Dieren in Australie

Bosbranden in Australië: Wat er aan de hand is & hoe je kan helpen

Grote kans dat je er al over hebt gelezen: de bosbranden in Australië. Honderden artikelen, filmpjes en foto’s over deze inferno domineren al maandenlang het nieuws. Maar wat is er nou precies aan de hand en hoe kan je helpen? Dat leg ik hier voor je uit.

Bosbranden in Australië

Bosbranden horen bij Australië, het is immer het droogste continent op aarde en branden zijn vaak een natuurlijk proces – Aboriginals gebruiken zelfs al tienduizenden jaren vuur om het landschap te onderhouden. Maar de branden van eind 2019 zijn een stuk groter, heviger en het zijn er veel meer dan normaal. Hoe komt dat?

Waarom de branden nu zo heftig zijn

Het land in Australië is momenteel droger dan ooit, waardoor branden zich makkelijker kunnen verspreiden – het kleinste vonkje kan al een brand veroorzaken. Daarnaast is het extreem warm en is er al maandenlang een sterke wind. Deze drie factoren zorgen er onder andere voor dat de branden heftiger zijn dan normaal.

De rol van klimaatverandering

Bosbranden zijn ondertussen best normaal in Australië – ze worden bijvoorbeeld vaak veroorzaakt door natuurlijke redenen, zoals blikseminslagen – klimaatverandering kan dus niet als enige oorzaak worden genoemd. Maar het veranderen van het klimaat is wel een grote reden waarom het steeds warmer en droger is en harder waait in Australië. En het klimaat van Australië is ook zeker aan het veranderen: volgens het Australische bureau van meteorologie, zijn de temperaturen al meer dan 1 graden gestegen sinds 1920. Geen goed nieuws voor de bosbranden, dus.

Misleidende informatie over de branden

De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor de branden op voornamelijk social media. Dit is goed, heel goed zelfs, maar er worden soms ook beelden of informatie gedeeld die niet kloppen. Bijvoorbeeld deze misleidende foto van een kaart van Australië, onder andere door Rihanna gedeeld op Twitter, die de bosbranden in het land weergeeft. Maar het is eigenlijk een visualisatie van kunstenaar Anthony Hearsey, waar de bosbranden van een hele maand bij elkaar gevoegd werden weergeven: sommige branden hiervan zijn dus al geblust. Het is geen correcte representatie van de huidige situatie in Australië.

Een andere kaart die viraal ging toont vlammen over heel Australië die beweert alle branden in dat land te weergeven, van de Australische overheidswebsite MyFireWatch. Maar de symbolen op die kaart geven niet enkel de bosbranden aan, maar “elke warmtebron die heter is dan zijn omgeving” – dat kunnen dus ook gasfakkels, raffinaderij-ovens of grote industriële daken met hoge reflectie zijn. De misleidende kaarten worden ook vaak vergeleken met andere werelddelen, door Australië bijvoorbeeld op andere continenten zoals Europa te ‘overlappen’. Dit is overigens niet helemaal accuraat, door de manier waarop onze ronde planeet wordt vervormd op vlakke kaartprojecties.

devastating. ? #Australia pic.twitter.com/VB2cziPXux

— Rihanna (@rihanna) January 6, 2020

Here is a map of all the fires burning in Australia.
Here also is a map of Australia overlaid on Europe. #Bushfires #AustraliaFires #vicfires #nswbushfire #NSWfires pic.twitter.com/x35u7etnuB

— Martin (@marty386) December 30, 2019

De gevolgen van de bosbranden in Australië

De bosbranden hebben al heel wat schade aangericht, en het lijkt er niet op dat dit snel gaat stoppen. Dit is wat de branden nu al hebben aangericht:

  • Sinds september is er al meer dan 97,124.554 km2 in brand opgegaan. Dat is een gebied groter dan heel Portugal, en twaalf keer groter dan het gebied dan in California in vlammen opging in 2018.
  • Er zijn 28 mensen overleden en ongeveer 2000 huizen verwoest.
  • Het inademen van de lucht in Sydney, de grootste stad in Australië, is net zo slecht als het roken van negentien sigaretten. In Melbourne, waar momenteel de tenniswedstrijd Australian Open plaatsvindt, moest tennisster Dalila Jakupovic haar partij staken omdat ze benauwd werd door de rook.
  • Ongeveer 1 biljoen dieren zijn overleden door de branden, waaronder ongeveer 8000 koala’s – dat is een derde van de hele koala populatie in New South Wales. Omdat koala’s langzaam bewegen, lukt het ze vaak niet om op tijd te ontsnappen van het vuur.
  • Al het rook levert ademhalingsproblemen op in zelfs Nieuw-Zeeland: dat is 2000 km verder.
  • Als de vuren eindelijk verdwijnen, blijven de problemen nog bestaan. De extreme stress die het verliezen van een huis, gebied, geliefde of huisdier kan veroorzaken heeft een gigantische impact op je mentale gezondheid. Onderzoek toont dat na natuurrampen als deze, er een 5 tot 15% toename in mentale gezondheidsproblemen optreedt. Als het eindelijk gaat regenen, is er een grote kans dat al het verkoolde puin in zoetwaterbronnen zal stromen, waardoor het drinkwater vervuild is. Ook dieren blijven nog lang lijden: er zal nog een lange tijd niks voor ze te eten zijn en veel dieren zullen ook een groot tekort aan schuilplekken hebben. Kortom: als het vuur is gedoofd, wend je aandacht dan nog niet af van Australië.

Hoe wordt er gevochten tegen de bosbranden?

Het vuur wordt aangevochten door vrijwilligers en sinds kort is zelfs het Australische leger opgeroepen om te komen helpen. De Australische regering daarentegen is niet erg behulpzaam: met name de liberale premier Scott Morrison heeft de Australische burgers tegen zich weten te keren. Het begon toen Morrison op vakantie ging naar Hawaii in december, een periode waarin de bosbranden al een ongekende omvang en intensiteit hadden, waar hij in een luxe hotel verbleef terwijl Australiërs hun huis verloren. Een groter deel van de kritiek gaat om Morrison’s houding tegenover klimaatverandering: hij heeft inmiddels toegegeven dat er een mogelijke link is tussen de bosbranden en klimaatverandering, maar weigert om hier iets aan te doen in verband met hun enorme kolenindustrie. Australië is de grootste exporteur van kolen wereldwijd, en hij wil hier geen beperkingen op leggen.

Wat kunnen wij doen om te helpen?

Gelukkig kunnen wij ook wat doen om te helpen. Australië is een enorm geliefd land onder alle We Are Travellers-lezers, dus nu dit backpackers-walhalla met al haar prachtige natuur, zeldzame diersoorten en lieve mensen in brand staat, heeft het onze liefde meer dan ooit nodig. Hieronder een lijst met goede doelen die geld inzamelen voor verschillende partijen die getroffen worden door de branden. En onthoud: elk beetje helpt!

  • WIRES: redt, beschermt en verzorgt dieren die verbrand zijn en vindt mensen om voor deze dieren te zorgen terwijl ze in het ziekenhuis liggen —> www.wires.org.au
  • Het Rode Kruis: helpt mensen evacueren, geeft financiële steun aan mensen wiens huis is opgebrand —> www.redcross.org.au
  • Salvation Army: doneert maaltijden aan vrijwilligers van de brandweer en geëvacueerde mensen —> www.salvationarmy.org.au
  • NSW: Helpt geëvacueerde mensen met eten, kleren en geld —> www.donate.vinnies.org.au
  • NSW Fire Services: doneert geld aan de brandweer in —> www.rfs.nsw.gov.au
  • The Port Macquarie Koala Hospital: ziekenhuis voor Koala’s die verbrand zijn —> www.gofundme.com
  • Geen creditcard of PayPal? Je kan ook geld doneren via het Nederlandse Rode Kruis, via het speciale gironummer 5125.