fietsen in san francisco

Zeker doen: Fietsen in San Francisco (over de Golden Gate bridge)

De Eiffeltoren op, over de strip in Las Vegas wandelen, Times Square by Night bewonderen.. Ja, ze staan op ieders bucketlist. Lichtelijk overrated, maar tóch ben ook jij er schuldig aan om deze highlights toch te doen ‘als je er toch bent’. En zo ook is er in San Francisco een must, want weggaan zonder de Golden Gate gezien te hebben kan natuurlijk écht niet. Sterker nog: ik heb hem op de meest typische manier gezien die je kunt bedenken. Als rasechte Nederlander stapte ik namelijk op de fiets. Benieuwd waarom jij wilt fietsen in San Francisco? Lees hieronder meer over onze fietstocht!

Golden Gate

fietsen-san-francisco fietstocht-in-san-francisco-golden-gate fietsen in san francisco over golden gate voor-golden-gate-bridge-san-francisco fietstocht in san francisco baja bikes

Dutchies on the road in San Fran

Om iets voor 10 uur stappen we uit onze Uber nabij Fisherman’s Wharf. Via Baja Bikes hadden we namelijk online een Golden Gate Tour geboekt en de fietsen staan op ons te wachten! We worden enthousiast en op z’n Amerikaans (ofwel; een tikkie uitbundig) ontvangen en we krijgen met ons kleine groepje de nodige instructies. Zodra de gids hoort dat we Nederlands zijn, stopt hij abrupt met uitleggen en zegt: “mochten jullie verder vragen hebben, dan kunnen jullie het de Dutchies vragen”. Tja, dat is een vooroordeel waar we nooit vanaf komen. Stiekem vind ik deze niet zo erg – ik hou van fietsen en ik ben ook blij dat wij het ‘goed’ kunnen, want met een fiets zie je vaak veel meer dan lopend en met een auto kun je lang niet overal komen!

Place of fine arts

fietsen in san francisco place of fine arts

fietsen in san francisco place of fine arts

Fietsen in San Francisco: Bruggen, hellingen en geweldige uitzichten

De fietstour duurt in totaal 3 uur. In deze 3 uur maken we nog een paar stops bij mooie plekjes in de stad en werken we onszelf steeds een helling verder omhoog. Het is goed dat ze dat stap-voor-stap doen, want die hellingen in San Francisco zijn niet niets! Maar gelukkig weten wij Dutchies álles over versnellingen. Veel van de stops onderweg geven een ander zicht op de Golden Gate, en natuurlijk hoort ook een kopje koffie onderweg erbij. En je ziet gewoon steeds die immense brug steeds een stukje dichterbij komen – you’re almost there…

Fietsen over de Golden Gate

Vlak voordat we de brug betreden, krijgen we nog wat instructies. Het is namelijk druk en vooral héél lawaaierig dat je op de brug niet echt goed kunt communiceren. Niet heel gek: je hangt meters boven de Stille Oceaan, de auto’s sjeezen voorbij en de wind raast door de rode stellage. De eerste instructie is dat we halverwege de brug stoppen, wat we doen. Dit is het moment dat ik extra blij ben dat we met de fiets zijn, en niet met de auto. Dan kun je namelijk niet stilstaan. Het uitzicht vanaf de brug is onwijs mooi, en het is natuurlijk gewoon ook een kick om zo hoog boven het water te hangen. Dat was echt even zo’n besef momentje: je staat er gewoon bovenop!

Met de wind in je haren naar Sausolito

Na een stop van zo’n 5 minuten en de nodige selfies, mogen we op ons eigen tempo de brug verder afleggen, en uiteindelijk ontmoeten we elkaar bij het dorpje onderaan de brug Sausolito. Ik vind het fijn om even deze ‘vrije tijd’ te krijgen, want het is toch wat ontspannender als je op je gemak zo’n mooi iets kunt zien. Verdwalen kan overigens niet – het is één rechte weg naar beneden naar Sausolito die een lange afdaling is. Heerlijk de wind in je haren!

Even ontsnappen aan het stadsleven

Eenmaal in Sausolito kun je je bijna niet meer voorstellen dat je in de metropool San Francisco bent. De gebouwen zijn kleurrijk, er is veel laagbouw en het is er redelijk rustig. Eigenlijk gewoon net gezellig, vooral met de zon op onze bol. We fietsen gezamenlijk nog een klein stuk verder, waar we te horen krijgen dat dit het eind van de tour is. Maar geen zorgen, je wordt goed achtergelaten.

On the road

fietsen in san francisco strand golden-gate-vanaf-een-afstandje-san-francisco kust san francisco huisjes san fran

Nog langer fietsen in San Francisco? Dat kan!

Er is nog genoeg te doen in en rondom San Fran. In Sausolito zijn bijvoorbeeld veel kleine boetiekjes en winkeltjes waar je nog even kunt struinen. Ga je liever nog de natuur in? Dan kun je naar het park Golden Gate National Recreation Area fietsen, want je hebt de rest van de dag nog recht op je huurfiets als je een tour boekt bij Baja Bikes! Wil je liever terug naar de stad en daar nog even flaneren door de winkelstraten? Dan kun je op de ferry terug naar de Fisherman’s Wharf stappen. Het ticket krijg je mee bij de fietshuur: je hoeft dus niet in de rij te staan. Als je het ticket gebruikt, dan betaal je deze bij het terugbrengen van de fietsen. Ga je fietsend terug, dan kun je het ticket onbeschadigd inleveren en hoef je dus ook niet te betalen. Het ticket kost 13 dollar, en heel eerlijk: die steile weg wil je niet meer terugfietsen… Je stapt aan de overkant uit in het gezellige hart van de haven, die je ook absoluut gezien moet hebben. Ik vond het een ideale invulling van de ochtend en een echte must tijdens je stedentrip San Francisco! Baja Bikes biedt overigens in echt superveel steden fietstours aan, dus je weet dat je goed zit.

→ Bekijk hier al onze artikelen over Noord-Amerika