venetie in januari blauwe winterlucht

Venetië in Januari: Sprookjesachtig mooi én je hebt de stad bijna voor jezelf

Wie in januari naar Venetië gaat, heeft de stad bijna voor zichzelf. Wij gingen in januari naar de stad van de bruggen en zagen ‘La Serenissima’ op een betoverende manier. 5 redenen waarom jij ook een keer in januari naar Venetië wilt gaan.

5 redenen om een keer naar Venetië te gaan in Januari

venetie in januari blauwe winterlucht

Venetie in Januari lege pleinen

1. Venetië is heerlijk rustig in Januari

Wanneer de winter in volle gang is en de cruiseschepen en toeristenbussen nog ver weg zijn, komen de Venetianen zelf tevoorschijn en claimen hun straten en bruggetjes terug. Ze wandelen er hun honden, zitten aan een espresso op het terras van Caffè Florian, doen boodschappen op de Rio Terà San Leonardo Markt en lijken zelf van hun stad te genieten. In veel delen van de stad ben je als toerist zelfs in de minderheid; voor Venetië met haar 50.000 inwoners en jaarlijkse stroom van 30 miljoen toeristen een unicum.

2. Lege pleinen, straten en musea

Die heerlijke leegte voel je op bijna elke plek. Sommige straten zijn verlaten, op enkele locals na. Het San Marco plein wordt bevolkt door enkele groepjes toeristen, wat straatverkopers en vooral veel duiven. Er staat geen wachtrij bij de San Marco, het Dogepaleis is praktisch uitgestorven, je kunt zo naar binnen in het Correr Museum en wij liepen zelfs helemaal alleen over de Brug der Zuchten. Wie wel eens in augustus in Venetië is geweest, weet hoe bijzonder dat is.

venetie in januari san marco plein

venetie in januari lege straten

3. Winters weer

Venetië in januari is van een onweerstaanbare schoonheid. De koude wind waait over het water en over de honderden kanalen waar de eeuwige was hangt te drogen terwijl het winterzonnetje prijkt aan een blauwe hemel. Het winterse zonlicht dompelt de stad onder in een magisch licht, vooral laat in de middag en vroeg in de ochtend, wanneer er lichte mist hangt. Je kan in de winter overigens ook wel pech hebben, wanneer het water zo hoog staat dat het San Marco plein onderloopt. Hiervoor heeft de stad een mooie oplossing: overal worden podia en houten loopplanken neergelegd zodat je geen natte voeten krijgt. Ook wanneer er sneeuw valt, is de stad betoverend mooi.

4. Venetië in Januari is stukken goedkoper dan in het zomerseizoen

Om in Venetië te komen betaal je stukken minder dan in de lente en zomer. Een retourticket vanaf Eindhoven Airport heb je al vanaf twintig euro. De prijzen in de stad en hotels liggen ook stukken lager, waardoor je al vanaf 200 euro al drie nachten inclusief vlucht naar Venetië kan. Mocht je persé een tochtje willen maken met een gondel; ook daarvoor geldt een wintertarief én je krijgt warme dekentjes voor onderweg.

Venetie januari romantisch lege kanalen grachten

5. Romantisch

Ten slotte is het er natuurlijk ontzettend romantisch. We noemden de lege straten en het mooie winterse licht, maar zo nu en dan zweeft er een lichte mist over de talloze kanalen, waar je vaak in je eentje (of met z’n tweetjes) over de vele bruggetjes wandelt. Tip: neem ‘s avonds je geliefde mee naar het Campo San Polo, waar vanaf december tot aan carnaval een ijsbaan staat, en maak een romantisch schaatstochtje op een sprookjesachtig verlicht plein. Venetië in januari is fantastisch, maar zorg dat je er bent vóórdat het ‘Carnevale’ uitbarst, want dan is het natuurlijk voorbij met de stilte.