stranden jamaica

Dit zijn de mooiste stranden van Jamaica!

Strandvakanties zijn geliefd om vele redenen; ontspannen en uitrusten, kampvuurtjes in de nacht, wandelingen, cocktails, een romantisch diner op het strand met een prachtige zonsondergang en genieten van het uitzicht. En wist je dat dat op Jamaica ook allemaal kan? Je vindt er kleine baaien, lange stranden, ruige rotsen, schelpen en krabbetjes, de prachtigste zonsondergangen, party’s en snorkelmogelijkheden. We hebben hier voor jou de meest bijzondere Jamaica stranden met palmbomen, glasbodemboten en watervallen op een rij gezet. Trakteer jezelf op een strandvakantie naar Jamaica en ontdek ook de juweeltjes van dit Caribische eiland.

De mooiste stranden van Jamaica

Beach en Jamaica is één. Het tropische zonnetje, de palmbomen en de heerlijkste drankjes zijn binnen handbereik. Snorkelen, duiken en met de glasbodemboot tochtjes maken doe je vooral in de toeristische plaatsen zoals Ochio Rios, Montego Bay en Negril. De meeste stranden in Ochio Rios en Montego Bay zijn echter alleen toegankelijk voor hotelgasten of wanneer je entree betaald. Ze zijn daarom ook niet opgenomen in dit blog, want hier willen we juist kennis laten maken met de wat meer bijzondere stranden van Jamaica. We beginnen onze strandontdekkingsreis in Negril en gaan tegen de klok in het eiland rond.

Negril en haar uitgestrekte stranden

Negril staat bovenaan als het gaat om strand en party. Het elf kilometer lange strand heeft bijna over de hele lengte hotels en bars met als meest bekende party bar Margarita Ville. Toch doet het niet vreselijk druk aan. Eigenlijk is Negril een klein dorp in de westenlijke uithoek van het eiland. Aan het strand zie je bijvoorbeeld ook geen hoge lelijke hotels of een luxe boulevard en de winkeltje die er zijn, bestaan uit kleine lokale boetiekjes met vooral kleding, sierraden en houtsnijwerk.

Omdat Negril veel toeristen trekt zijn er ook veel strandverkopers. Sommigen kunnen nog wel eens teveel hun best doen. Het advies, wanneer je niet in de stemming bent om te kopen, is rustig en duidelijk te zeggen dat je helemaal tevreden bent, dus niets nodig hebt.

Een lange ochtend wandeling over ‘7 mile beach-Negril’ richting het oosten, brengt je bij een klein strandje waar Dokter Love je verwelkomt en uit zijn boombar koel bier tovert; de welbekende Red Stripe. Het is de moeite van de wandeling zeker waard omdat het een idyllisch strandje is en er een relaxte sfeer is.

Zin in een Red Stripe?

‘s Morgens zie je veel joggers op het strand, ‘s middags vooral degene die van zonnebaden en zwemmen houden. De prachtige zonsondergang, in alle kleuren van de regenboog rond zes uur in de vroege avond, mag je niet missen; het is dé tijd voor een lekker drankje, foto’s en chatten. ‘s Avonds kun je op verschillende plekken aan het strand dineren. Een tafel voor 2 omringd door fakkels, hoe romantisch kun je het hebben? Later op de avond is er life muziek en kun je van bar naar bar wandelen over het strand. Hier en daar een ‘bonfire’en verder lekker dansen en mee zingen op reggae en dancehall tunes.

Voor de kust van Negril ligt een rif. Er zijn verschillende plekken op het strand waar je informatie kunt vinden over een boottocht naar het rif en snorkel- of duikmogelijkheden. In de omgeving van Negril zijn ook kleine lokale baaien die echt de moeite waard zijn te bezoeken, ze hebben een heel eigen sfeer en het is er lekker rustig. Zoek een lokale tour guide om je te brengen en neem je snorkelspullen mee!

Zonsondergangen in Jamaica

Bluefields Bay

Dit strand is uitstekend te combineren met een bezoek aan het Mausoleum van Peter Tosch dat in Belmont is. Ook heb je daar een fantastisch overnachtingmogelijkheid bij een Rasta familie die op hun land een cottage hebben met eigen keuken, wifi en 2-3 kamers met veranda; Natural Cottages van Dokter Bush. Bluefields Bay ligt in Bluefileds Beach Park en is een lang, smal strand met een lekker uitzicht.

Er zijn een paar bomen voor de schaduw waar je je hangmat kunt ophangen. In het park kun je je omkleden en van het toilet gebruik maken. Langs het strand vind je een paar kraampjes met snacks en drinken. Dit is dé plek om in alle rust te genieten van een ‘local beach’ met de typische ‘local feel’ zonder dat het heel druk of lawaaierig is.

Treasure Beach

Geen jet skis, para-sailing of blits nachtleven, maar een vriendelijke gemeenschap met een paar kleine baaien; Fort Charles Bay, Billy’s Bay, Frenchman’s Bay, Calabash Bay and Great Pedro Bay.

Fort Charles Bay is zo’n 16 km lang en het dichts bij Black River, als je een uitstapje wilt maken naar de rivier vol krokodillen. Billy’s Bay is bij uitstek een vissersstrand. Frenchman’s Bay is het meest bekend om haar bars en restaurantjes.

Calabash Bay met haar 600 m lange strand heeft bars en restaurantjes en kraampjes op het strand. Het meest hippe hotel / restaurant Jack Sprat is hier gevestigd, en is sinds kort uitgebreid met een backpackers hostel. Welcoming Vibes in Calabash Bay is dé plek voor je overnachting als je de community wilt supporten en ecologisch wilt overnachten, het ziet er ook nog eens fantastisch uit met handgemaakte meubels van hout. Bovendien heb je er een geweldig uitzicht vanaf de bovenste kamers.

Great Pedro Bay ligt het meest naar het oosten iets meer afgelegen van de rest. Als je echt geen andere afleiding zoekt dan natuur en Rasta Viking, dan kun je bij hem kamers huren. Treasure beach is niet zo heel groot en dus kun je ook makkelijk lopen van de ene naar de andere baai.

Ontdek Jamaica

Gut River

Het meest afgelegen stukje Jamaica in de bush, met watervallen en grotten, oude slavenpaadjes naar de dorpen en een ‘Blue hole’ met mineraal water, aan het meest fantastisch uitgestrekte stille strand van Manchester. Dit is Gut River. Little Ochi, Rockey Point, Mannatees, Caoe Valley en Milk River Mineral Spa & Hotel in de nabije omgeving om te verkennen. Niet te vergeten het hotel bovenop de heuvel met waanzinnig uitzicht over het hele gebied: Rustic Guesthouse. Op vrijdagen hebben ze karaoke! Vergis je niet er is heel veel zangtalent onder lokale bevolking. Gut River, waar de rivier de oceaan ontmoet, is verkocht en onlangs zijn er kleine cabins geplaatst zodat je er kunt overnachten en als je zelf je tent meebrengt kun je er ook kamperen. Rasta Gully en Country Cook Out kunnen zorgen voor diner en een kampvuur als je wilt. Er is geen winkel, geen elektriciteit en ontvangst voor je mobieltje is ook lastig. Daarnaast is het intens genieten van puur natuur, palmbomen, strand en de mystieke rivier met haar Blue Hole om in te zwemmen.

Strand bij Kingston; Hellshire Beach en Bob Marley Beach

Ga op een zondag naar Hellshire Beach om je onder te dompelen in het echte Jamaicaaanse strandgebeuren. Hier komen families chillen en relaxen, kinderen spelen in het water, stelletjes innig omarmd in de zee, restaurantjes verkopen heerlijke vis, en Dance hall dans-liefhebbers improviseren op het strand. Kortom een levendig strand in Portmore – Kingston. Ten oosten van Kingston in de richting van het vliegveld ligt het zogenaamde Bob Marley strand, ofwel Bull Bay. Je komt er door op de hoogte van 9 mile een zandweg in te rijden tot je bij een prachtige baai uitkomt. Het is een rustig lokaal strand met een barretje waar ook iets te eten, zoals vis, te koop is. Bij harde wind is de golfslag krachtig en niet geschikt voor kinderen, maar het is een ideale plek vlakbij Kingston voor de zondagmiddag om de stad even achter je te laten.

Bob Marley Beach

Bull Bay is de grootste Rastafari leefgemeenschap op 13 Marcus Garvey Way, Zion Hill met ongeveer 300 inwoners. Op gezette tijden kun je het gezang tijdens de ceremonie en de Nyabinghi drum horen. De onbekende, verborgen Cane River Falls op de hoogte van Bull Bay is de plaats waar Bob Marley vaak kwam, naar ze zeggen om zijn haar te wassen.

Long Bay, Boston Bay en Winnifred Bay

Via het uiterste oosten, voorbij Manchioneal met haar spectaculaire Reach Falls, kom je bij een uitgestrekt lang strand met de naam Long Bay. Het strand is verlaten, de golfslag is sterk. Aan het strand is een gezellig, lokaal restaurant-bar, waar je heerlijk kunt eten en relaxt in je strandstoel van je drankje kunt genieten van het weidse uitzicht. Het kleine dorp heeft een bibliotheek, met wifi acces. Als je er wilt overnachten is er Hotel Sea Dream, op het strand of een B&B in het dorp vlak voor de bibliotheek en het winkeltje aan de andere kant van de weg. Even verderop ligt Boston Bay en het favoriete Jerk Center met haar jaarlijkse Jerk festival, de beste plaats voor Jerk Food. Boston Bay is een ‘cozy’ kleine, ronde baai met prachtig blauw water, een plaatje als een ansicht kaart, waar gesurft wordt. Boston Bay heeft een backpackers, hippie achtige sfeer. Als je in Portland bent, mag je deze baai zeker niet missen.

Boston Bay

Winnifred Bay is een familie-strand met lokale sfeer, van alle gemakken voorzien. Mensen komen hier om lekker te chillen en voor de kinderen is het er veilig zwemmen. Het ziet er helemaal perfect uit met mooi wit strand, bomen, barretjes, eetkraampjes en arts and crafts. De baai is groter dan Boston Bay, dus je hebt een ruimer uitzicht. Je kunt er met de auto komen maar handiger is om via een wandelpaadje af te dalen tot het strand.

Als je zelf op pad gaat kun je de meeste stranden wel vinden. Voor de wat meer verborgen stranden zoals Bob Marley Place bij Ocho Rios, Bull Bay bij Lucea en Robins Bay bij Port Maria kun je beter een tour guide huren die een dagje met je gaat toeren en dan 1 of 2 strandjes aan doet. Je hebt dan iets heel bijzonders en dat is het geld zeker waard. Rappa Rasta Tours gevestigd in Negril is een organisatie met gecertificeerde tour guides en kan je overal in Jamaica rond toeren. Informatie op facebook of www.rapparastatours.com

→ Bekijk hier al onze artikelen over Jamaica