backpacken peru bolivia chili
Luca Gutlich

10 handige tips voor als je alleen gaat backpacken in Peru, Bolivia & Chili

Luca ging 5 weken lang backpacken in Peru, Bolivia & Chili. Hoe is het om zo lang in deze landen rond te reizen en wat mag je zeker niet missen? Wij vroegen haar er alles over en hieronder vind je een handig lijstje met 10 backpack-tips voor Peru, Bolivia & Chili.

10 tips voor als je gaat backpacken in Peru, Bolivia & Chili

backpacken peru bolivia chili Alpaca

1. Bereid je voor op veel bijzondere indrukken

Waarom ik naar Peru, Bolivia & Chili ben gegaan? Ik vond het vooral heel leuk om naar plekken te gaan waar het voor mij nog volledig onbekend was en om me te verwonderen over dingen die ik nog niet eerder had gezien. Voorafgaand maak je vaak een voorstelling hoe het er zal zijn, qua cultuur en omgeving, veiligheid en de plekken die ik van plan was te bezoeken. Het meest magische is toch wel alle indrukken en dat je overrompeld wordt door alles wat je meemaakt en wie je ontmoet. Vrijwel ieder moment kan je koesteren en het lijkt ook wel alsof je alles intenser opneemt in vergelijking met hoe je dat normaal zou doen. Als je deze route ook wilt doen, kun je bijvoorbeeld beginnen in Peru en eindigen in Chili. Boek dan voor de heenreis een vliegticket naar Peru (kan soms al vanaf 400 euro) en dan voor de terugreis een vliegticket van Chili terug (kan soms al vanaf 470 euro). Je kunt dan dus twee losse vliegtickets boeken of via Skyscanner.nl een multi-stad ticket boeken waarbij je dan heenvliegt op Lima of Cuzco en terugvliegt vanaf Santiago.

backpacken peru bolivia chili isla_ballestas_paracas

2. Reis met de bus als je gaat backpacken in Peru, Bolivia & Chili

In vijf weken heb ik met met verschillende busmaatschappijen in Peru, Bolivia & Chili gereisd, dit beviel goed en is zeker aan te raden. Ik heb altijd wel geïnvesteerd in goed en veilig vervoer. Binnen Peru heb ik bijvoorbeeld met Peruhop gereisd, hiermee kun je veilig en flexibel reizen. In de Lonely Planet van Peru, Lonely Planet van Bolivia of Lonely Planet van Chili kun je veel info over bustijden en bussen vinden.

backpacken peru bolivia chili 4

3. Naar deze plekken moet je zeker gaan in Peru, Bolivia & Chili

Hieronder vind je een lijstje van plekken van waar ik ben geweest toen ik in Peru, Bolivia en Chili ging backpacken en waar je ook sowieso naartoe wilt:

  • Cusco: Maras, Moray, Ollantaytambo, Machu Picchu, Rainbow Mountain
  • Puno: Floating islands, Isla Taquile
  • Copacabana: Isla del Sol
  • La Paz: City tour, teleferico, witch market, Cementerio General, Markt in El Alto, abseilen van een gebouw in de binnenstad
  • Salar de Uyuni: Tour over de zoutvlaktes, en de hooglanden van Bolivia( Laguna Blanco, Laguna Verde, Laguna Colorado), sterren kijken in hotsprings en de zon op zien komen
  • Chili: Valle del Luna, Iquique
  • Arequipa: Colca Canyon, Santa Catalina,
  • Ica: Ga sandboarden in de woestijn & doe de Pisco tour
  • Paracas: Isla Ballestas, natuurreservaat Paracas
  • Lima: Surfen, bezoek aan wijk Barranco, diverse musea (Mario Testino Museum), uitgaan

backpacken peru bolivia chili Bolivia_highlandsbackpacken peru bolivia chili ica sanddunes

4. Leg niet alles vast als je naar Peru, Bolivia & Chili gaat

Als ik opnieuw in Peru, Bolivia & Chili zou backpacken, dan zou ik de volgende keer iets soepeler zijn in mijn reisplanning en minder vastleggen. Zorg dus dat je een beetje flexibel bent en leg niet alles vast.

5. Blijf een nacht (of meer) slapen in het Pariwana Hostel

Pariwana is zeker mijn favoriete hostel van de hele reis, maak dus zeker ruimte in je reisplannen en blijf hier een aantal dagen slapen. Je vindt Pariwana Hostel in Lima maar het zit ook in Cusco en het is een van de meest gezellige hostels waar ik ben verbleven. Oh en als je dan toch in Lima bent, ik voelde me daar heel erg thuis, vooral in de wijk Barranco!

backpacken peru bolivia chili 5

6. Maak je geen zorgen als je alleen reist, je ontmoet echt genoeg andere backpackers

Of je gemakkelijk andere backpackers in Peru, Bolivia en Chili ontmoet? Absoluut! Je hoeft je dus geen zorgen te maken. En vind je het lastig om vrienden te maken op reis? Check dan even deze tips voor het vinden van reisgenoot!

backpacken peru bolivia chili zoutvlaktebackpacken peru bolivia chili zoutvlakte vlakte

7. Spaar voldoende voor het backpacken in Zuid-Amerika

Hoeveel geld ik per dag ongeveer heb uitgegeven verschilt enorm. Hostels variëren bijvoorbeeld qua prijs tussen de 10 tot 20 euro per nacht en tours variëren zelfs tussen de 20 en 60 euro. Op sommige dagen was ik hierdoor niet meer dan 20 euro kwijt, terwijl het andere dagen veel meer was. Spaar dus voldoende voor je reis. Ik was ongeveer 1000 euro kwijt tijdens het backpacken zelf.

backpacken peru bolivia chili 2

8. Vergeet niet af te dingen en reis bewust

Backpacken in Zuid-Amerika kan duur zijn. Hoe kun je dan toch geld besparen tijdens je reis? Door bewust voor bepaald eten te kiezen, door je keuze qua hostels en door af te dingen bij het boeken van tours. Lees hier onze tips om beter te kunnen afdingen op reis

backpacken peru bolivia chili besneeuwde rainbow_mountain

9. Bedenk heel goed of je naar Machu Picchu wilt of niet…

Een van de duurste kostenposten tijdens mijn reis was Machu Picchu. Hier was ik ruim 200 euro aan kwijt, met name door de kosten van het treinticket. Als je meer tijd hebt, zou ik overigens ook voor de Inca Trail kiezen (kun je o.a. boeken via Bookatrekking.com). Je kiest dan minder voor gemak, maar hebt wel een prachtige ervaring en je bent mogelijk iets goedkoper uit.

backpacken peru bolivia chili

10. Let goed op als je in Peru, Bolivia & Chili aan het backpacken bent

Toen ik in Peru, Bolivia en Chili ging backpacken was ik een beetje angstig dat het niet veilig zou zijn, maar dit viel enorm mee. Met name in Peru en Bolivia, daar vond ik het gek genoeg veiliger dan in Chili. Ik zag ook erg op tegen de grote steden, omdat dit volgens anderen meer gevaar met zich mee zou brengen. Van andere reizigers had ik bijvoorbeeld vervelende verhalen gehoord over de wijken die grensden aan het centrum of dat het in La Paz onmogelijk was om alleen naar de begraafplaats (Cementerio General) te gaan. Het hielp mee dat ik voorzichtig en op m’n hoede ben, mede hierdoor is er denk ik niks ernstigs gebeurd. Zoek dus het gevaar niet op en let altijd goed op je spullen. Ik liep bijvoorbeeld altijd met mijn tasje voor mijn buik, maar wees je niet al te veel bewust daarvan en geniet vooral.

Meer weten over backpacken? Bestel het boek Backpack Bestemmingen

Boek Backpack Bestemmingen bestellen

Bekijk & bestel dit boek op Bol.com

→ Bekijk hier al onze Chili artikelen