Op reis naar Australie

Backpacken in Australië

Zon, zee, zand, vrijheid en onafhankelijkheid, dat zijn mijn omschrijvende woorden voor Australië. De mensen zijn er vriendelijk, het eten is om te smullen, het weer is aangenaam en de sfeer is om vrolijk van te worden. Dit land dat midden tussen vele oceanen ligt, is een perfecte bestemming voor een backpackreis. Lees snel verder en ontdek meer van Australië!

Van de East Coast tot Alice Springs en Southern Australia

Wat wil je zien van Australië?

Waar je bij moet opletten als je naar Australië gaat, is dat je van te voren een beetje bedenkt wat je wilt zien. Het land is enorm groot, zelfs groter dan heel Europa, waardoor je vaak lang niet alles kunt bezoeken. Wil je veel avontuur, natuur en weinig westerse invloeden? Kies dan voor West Australië, inclusief eigen vervoer! Wil je vooral geschiedenis en de Outback zien? Ga dan voor een reis van Darwin (Noorden) naar Adelaide (Zuiden). Zin in veelzijdigheid en stiekem ook wel wat goede feesten? Kies dan voor de Oostkust. Ga je juist naar Australië om hard te werken? Begin dan in Sydney of Perth.

Beginpunt van een backpackreis

Australië is een enorm groot land en dit zorgt er voor dat je jouw backpackreis op verschillende plekken kunt starten. Goede beginpunten zijn:

  • Veel mensen kiezen Sydney tot hun beginpunt, vooral als je reis naar de East Coast gaat is dit een goed startpunt. Vanuit Sydney is het regelen van een buskaart of meerdere vliegtickets vrij makkelijk. Bovendien is Syndey zelf ook erg leuk en kan je hier zonder moeite meer dan een week doorbrengen.
  • Andere backpackers kiezen als beginpunt Melbourne en reizen vervolgens via Sydney naar Cairns. Vanaf daar kun je gemakkelijk verder vliegen, bijvoorbeeld naar een bestemming in Azië of een andere plek in Australië.
  • Wil je naar Noord- of West-Australië? Begin dan in Perth (Westen) of Darwin (Noorden).

Meer hulp nodig bij het plannen van jouw backpack trip naar Australië? Check dan deze goedkope backpackgids voor Australië!

East Coast

De East Coast beslaat Melbourne tot Cairns. Deze kust is blauwer dan je ooit hebt gezien en op bijna elk strand zijn surfers te vinden. De meest bezochte steden zijn Sydney, Brisbane en Cairns. Maar ook het stadje Byron Bay is super bekend en berucht onder de backpackers. Je vindt in Byron Bay en aan de rest van de East Coast veel feesten. De sfeer is er geweldig en je ontmoet er enorm veel mensen. Maar daarnaast kan je ook op veel plekken leren surfen, werken en natuurgebieden bezoeken zoals The Blue Mountains, WithSundays of Fraser Island.

Outback

Voor een echte ervaring met de originele inwoners van Australië moet je een tocht maken naar de Outback. In het rode centrum van Australië vind je diverse gebergten en natuurgebieden die het zeker waard zijn om te bekijken. Het is niet gemakkelijk om in het centrum te komen, je moet óf een eigen camper hebben of erheen vliegen. Vliegen is vaak even duur als de tour rond het gebergte zelf, maar met de auto is ook riskant aangezien de kilometers lange wegen alleen onderbroken worden door tankstations om de zoveel honderd kilometer. Ben je bij Alice Springs? Ga dan sowieso mee met een tour langs Uluru en Kata Tjuta National Park.

Southern Australia

Zuid Australië is een deel van Australië dat heel anders is dan de rest. Het is niet zo groots als Sydney, niet zo ruig als het Midden of het Westen, maar doet er zeker niet aan onder. Je vindt er namelijk een ruige oceaan en daardoor mooie kustscènes. De stad Adelaide is een mooi startpunt in Southern Australia. Geniet hier van kunst, cultuur en de mooie wijnvelden. Vanuit Adelaide kan je bovendien mooi verder reizen langs de Great Ocean Road, richting Melbourne. Kunstzinnig en groot, dat is Melbourne. Ga vooral langs bij een Footie-wedstrijd in Melbourne, de typisch Australische sport, vergelijkbaar met rugby.

Benieuwd waar je heen moet tijdens het backpacken in Australië? Check deze backpackroute

backpack route australie boek backpack bestemmingen

Bekijk het boek Backpack Bestemmingen op Bol.com

Werken of reizen in Australië?

Veel backpackers kiezen ervoor om in Australië te backpacken en ondertussen te werken. Dit komt omdat het vrij makkelijk is om een working holiday visa te verkrijgen. Met zo’n visa heb je de mogelijkheid om gedurende één jaar in Australië te werken. Als je drie maanden aan één werkt op het platteland, krijg je de mogelijkheid om je visum te verlengen met nog een extra jaar. Dit jaar kan je meteen opgebruiken, maar je kan er ook voor kiezen om later terug te komen.

Vervoer in Australië

In Australië zijn er vele mogelijkheden om je te verplaatsen. Vliegtickets zijn niet super duur, dus binnenlandse vluchten zijn zeker een optie. Je kan er ook voor kiezen om een buspas te nemen. Deze pas geeft je de vrijheid om bijvoorbeeld langs de volledige East Coast te reizen. Met zo’n pas kan je dan uitstappen en opstappen wanneer je zelf wilt. Ook kan je kiezen voor een eigen auto of campervan. Om deze te kunnen huren moet je alleen wel 21 jaar oud zijn. Voordeel is wel dat je veel meer vrijheid hebt, je geen hostels hoeft te betalen maar in je camper kan slapen en je de kans hebt om meer te zien dan wanneer je enkel met de bus gaat.

→ Bekijk hier al onze Australie artikelen