemd) of het imposante Andes Gebergte. Maar wist je dat tijdens het reizen in Peru nog veel meer te ontdeken valt? Er is veel meer te vinden dan alleen beroemde toeristische trekpleisters. Denk bijvoorbeeld aan onontdekte parels als een net zo bijzondere Inca stad, maar dan zonder de massa’s toeristen, of de verborgen geheimen in Cumbemayo. Ontdek meer over deze twee en een aantal andere onbekende hoogtepunten in Peru en ga het echte avontuur aan in dit Zuid-Amerikaanse land.

5 onbekende highlights in Peru voor op je bucketlist

1. Chachapoyas, bergstadje op de rand van de Amazone

In het noorden van Peru, dichtbij de grens met de Amazone, ligt het nog vrijwel onontdekte bergstadje met de naam Chachapoyas. Niet zomaar een bergstadje, want deze plek is al eeuwen oud. De cultuur op deze plek schijnt zelfs uit 700 na Christus te stammen en doordat deze plek nog zo onbekend is, wordt het gebied hieromheen als een van de mooiste plekken van Peru gezien. Bij Chachapoyas vind je heel wat natuurgeweld, waanzinnige bergen en valleien, groene jungles, unieke vogelsoorten en een van ’s werelds hoogste watervallen: de Gocta waterval. Niet alleen het feit dat dit stukje Peru nog redelijk onontdekt is, maar vooral deze highlights maken dat dit gebied tot een must visit tijdens een reis naar Peru behoort. Bovendien kun je hier ook bijzondere sarcofagen zien. Klinkt een beetje creapy, maar deze sarcofagen (stenen doodskisten) zijn gemaakt in de vorm van stenen poppen. Deze stenen beelden van Sarcophagi of Karajía hebben bijzondere vormen en zijn met mooie aardetinten beschildert.

mini machu picchu in peru

2. Choquequirao, het mini Machu Picchu van Peru

Choquequiro, dit betekent letterlijk ‘wieg van goud’ en deze plek in Peru wordt ook wel ‘mini Machu Picchu’ genoemd. Choquequiro is een van de meest afgelegen Inca ruïnes van Peru. Dit merk je al meteen aan het feit dat deze plek alleen te voet te bereiken is en dat deze trail ongeveer twee dagen in beslag neemt. Het leuke is, is dat je in tegenstelling tot de welbekende Inca Trail naar Machu Picchu op deze route bijna geen andere toeristen tegen komt.  Geen rijen mensen, geen groepjes met selfie sticks, maar gewoon jij die wellicht samen met wat medereizigers de Inca Trail beloopt. De weg naar Choquequiro toe is trouwens ook een van de meest uitdagende, spectaculaire en mooiste tochten van Peru. De trail gaat dwars door een verlaten vallei en vervolgens ruim 3000 meter bergopwaarts. De Inca stad zelf is vervolgens een ruim complex en zeker net zo indrukwekkend als de Machu Picchu. Is de tweedaagse wandeltocht toch iets te avontuurlijk voor je? Volgend jaar is de nieuwe kabelbaan naar Choquequirao af! Hoef je dus niet dat gehele eind te lopen of je moet juist snel zijn, voor het er misschien net zo druk wordt als bij Machu Picchu.

Onontdekte parels in peru zuid amerika

3. Verborgen geheimen en een vulkanisch aquaduct in Cumbemayo

Wie houdt van grotten en een nodige dosis mystiek, moet naar Cumbemayo reizen in Peru. Je vindt Cumbemayo op ruim 3 kilometer hoogte dichtbij de Peruaanse stad Cajamarca. Deze plek is één van die bijzondere plekjes in Peru dat vol met verborgen geheimen en raadsels zit. Bij Cumbemayo vind je grotten met allerlei rotstekeningen, paden die je meenemen door een ‘stenen bos’ en natuurlijk ingenieuze architectuur. Deze plek is ruim 3500 jaar oud en wordt gezien als het derde wonder van Peru. Net als andere plekken is ook dit nauw verweven met de Inca-cultuur. Het hoogtepunt van dit pre-Inca complex is overigens geen tempel of bouwwerk, maar het eeuwenoude aquaduct dat uit vulkanisch gesteente gesneden is. Dit 9 kilometer lange aquaduct is een van de oudste, door mensen gemaakte structuren in Zuid-Amerika. Een waanzinnige plek om naar af te reizen.

Manu park peru

4. ’s Werelds grootste biodiversiteit in het Manu Park

Net als Chachapoyas ligt ook het Manu Park nabij de Amazone. Het Manu National Park is eigenlijk zelfs een onderdeel van de Peruaanse Amazone. Volgens diverse biologen is dit een van ’s werelds meest ongerepte natuurgebieden ter wereld. Deze uitstpraak leidde er ook toe dat het Manu Park werd opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In het Manu Park vind je niet alleen bijzondere planten, maar met ook meer dan 200 zoogdieren, 99 reptielen, 200 vissoorten (zoetwater dolfijnen!) en ruim 1000 verschillende vogelsoorten. De ideale plek dus als je vogelspotter bent of gewoon verliefd bent op de natuur in Zuid-Afrika. Met dit lijstje is het Manu Park ook een plek op de wereld met de grootste biodiversiteit. Lijkt het je wel wat om hier heen te gaan? Vanuit Cusco is het zo’n vier uur rijden naar het begin van het Manu park. De beste manier om vervolgens verder te gaan? Bijvoorbeeld per kano!

Huaraz Maparaju peru

5. Avonturiers gaan in Peru naar Huaraz

Als je een pitoresk of mooi stadje zoekt is Huaraz niet de plek. Huaraz is namelijk na haar wederopbouw volledig in Amerikaanse stijl gebouwd, deze heropbouwing was nodig na een aardbeving in 1970. Ondanks dat dit stadje niet de mooiste plek van Peru is, is juist het omliggende gebergte zeker wel de moeite waard. Vooral voor avonturiers. Het prachtige berglandschap bestaat namelijk uit besneeuwde bergtoppen, langgerekte valleien en waanzinnige blauwe meren. Je kan hier perfect mountainbiken, hiken, raften, maar ook bergbeklimmen en zo nu en dan zelfs  skiën. De beste plek dus, misschien wel in heel Zuid-Amerika maar in ieder geval in Peru, als je van avontuurlijke activiteiten houdt.

Huaraz: Ontdek hét hikers paradijs in het noorden van Peru

→ Bekijk hier al onze Peru artikelen