Beste van praag in 1 dag

Zo ontdek je het beste van Praag in 1 Dag!

Ik loop door de stad en waan me in een sprookjeswereld. Het is vroeg in de ochtend en de straten zijn nog rustig. Ik word omringd door charmante huizen uit de renaissance en overal prijken statige torens aan de horizon. Het is onmiskenbaar: als het om fabelachtig mooie steden gaat, dan staat Praag bovenaan de lijst. De Tsjechische hoofdstad is een schatkist aan uitbundige architectonische stijlen, artistieke eigenzinnigheid en eeuwenoude verhalen. Je kunt er zeker een weekje vertoeven, maar zelfs met maar 24 uur kun je heel veel doen. Ben je van plan om Praag binnenkort te bezoeken? Lees dan eerst dit artikel, want zo zie je het beste van Praag in 1 Dag!

09:30: Wandelen naar het Oude Stadsplein

De mooiste manier om je dag te beginnen is met een wandeling naar het Oude Stadsplein. Het plein bevindt zich in het historische hart van de stad, wat duidelijk zichtbaar is aan de indrukwekkende gebouwen. Vanaf het plein heb je uitzicht op twee historische kerken in de barokstijl: de Týnkerk en de Sint-Nicolaaskerk. Toch is de astronomische klok van het voormalige stadsraadhuis de echte trekpleister van het plein, en met goede reden. Het eeuwenoude uurwerk dateert uit 1401 en is de enige astronomische klok ter wereld die nog steeds in werking is. Het stadsplein wordt vooral in de zomer drukbezocht door toeristen, dus de ochtend is de beste tijd om even langs te gaan.

Stadsplein

Praag_Extra_Stadsplein

Praag_Stadsplein

10:30: De Joodse wijk verkennen

Vanaf het stadsplein loop je binnen 10 minuten naar het middeleeuwse Josefov, de Joodse wijk van Praag. Er staan maar liefst 6 verschillende synagogen die tegenwoordig tot het Joodse Museum van Praag behoren. Je kunt de synagogen bezoeken met een combinatieticket van 330 CZK, ongeveer €12,50. Ben je een student en jonger dan 26? Dan kost je combinatieticket 220 CZK, ongeveer €8,40. Waarschijnlijk zal het niet lukken om alle onderdelen van het museum binnen 1 dag te bezoeken, maar probeer in ieder geval een kijkje te nemen bij de Spaanse Synagoge. Het Moorse interieur is een betoverend gezicht en de synagoge staat bekend als een van de mooiste in Europa.

Josefov

Praag_Josevof

12:00: Een Bezoek aan het Mucha Museum

Ben jij een echte kunstliefhebber? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan het Mucha Musuem. Alfons Mucha was de meest beroemde Tsjechische kunstenaar van de twintigste eeuw. Hij stond bekend om zijn decoratieve posters die hij ontwierp voor verschillende theaterstukken. Zijn uitgesproken stijl werd binnen een mum van tijd razend populair en Mucha wordt tegenwoordig beschouwd als een voorvader van de Art Nouveau. Reken op ongeveer een uurtje voor een bezoek aan het Mucha Museum. Een normaal ticket kost 240 CZK (€9), maar studenten hoeven maar 160 CZK (€6) neer te leggen. Het museum is van 10 uur ’s ochtends tot 6 ’s avonds geopend.

Mucha

Praag_Mucha

13:00: Tijd voor een Trdelník

Na het museumbezoek is het hoog tijd voor de lunch. Je kunt natuurlijk kiezen om in het historische centrum bij een leuk restaurantje te gaan lunchen, maar er is ook een andere optie die je wat tijd en geld kan besparen. Foodies opgelet: een onmisbaar onderdeel van een dagje Praag is de befaamde trdelník, een rond broodje van bladerdeeg met verschillende vullingen. De lekkernij is in allerlei zoete en hartige soorten verkrijgbaar, zoals deze appelstrudel versie. De trdelník kun je in elke wijk vinden; overal in de stad zal je kleine bakkerijtjes tegenkomen.

Trdelník

Trdelník

Praag_Trdelnik

13:30: De Karelsbrug oversteken

De 13e-eeuwse Karelsbrug is de voornaamste brug van de stad en verbindt de Oude Stad met Malá Strana, de voormalige hofwijk. Zomers staat de brug vol met schilders en straatartiesten. Op de brug zelf zijn er maar liefst 30 standbeelden te bewonderen, waaronder het beeld van Johannes van Nepomuk. Het aanraken van dit beeld zou nog jaren geluk moeten brengen. Ook heb je vanaf de Karelsbrug het allermooiste uitzicht op het hoger gelegen kasteelcomplex van Praag.

Karelsbrug

Praag_Karelsbrug

14:00: Een bericht achterlaten op de Lennon Wall

Nadat je de Karelsbrug bent overgestoken loop je binnen 5 minuten naar de Lennon Muur in de wijk Malá Strana. Sinds de jaren tachtig worden hier al kunstwerken en berichten achtergelaten. Na de moord op John Lennon werd de muur een symbool van vrijheid en de Fluwelen Revolutie van 1989 (het einde van het communistische regime) gaf de muur een iconische status. Tot op de dag van vandaag staat de muur symbool voor de liefde en wereldvrede. Als jij ook een belangrijke boodschap hebt om met de wereld delen, grijp dan je kans om een bericht achterlaten!

Lennon Wall

Praag_Lennon

14:30: Je ogen uitkijken in Hradčany, de Praagse Burcht

Vanaf de Lennon Wall wandel je ongeveer een kwartier in noordwestelijke richting naar de burchtheuvel van Praag. Na een aantal trappen bevind je je op het Hradčany plein, bij de poort van het kasteelcomplex. Hier is de ingang naar Hradčany, het grootste burchtgebied ter wereld. Binnen het district staat o.a. het Koninklijk Paleis van Praag, de prachtige Sint-Vituskathedraal, het kunstzinnige Lobkowiczpaleis, het eeuwenoude Gouden Straatje en de koninklijke tuinen met het Zomerpaleis van Koningin Anna.

Voor een uitgebreid bezoek aan de burcht kun je dus het beste een aantal uren inplannen. Reken er op dat de je de rest van de middag nodig zal hebben om alles te zien. Heb je daarna nog tijd om in Praag te dineren? In de avonduren zal je in de buurt van Hradčany weinig moeite hebben met het vinden van een gezellig restaurant.

Burcht

Praag_Burcht

Praktische info: Transport in Praag

In principe is het centrum van Praag compact genoeg om de stad te voet te ontdekken. Op die manier kun je het beste genieten van het indrukwekkende stadsbeeld. Ben je slecht ter been of niet zo’n grote wandelaar? Dan is de metro ook een goede optie om het centrum te verkennen. Een dagkaart voor de metro kost 110 CZK per persoon, ongeveer €4,15. Vergeet niet om je ticket te valideren voordat je in de metro stapt, anders is hij niet geldig.

→ Bekijk hier al onze Praag artikelen

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met CzechTourism.