watervallen jamaica

6 schitterende watervallen in Jamaica, welke zou jij willen ontdekken?

Jamaica, land van ‘Wood and Water’ staat bekend om haar vele rivieren met schitterende watervallen. De ene waterval ligt iets meer afgelegen dan de andere of heeft hogere of juist lagere cascades. Wat ze gemeen hebben is de groene, sub- tropische omgeving van palmbomen, varens en kleurrijke bloemen.
 Om je te helpen met je keuze, kun je hier de verschillen tussen de bekendste watervallen lezen. Bedenk echter dat iedere waterval prachtig is en je geen foute keuze kunt maken. Tijd om je zwemspullen en waterschoentjes klaar te leggen en op ontdekkingstocht te gaan naar de koele, mineraal houdende watervallen van Jamaica!

Watervallen Jamaica

Ontdek de mooiste watervallen in Jamaica:

1. Dunn’s River Falls, de bekendste waterval in Ochi

Hoewel Dunn’s River in Ocho Rios de grootste, meest bekende en drukst bezochte waterval is en daarom door sommigen juist wordt gemeden, is het wel een schitterende waterval. Je kunt er op eigen kracht of met een gids doorheen klauteren (fooi wordt verwacht). Het startpunt, beneden aan het strand, is makkelijk te vinden en de weg voert je vervolgens via verschillende souvenir shops, barretjes en picknick plaatsen naar de waterval toe. Je kan het jezelf ook iets makkelijker maken door net een stukje boven het strand te beginnen.
Via de kalksteen rotsen, die een hoogteverschil van 180m hebben, klim je vervolgens over kleine cascades en door poelen naar boven. Kijk ook om je heen want de palmbomen, bananenbomen, varens en orchideeën zijn prachtig en zorgen voor een perfecte tropische sfeer. 
Blijf je niet de hele dag in Dunn’s River, dan kun je deze attractie combineren met het Mausoleum van Bob Marley in Nine Mile.

Waterval Dunn’s River Falls

watervallen jamaica Dunns River Waterfalls

2. YS Falls, met haar natuurlijke bronnen en baden

Gesitueerd in een park, in de provincie St. Elizabeth, omgeven door bloemen en bomen ligt de bekende en prachtige YS Falls. De minibus, die door een tractor getrokken wordt, brengt je door weilanden met koeien naar het startpunt van deze waterval. Het is een groot park met picknick plaatsen, baden, ligstoelen en kleedhokjes. Je kunt lekker op jezelf YS Falls ontdekken, maar er zijn ook gidsen die je graag assisteren bij de beklimming of met liefde en plezier foto’s maken wanneer jij van het touw in de poel springt van de waterval.
 Bovenaan bij de grote waterval kun je, slingerend aan een Tarzan-achtige liaan, ook in de rivier plonsen. En voor sensatie zoekers is er een canopy. Hoe lijkt het je om over de waterval door de lucht te zweven, genietend van een spetterend uitzicht?
 Blijf je hier niet de hele dag, combineer dan deze waterval met de beroemde Bamboo Avenue en ga naar Pelican Bar: een super chill barretje in de oceaan!

YS waterval

YS watervallen jamaica

3. Mayfield falls; de waterval met de local look and feel van Jamaica

Bijzonder aan Mayfield Falls is de local ‘look and feel’. Van het begin van de rit tot aan het eind van de dag beleef je het ware Jamaica. Via slingerende weggetjes door de heuvels van het binnenland, kom je langs dorpjes, local barretjes en boerenland. Neem de tijd voor een praatje om lokale producten te kopen zoals mango, kokosnoot of ananas. Allemaal rechtstreeks van de boer. Zo help je mee aan ‘fair trade’ en geniet jij lekker van je verse fruit of juice.
 De goed getrainde gidsen van Mayfield Falls kennen alle bijzondere plekken van de rivier en zullen je meenemen in de geheimen die deze waterval en de omgeving te bieden hebben. Het is echt verrassend wat er schuil gaat achter deze waterval: van ongekende dieptes tot kleine grotten waar je onder water naar toe kunt zwemmen.
 Deze, ‘off the beaten path’, minerale rivier is nauwelijks bekend bij toeristen en heeft daardoor haar originele charme nog behouden.

Mayfield watervallen

4. Reach Falls heeft geschiedenis en avontuur

Zonder enig twijfel is Reach Falls een van de meest relaxte watervallen in de tropische, groene omgeving van Portland Jamaica. Deze waterval, die door gevluchte slaven is ontdekt, is omgeven met prachtige bloemen en planten in alle soorten, maten en kleuren. 
In de hartvormige poel kun je zwemmen en een puur natuurlijke massage ondergaan van het stromende water. Het is de moeite van de lange klim waard om met een gids naar het hogere gedeelte te lopen. Zo kom je bij de top van de cascades, de plek om heerlijk te genieten van de natuurlijke schoonheid en rust. Om bij Reach Falls te komen neem je de weg richting Manchioneal; een laid-back vissersdorp. In deze omgeving kun je ook de minerale, hot-water-rivier ‘Bath’ bezoeken waar je je met klei kunt laten insmeren: Een fantastische spa retreat midden in de natuur.

Reach Falls watervallen

reach falls view watervallen jamaica watervallen jamaica reach fall low Reach Falls Jamaica watervallen

5. Zwemmen in Fishdone Waterfalls

Fishdone Waterfalls, een ware hidden gem, ligt op de weg van Buff Bay in Portland naar de Blue Mountains. Je komt langs kleine gemeenschappen zoals Mullet Hall en volg de rivier tot je een brug over gaat bij Avocat. Een stukje van de hoofdroute af vind je Fishdone Falls. Het is een kleine oase om te zwemmen en van de waterval te genieten. Als er locals zijn, kun je vragen of ze je naar de hoger gelegen waterval willen brengen. Een fooi wordt dan natuurlijk erg op prijs gesteld, maar je krijgt een echt stukje puur natuur in Jamaica te zien waar nauwelijks toeristen komen.
 Voor een grotere uitdaging kun je vanuit de bergen, bergafwaarts, een fietstocht maken en een lunch pauze bij de poel houden (neem dan wel zelf je lunch mee).
 In deze omgeving en in de hogere Blue Mountains zijn ook coffee plantations, guesthouses en hotelletjes te vinden, de moeite van het verkennen waard dus.

Fishdone Waterfalls

6 De verborgen idyllische Somerset Falls

Verborgen in het tropisch regenwoud ligt, 3km ten oosten van Hope bay, Somerset Falls. Hier stort de Daniels River in een kloof en daarom is dit een ware hidden gem. Deze bijzondere, spectaculaire ervaring wil je echt niet missen. Een boottocht, die je naar de jade gekleurde grotten achter Hidden Falls voert, is in de prijs inbegrepen. Je komt hier nadat je een stukje gewandeld hebt langs de rivier via het Spaanse Aquaduct. Geschiedenis is overvloedig aanwezig in Jamaica! Vergeet niet je camera mee te nemen zodat je het adembenemende schouwspel vast kunt leggen. Wanneer je namelijk onder de waterval door vaart, kom je in een grot. Dit is een klein paradijs van een prachtig kleuren en het relaxte geklater van de waterval. Genieten maar!

Meer lezen over Jamaica? Lees alle Jamaica tips hier!

→ Bekijk hier al onze artikelen over Jamaica