trein-naar-new-york-rusland

Met de trein, vanuit Europa via Rusland, naar New York?

Rusland is sinds een aantal jaar bezig met een mega project genaamd de Trans-Eurasian Belt Development (TERP). Middels dit project willen ze Moskou verbinden met New York via een supersnelweg en spoorlijn. Die supersnelweg en spoorlijn willen ze ook bereikbaar maken voor Europeanen, dus wordt het wegen- en spoornet ook gelinked aan bestaande vervoerslijnen in West Europa. Kun je het je voorstellen dat je straks met de auto of trein vanaf Londen naar New York kunt toefen?

Welke route legt de trein precies af tussen Londen en New York?

De exacte route die de spoorlijn zou moeten volgen is nog niet volledig uitgedacht, maar onderstaande plaatje van CNN (uit het artikel: “Drive from Europe to the U.S.? Russia proposes world’s greatest superhighway”) geeft je een idee van de mogelijke route. Het wordt als het ware een gigantische trans-Siberië snelweg en express waarbij de oostelijke grens van Rusland via een tunnel wordt gekoppeld aan de Amerikaanse staat Alaska.

Trans-Eurasian Belt Development

trein-naar-new-york-london

De langste treinreis ooit: 20.777 kilometer

Laten we eens even vooruit dromen en ons voorstellen dat je deze bovenstaande route echt zou kunnen afleggen, dan zal dat volgens de CNN zo’n 22.777 kilometer beslaan. Zou jij zin hebben in zo’n treinreis? Het is op zich ergens ook een ultieme wereldreis!

Hoe lang wordt de tunnel tussen Rusland en New York?

In een bericht van BBC (titel: “Could a Russia-US rail tunnel be built?”) kun je lezen dat de tunnel onder de Beringstraat (in het Engels “Bering Strait” genoemd) gebouwd zal worden. De Beringstraat is de zeestraat die ligt tussen de Grote Oceaan en de Noordelijke IJszee. De lengte van de tunnel zou zo’n 105 kilometer moeten worden, dat is dus twee keer zo lang als de tunnel die tussen de UK en Frankrijk ligt. De Kanaaltunnel is namelijk iets langer dan 50 kilometer en als we Wikipedia mogen geloven ligt 3,3 km van die tunnel in Frankrijk, 9,3 km vind je in het Verenigd Koninkrijk en maarliefst 37,9 kilometer van deze tunnel ligt onder water. Moet je eens nagaan hoelang de tunnel straks onder het water moet worden gebouwd tussen Amerika en Rusland.

Wanneer wordt de tunnel gebouwd?

Volgens BBC mag zo’n tunnel heel wat kosten en zal het zo’n 10 tot 15 jaar duren. Maar naast de bouw van de tunnel, moeten er ook andere spoorlijnen gebouwd worden in zowel Rusland als Amerika van zo’n 4000 tot 6000 kilometer lang. Het is anders onmogelijk om bij de tunnel te raken, aangezien er nu vrijwel geen auto of spoorlijnen lopen naar dit stukje einde van de wereld. In een artikel van de Volkskrant (titel: “Rusland geeft groen licht voor tunnel naar VS”) staat dat het hele spoorwegnetwerk in Rusland in 2030 klaar zou moeten zijn.

Wat is de reden om deze supersnelweg en treinlijn te bouwen?

Die reden om deze tunnel te bouwen is niet alleen vanwege toerisme uiteraard. In een artikel van Independent.co.uk (titel: “Russia unveils plans for high speed railway and superhighway to connect Europe and America”) kun je lezen dat dit project bestaande netwerken kan linken en dat het een supercharger zal zijn voor economische groei. Naast een snelweg en spoorlijn zullen namelijk ook olie en gas pijpleidingen worden aangelegd. Hierdoor worden industriën in Rusland stukken toegankelijker tot de rest van de wereld. Ook wordt het vervoeren van goederen door de aanleg van de tunnel minder duur, sneller en zekerder.

Hoe lang bestaat het idee voor deze tunnel tussen Rusland en Amerika al?

Het idee voor het bouwen van een tunnel en zelfs een brug tussen Rusland en Amerika bestaat al geruime tijd. Zo werden eerste ideeën al geopperd in de late 19e eeuw.