Vakantie Jamaica

Op vakantie naar Jamaica? Dit zijn de leukste plekken & handige tips!

Ga mee op een exotische vakantie naar Jamaica

Verwarmende zonnestralen, uitgestrekte stranden, prachtige zonsondergangen, watervallen en bossen, heerlijke rum en verslavende muziek. Dat is Jamaica! Zodra je op Jamaica bent dans en zing je al snel met de reggaetunes mee.  De dancehall party’s met de sexy moves zijn een lust om naar te kijken. Naast dansen en muziek houden de Jamaicanen van discussiëren over allerlei onderwerpen: een artiest, sport of zo maar iets dat net is voor gevallen. Dat kan vaak in het Engels, maar daarnaast spreekt men ook Patois. Je zult al snel zelf een woordje meepraten wanneer je op vakantie in Jamaica bent en heb je er moeite mee dan hoor je: ‘No worry, soon you’ll catch it!’. Het exotische Jamaica is een plek die je intens tevreden kan stellen, het bruist en lonkt, geeft je energie en werkt kalmerend tegelijk. Reis je mee naar dit unieke Caribische eiland waar de Afrikaanse invloeden voelbaar zijn? Onderstaand vind je reistips en lees je meer over de bezienswaardigheden die je tijdens een vakantie naar Jamaica niet mag missen.

Bezienswaardigheden op de kaart van Jamaica

vakantie naar jamaica tips route

In 10 dagen langs de bezienswaardigheden van Jamaica

Je kan jouw route door Jamaica beginnen vanaf Kingston of vanuit Montego Bay, op die twee plekken landen namelijk de meeste vluchten. De bezienswaardigheden die je vanaf die twee plekken zult zien zijn erg divers en een aantal zag je al op bovenstaande kaart. Reis bijvoorbeeld vanuit Montego bay richting Dunn’s River falls, de beroemdste watervallen van Jamaica die je vindt in het noorden bij de toeristische trekpleister Ocho Rios. Maar ook aan het laid-back plaatsje Port Antonio mag je niet overslaan in het noord oosten van Jamaica. Vanuit Port Antonio kun je naar Frenchman’s Cove waar je paradijselijke stranden vindt of je gaat er raften op de Rio Grande. Wie durft kan zelfs bij Port Antonio met een kabelbaan over de toppen van de bomen naar beneden glijden van de Blue Mountains want ook deze vind je in het noord oosten van Jamaica. Deze bergen kun je overigens ook beklimmen vanuit de bruisende stad Kingston, deze stad ligt namelijk in het zuiden van Jamaica. Een aanrader is de tour waarbij je de zon ziet opkomen vanaf de Blue Mountains. Verder kun je vanuit Kingston tours maken naar allerlei koffieplantages en het Bob Marley Museum mag uiteraard ook niet worden overgeslagen. Een andere highlight van zuid Jamaica zijn de krokodillen bij Black River. Echte daredevils slaan dit stukje Jamaica zeker niet over. Vervolgens kun je reizen naar Treasure Beach, deze plek is voor rust- en natuurliefhebbers om uiteindelijk te eindigen bij Negril Beach waar je ook heerlijk kunt chillen, dansen op reggae en relaxen. In tien dagen kun je zo eigenlijk al langs alle bezienswaardigheden van Jamaica reizen.

Unieke bezienswaardigheden zien in Jamaica?

Off the beaten track tijdens je vakantie op Jamaica

Wil je graag off the beaten track reizen en op een avontuurlijke manier Jamaica ontdekken maar ook Rastafarians ontmoeten? Dan trek je er zelf echt op uit! Met kleine lokale busjes en taxi’s kun je namelijk het hele eiland doorkruizen. Reizen als een ‘local’ is je thuis voelen; contacten zijn makkelijk gelegd omdat Jamaicanen erg behulpzaam en vriendelijk zijn. De slogan bij een tegenvaller is steevast: ’Soon you learn, mon’ en ‘soon better’. Ook kun je met een kleine zelfstandige tour-guide op stap. Hiermee support je de lokale bevolking en je krijgt gezelligheid, kennis en een bijzondere ervaring er voor terug. Wat dacht je van idyllische strandjes, vissersdorpjes, baaien en verborgen watervallen. Een voorbeeld van zo’n zelfstandige tour-guide is ‘Rappa Rasta Tours’, lees meer over deze guide hieronder:

Met Rappa Rasta naar het onbekende Jamaica

Als je een bijzondere tour wilt maken tijdens je vakantie op Jamaica reis je een dag of meerdere rond met Rappa Rasta Tours. Zij laten je kennis maken met een paar indrukwekkende regio’s. Regio’s om te verkennen tijdens zo’n tocht zijn bijvoorbeeld Rocky Point, Gut River, Manchioneal, Long Bay maar je wordt ook meegenomen naar Rastafarian Community’s en Drum Ceremony’s.

1. Reis voorbij Negril en ontdek het onontdekte Jamaica tijdens je vakantie

Bij deze onbekende plekjes kun je komen door vanuit Negril een tour te boeken die je mee neemt in de richting van Black River. Via Treasure Beach, Alligator Point en de zeekoeien bij Gut River kom je uiteindelijk bij Rocky Point. Dit is een levendig vissersdorp waar je eindeloos over het strand kunt wandelen met fantastisch uitzicht over de heuvels enerzijds en de oceaan met haar krachtige golven anderzijds. In Gut River, waar Rasta Allen je meeneemt op een wandeling door het bos naar allerlei grotten, vind je een oase van ontspanning aan de rivier. Het is mogelijk om hier ook paard te rijden en je kunt er zelfs kamperen. Met een ‘Bonfire’ en een fantastisch diner van verse vis kan jouw avontuur niet meer stuk. In Gut River is het nog stil en ruig in tegenstelling tot andere toeristische plekken op Jamaica, al is het gebied inmiddels ook herontdekt bij ‘The Tourist Board’ van Jamaica en kunnen de ontwikkelingen nu snel gaan. Ook Roaring River is vanuit Negril te bezichtigen; een grot met een mineralen bad. Soms zijn er speciale Nyabinghi drum ceremonies in deze grot; vanuit Negril kun je hier ook naartoe samen met Rappa Rasta Tours. Ontdek meer over Negril in Jamaica

2. Vier vakantie bij het laid back Manchioneal in Jamaica

Manchioneal aan het andere uiterste eind van Jamaica is een laid back vissersdorp. Bij Machioneal is vanalles te doen. Naast de Reach falls zijn er verschillende watervalletjes en spectaculaire baaien waar je, meditatief haast, kunt wegdromen bij prachtige rotsformaties en spectaculaire uitzichten. Je moet deze plekken wel weten te vinden natuurlijk, maar daar heb je dan ook je gids voor van Rappa Rasta. Vanuit Manchioneal is het een klein stukje rijden via Long Bay en Boston Bay naar Port Antonio. Boston Bay staat bekend om de surfers, de beste Jerk Food en Great Huts – Paradise on the Edge; een ecosysteem-overnachtingsmogelijkheid. Een deel van de opbrengst gaat naar een goed doel. Dat is ook Jamaica; alles wordt gedeeld. Ook artiesten steunen scholen of een kinderziekenhuis. Dat is de Rasta gedachte van Bob Marley die voortleeft; One Love.

Praktische tips voor je Jamaica vakantie

Voorbereiden op je vakantie naar Jamaica

Voor je op vakantie gaat naar Jamaica zijn er wel een aantal dingen waar je aan moet hebben. Denk aan vaccinaties, visa, geld en andere dingen die verstandig zijn om in te pakken:

Vaccinaties voor Jamaica

Informeer ten eerste bij de GGD of jouw huisarts of je iets nodig hebt qua vaccinaties. Zo worden over het algemeen vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A en B altijd aangeraden als je op vakantie naar Jamaica gaat. Gele koorts is voor Jamaica alleen verplicht als je voorheen een gele koortsland hebt bezocht. Verder kan er Malaria voorkomen in het binnenland van Jamaica, maar meestal hoef je niets in te nemen als je voor een korte periode naar Jamaica gaat. Wat jij persoonlijk nodig hebt, hangt af van je eigen situatie. Daarom is het altijd verstandig om van te voren je door je huisarts of de GGD te laten informeren.

Visum voor Jamaica

Het kan zo zijn dat je naast je vaccinaties ook een visum moet regelen. Zonder visum kun je 90 dagen op Jamaica verblijven, als je hier gebruik van wilt maken heb je echter wel een retourticket nodig als je binnenkomt. Denk hier dus aan als je naar Jamaica op vakantie gaat. Wil je langer dan 90 dagen in Jamaica verblijven? Dan heb je wel een visum nodig. Mocht je problemen krijgen met je visum of iets anders. De Nederlandse ambassade van Jamaica is op Cuba gevestigd maar in Kingston zit een departement bij de Franse Ambassade, niet ver van Bob Marley museum.

Geld en kosten voor een vakantie naar Jamaica

Op Jamaica betaal je met de Jamaican Dollar (JmD). Hierbij is 1000 JmD ongeveer  €8,- oftewel 10 USD. Wat een vakantie op Jamaiaca kost, hangt erg af van je eigen wensen en gedrag. Om je een idee te geven: Een biertje in Jamaica (De welbekende ‘red stripe’ beers) kosten in de supermarkt ongeveer 100-150 JMD en in de bar betaal je al gauw 250 JmD en Rick’s Café of dergelijke bars zelfs veel meer; tot 350 JmD. Een spliff (joint) kost 500 JmD aan het strand, ‘Jamaicans’ weten plekken waar het goedkoper is en kunnen je helpen bij de aankoop. Rastafarian food zonder vlees en ‘herbal juices’ kun je in de kleine restaurantjes krijgen voor 400-550 JmD, vaak weet je ze echter zelf niet te vinden en de duurdere restaurants vragen westerse prijzen voor avondeten en verse sappen.

Ga je low budget op reis kan een nacht in een guesthouse 3000-5000 Jmd kosten en bij een hotel betaal je al snel vanaf 6500 tot 15.000 voor een kamer. Bedenk dat je in de ogen van locals altijd rijk bent; je reist en kunt dus tickets kopen, je betaalt je hotel, je dure biertje en spliff en je eet wanneer je trek hebt in goede restaurants, haalt ijsjes en chocolade tussendoor. Bij taxi’s, arts & crafts verkopers, tour guides, vissers en muzikanten heb je vaak de neiging om af te dingen. Zij verdienen echter ook een comfortabeler leven met kinderen die naar school kunnen. De kosten voor verzekeringen van een auto, shop of guesthouse, en licenties zijn net zo hoog of hoger dan in Nederland. Een beetje bewustzijn maakt je reis aanzienlijk prettiger.

Goedkope vliegtickets naar Jamaica

Je kan met verschillende luchtvaartmaatschappijen naar Jamaica vliegen. Een aantal goede vliegtickets aanbieders zijn Arkefly.nl (vanaf Schiphol naar Montego Bay) maar je kan ook via Skyscanner.nl een vliegticket boeken vanaf Nederland of vanuit Brussel naar Montego Bay. Bij KLM kun je ook tickets boeken in combinatie met Inselair vanaf Curacao. Vanaf Curacao vlieg je dan naar Kingston. Tips voor als je op het vliegveld bent:  Als je meteen met locals in contact wilt komen als je op Jamaica aankomt dan moet je de bus nemen in plaats van een een dure taxi naar de Parade in het centrum. Op het vliegveld kun je ook je simkaart voor je telefoon kopen en geld uit de muur halen. Downtown Kingston is overigens ook fantastisch (om zonder bagage) te verkennen. Kom je aan bij Sangster International Airport Montego Bay, dan kun je met een taxi naar het centrum van Montego Bay en daar via Lucea naar Negril met een lokale bus en taxi. Je bespaart dan zo’n 50,- euro.

Is een vakantie naar Jamaica gevaarlijk?

Verder rijst wel eens de vraag of Jamaica gevaarlijk is om naartoe op vakantie te gaan. In heel wat gevallen is het antwoord nee, in Kingston kun je bijvoorbeeld best alleen gaan winkelen of over straat en in Ochi of Neril kun je ook gewoon ‘s avonds uit. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en moet je ook je gezonde verstand gebruiken (alert zijn voor dieven moet je in Cuba, Barcelona of Los Angeles bijvoorbeeld ook), maar de bangmakerij waar sommige resorts aan doen is in ieder geval onterecht. Plekken waar je wel extra op moet letten zijn bijvoorbeeld de ghetto, dan kun je echt beter een gids meenemen en ook is het verstandig om daar geen foto’s te maken. Een ander aandachtspuntje is dat je beter ‘s avonds een taxi kunt nemen als je erg ver moet reizen. Kortom, er is geen oorlog in Jamaica of overdadig geweld zoals overvallen, het tegendeel zelfs. Als je alleen of backpackend met een vriend of vriendin het eiland verkent moet je net zoals op andere plekken alert zijn. Verdiep je dus een beetje in de cultuur en huidige situatie. Voor informatie of vragen kun je altijd contact opnemen met Sandra, de auteur van deze blog en reisgidsen, en co-founder van Rappa Rasta Tours. Lees hier meer over het al dan niet gevaarlijk zijn in Jamaica

Must do’s tijdens je Jamaica vakantie

Een paar Jamaica must know’s en do’s

Er zijn een paar dingen die je moet of wilt weten als je op vakantie naar Jamaica gaat. Maar ook een aantal dingen die je zeker niet gemist wilt hebben. Om ons hele reisverhaal nog even samen te vatten vind je die hieronder:

Een paar algemene feiten over Jamaica

Jamaica is een eiland van de Grote Antillen en ligt 145 km ten zuiden van Cuba. De totale oppervlakte van Jamaica is 10.991 km2 en daarme is het  ruim een kwart van ons kleine Nederland. Het eiland is 235 km lang en Jamaica is gemiddeld zo’n 56 km breed. In juli 2014 bedroeg het aantal inwoners van Jamaica 2.930.350.

De rivieren van Jamaica

Wist je dat de tekst ‘Wood and Water’ uit het Jamaicaans volkslied niet zomaar ergens vandaan komt? Hout en rivieren zijn namelijk volop aanwezig op Jamaica. Het eiland heeft vele rivieren en verkoelende watervallen. Bekende rivieren zijn de Gut River, Black River en Roaring River.

Hoge bergen van Jamaica

De hoogste bergtop van Jamaica is 2256m en vind je bij de Blue Mountains. Deze worden omgeven door natuurlijk groen, uitgestrekte bossen en koffieplantages waar ook de beroemde Blue Mountains Koffie vandaan komt. Deze wordt echter vooral gebruikt voor export naar Japan, dus het zou goed kunnen dat je het vanuit Nederland minder goed kent. Ben je een koffieliefhebber en wil je heerlijke Rasta koffie via Rasta Fair Trade kijk dan eens op de site van Reggaevibes.nl. Bij hen kun je ‘Marley’ koffie kopen met een zachte bijzondere smaak en een eerlijke prijs voor de koffieboeren. Wist je verder dat je vanaf de toppen van de Blue Mountains buurland Cuba kunt zien liggen? Hiervoor moet het wel een heldere dag zijn, want Cuba ligt op zo’n 200 kilometer afstand.

Reggae & Jamaica

Voor de meesten mensen en reizigers is Jamaica vooral bekend door de reggae muziek van Bob Marley and the wailers; Peter Tosh en Bunny Wailer. Reggae party’s vind je dan ook volop op het eiland en vooral op het 11 km strand in het gemoedelijke Negril met de vele bars en restaurantjes kun je helemaal los gaan.

Ga op pad met een local

Tot slot kunnen we niet anders dan deze reistips afsluiten met de tip: Ga op pad met locals! Zij kunnen je namelijk het echte Jamaica laten ervaren, een aanrader daarvoor zijn de guides van Rappa Rasta Tours. Je kan hen benaderen via Facebook, mocht je interesse hebben in zo’n tour!

→ Bekijk hier al onze artikelen over Jamaica