Jamaica gevaarlijk reizen

Jamaica gevaarlijk? Hier lees je meer over de do’s en dont’s

Bij het plannen van je vakantie naar het Caribisch gebied heb je ruime keuze tussen eilanden met idyllische strandjes die allemaal hun eigen uitstraling hebben. Jamaica is een van de grotere Caribische eilanden, bekend om de vele watervallen, en heeft een heel bijzondere geschiedenis die veel verder terug gaat dan Bob Marley en de reggae cultuur. De documentaire ‘Marley’ geeft echter wel een indrukwekkend beeld van zijn leven dat verweven is met muziek, zijn waarden, visie en spiritualiteit. Deze roots van Bob Marley trekken ieder jaar ook heel wat toeristen naar Jamaica, maar Jamaica is eigenlijk aantrekkelijk voor allerlei type reizigers.

Jamaica heeft de chill vibes, het is er ‘relaxt’ en de ’no problem’ en ‘don’t worry’ uitstraling trekt niet alleen moderne hippies maar allerlei verschillende mensen: Jong en oud, rijk en minder rijk, reizigers die willen ont-stressen of toeristen die vooral willen feesten, mensen die nieuwsgierig zijn naar de cultuur en Rastafarians, maar ook natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Jamaica. Jamaica heeft strand, watervallen en rivieren, de Blue Mountains vlakbij Kingston en vele kleine niet bekende baaien en grotten. Ondanks al die fijne dingen, vragen nog steeds veel reizigers zich af of reizen in Jamaica gevaarlijk is. Hoog tijd om daar wat meer duidelijkheid in te scheppen!

Jamaica gevaarlijk? 9 do’s en dont’s

Reizen naar Jamaica, hoe gevaarlijk is dat nou eigenlijk?

Tijdens de voorbereidingen van een reis naar Jamaica komen er allerlei vragen naar boven, zoals: Welke vaccinaties heb ik nodig? Hoe zit het de muggen, orkanen, de warmte of de regen? Kan ik met kinderen rondreizen? Wat is er precies te doen naast de all-inclusieve resorts met hun witte zandstranden en de bekende hotspots? En hoe veilig of hoe gevaarlijk is Jamaica nu eigenlijk?

Deze laatste vraag horen we erg vaak en vandaar dat we je informeren vanuit Jamaica zelf met de meest actuele situatie. Veel tips zijn overigens voor veel landen van toepassing, dus ook als je naar Barcelona, New York, Thailand of een andere bestemming gaat kun je er wat aan hebben. Lees snel verder en check of je helemaal up-to-date bent!

9 do’s en dont’s voor Jamaica

1. Mijn en dein: Let op je spullen zoals je op een andere plek ook zou doen

Nederlanders staan bekend om nonchalant en gemakzucht. Ze laten hun telefoon op het terrastafeltje liggen naast de sigaretten en de bos sleutels. Telefoons worden op deze manier regelmatig gestolen en die kans is er ook op Jamaica. Wees zorgvuldig met je spullen en laat niets onbeheerd achter. Ook niet als je al 5 dagen op dezelfde plek komt en je je er thuis bent gaan voelen. Er kan altijd iemand langs komen die het niet zo nauw neemt met het mijn en dein. Dit geldt ook voor even een duik in de oceaan nemen en je spullen onbeheerd op het strand achterlaten. Maar zoals deze tips voor Jamaica gelden, kan dit net zo goed ook over Barcelona, Amsterdam, New York of Thailand worden verteld.

2. Doe zoals de locals, neem een taxi

Taxi’s zijn in Nederland nogal prijzig maar in het Caribisch gebied is het vrij goedkoop om met de (gedeelde) taxi te gaan. Verwen je zelf daarom af en toe met het gemak van een taxi. Vooral ‘s avonds is dit een aanrader. Moet je bijvoorbeeld een eind lopen na het stappen in de nacht, neem dan zeker een taxi dan weet je namelijk zeker dat je veilig naar je hotel of guesthouse wordt teruggebracht. In principe is het altijd goed te doen wat de locals zelf doen en je zult zen ook zij gebruiken veel taxi’s. Houd dus je ogen en oren open en doe zoals de locals.

Een paar taxi tips

Besluit je met de taxi te gaan? Dan zijn er nog een aantal tips die we je graag meegeven. Zo moet je er wel rekening mee houden dat taxiprijzen vaak het dubbele zijn ‘s nachts ten opzichte van de dagprijs. Ook zijn er verschillende soorten taxi’s. De ‘red plate taxi’ is de officiële privé taxi met een vaste prijs. Deze ligt hoger dan de gedeelde taxi. Check de prijs voor je instapt, soms wordt er met een meter gewerkt en de andere keer niet. De gedeelde taxi vertrekt doorgaans als ie vol is. In een personenwagen kunnen al snel 5-6 personen, de bestuurder niet mee gerekend. Ook de taxibusjes worden enorm volgepropt; waar normaal drie mensen op een bank zitten, zul je merken dat 4-5 ook past in Jamaica. Het is lekker goedkoop en door het inklemmen kun je ook niet botsten. De prijs per rit ligt vast in zo’n gedeelde taxi, geen zorgen dus over dat je meer betaald dan een Jamaicaan. Alleen in de omgeving van het vliegveld heb je kans dat mensen proberen meer aan je te verdienen. Daarom ook nu weer belangrijk om goed geïnformeerd te zijn wat de standaard prijzen zijn.

Verantwoordelijke taxi chauffeurs

Als je een tour hebt gedaan of een taxi hebt genomen, wacht de gids of de taxichauffeur meestal tot je helemaal binnen bent in je hotel of guesthouse. Men voelt zich verantwoordelijk voor jouw veiligheid. Als je er niet zeker van bent dat ze wachten, vraag het dan even na, zeker als je niet gereserveerd hebt en je net aankomt.

3. Liefde, sex of geld?

Over stappen gesproken… Mocht je er alleen op uit willen trekken, dan kan dat prima. Zeker op het strand in Negril maar ook elders in een club, al zie je dat laatste niet veel. Overigens zal je al snel merken dat je niet lang alleen zult zijn. Jamaicanen zijn vaak op zoek naar gezelschap en ‘liefde’. Dat kan echte pure liefde zijn of gewoon draaien om seks of geld. Zolang je je bewust bent van wat je doet, hoeft het allemaal geen probleem te zijn. De volgende opmerking is ook niet om onrust te zaaien of om je bang te maken, maar iemand oppikken uit een club kan een risico hebben. Het is namelijk wel eens voor gekomen dat na de nachtelijke romance je in de vroege ochtend in je eentje wakker wordt en je telefoon en geld ook weg zijn. Probeer je daar dus wel enigszins van bewust te zijn, maar geniet vooral van je vakantie en de mensen die je ontmoet, want een vakantieliefde is vooral vaak leuk.

4. Vermijd doelloos struinen in Kingston

Downtown Kingston is een groot gebied met verschillende aan elkaar geregen ghetto’s. Zo heb je de Parade in het midden, dezelfde plek waar ook de bussen stoppen, de Haven in het zuiden en het Nationaal Hero’s park in het noorden. De Parade, de markt (ten westen van de Parade met daarachter het grote busstation), het Museum for Arts en Trench Town waar Bob Marley gewoond heeft en waar nu een klein museum is, zijn plekken waar je overdag kunt rondlopen. Ga alleen niet doelloos struinen, want dat trekt meestal de verkeerde mensen aan. Ken je de stad niet en voel je je niet helemaal op je gemak en wil je wel Life Yard (een heuse groente-fruit-kruidentuin) zien bijvoorbeeld, ga dan niet alleen maar neem een lokale vriend of gids mee en laat ze weten dat je langs komt.

Als toerist heb je geen last van gangs

In Jamaica heb je gangs die af en toe iets met elkaar hebben uit te vechten. Als toerist heb je daar in het algemeen geen last van, je zult het hooguit eens een keer in de krant lezen. Zorg wel dat je goed geïnformeerd bent over de plek die je wilt bezoeken en ga niet zomaar wandelingen maken in buurten waar je niets te zoeken hebt.

Probeer niet ‘s avonds alleen op pad te gaan

’s Avonds is het sowieso niet een goed idee om, in Kingston, in je eentje op pad te gaan. Mensen die meer bekend zijn met Jamaica en haar cultuur weten zelf goed genoeg wat kan en niet. Ben je er voor de eerste keer, neem geen risico en informeer je en doe wat goed voelt voor jou. Het gaat er om dat je geniet van je vakantie of reis. Een local of een gids laat je graag de speciale dingen zien van de stad en het eiland, en kunnen je ook met het diner of tijdens het stappen vergezellen. Profiteer daar van, het is gezellig en interessant. Maar reserveer ook een bepaald bedrag van je vakantiebudget hiervoor; het hoort er een beetje bij. Van de andere kant zijn Jamaicanen zeer behulpzaam en vriendelijk. Ben je de weg kwijt of zoek je een bepaalde winkel; vraag het gewoon op straat. Daar hoef je echt geen fooitje voor te geven, maar voor iets als job assistance moet je misschien wel opletten en daar ook duidelijk over zijn…

5. Job assistance

Toeristische gebieden, met name Ocho Rios, zijn een geval apart. Sommigen locals denken namelijk dat door je de weg te wijzen ze ‘een dollar kunnen maken’ en ongevraagd gaan ze je ‘helpen’. Zeg in dit soort gevallen vriendelijk maar beslist ‘nee’, of ‘I am all right’ als je dit niet prettig vindt. In Jamaica noemen ze dit ‘job assistance’, maar het wordt door veel Jamaicanen niet echt gewaardeerd. Jamaicanen stralen gastvrijheid uit en willen graag dat jij een fijne tijd hebt.

Het is wel in Jamaica heel normaal om op een of andere manier geld proberen te verdienen en voor hulp verwacht men vaak toch wel een tip. Er is geen sociale zekerheid in Jamaica; Geen werk betekent geen inkomen en mensen zijn niet altijd verzekerd voor medische zorg en je kinderen naar school laten gaan kost ook veel geld. Als je geen beloning wilt of kunt geven, kun je zeggen dat je het wel een tip waard vindt maar dat je op het moment niet zo veel hebt: ‘Mi av nottin to give at the moment’.

6. Leuke plaatjes schieten

Maak niet zomaar foto’s van mensen op straat, zeker niet in de ghetto (of van Rastafarians). Het is niet acceptabel en beleefd, en het kan zelfs gevaarlijk zijn. Je weet namelijk niet wie je op de foto zet en die persoon kan het heel erg vervelend vinden. In het algemeen vraag je om toestemming. Lieve kindertjes fotograferen lijkt heel onschuldig, maar toch moet je nadenken wat er met die foto gaat gebeuren als die op social media terecht komt. En je zou jezelf af moeten vragen hoe jij het zou vinden als jouw foto of die van je kinderen overal over het net rondslingeren.

7. Kamperen op Jamaica

Sommigen reizigers willen graag low budget reizen en zoveel mogelijk zelf de dingen organiseren en er alleen op uit trekken. Kamperen is dan een uitdaging, je bent zo simpel mogelijk in de natuur. Hiervoor geldt wat al eerder is vermeld: Informeer goed waar het kan, of het veilig is en waar je rekening mee moet houden. Er zijn verschillende mogelijkheden tot kamperen op Jamaica. Bijvoorbeeld bij de Blue Mountains, bij Bob Marley beach vlakbij Negril en sommigen hotels of guesthouses geven de mogelijkheid tot kamperen. In Jamaica komt wild kamperen niet veel voor.

In je eentje naar de Blue Mountains?

Wat betreft de Blue Mountains, zonder gids naar de top van de Blue Mountains gaan kan op zich wel voor mensen die goed geoefend zijn, maar voor anderen is het lastig het juiste pad te vinden. Zeker in het donker kan het een grote uitdaging zijn. Als je ziek wordt, er een ongeluk gebeurd of je wordt door een dier gestoken of gebeten weten Jamaicanen wat ze moeten doen en zorgt een gids ervoor dat je veilig naar beneden komt. Denk er dus goed over na of je voldoende vaardigheden hebt om alleen de Blue Mountains op te gaan.

8. Gouden tip, vraag advies aan huttenwaarden of hoteleigenaren

Bergwandelaars die van hut naar hut trekken vragen altijd aan de huttenwaard hoe de route er uit ziet, welke obstakels ze kunnen verwachten en hoe het weer is. De huttenwaard kent het gebied op z’n duimpje en geeft de laatste informatie. Zo is dat ook tijdens het reizen in Jamaica. Of je nou in de ghetto bent, Ocho Rios, Nine Mile of Treasure Beach; Laat je informeren over de community, het dorp of de streek. De eigenaar bijvoorbeeld van het hotel of guesthouse geeft je een perfecte update van de situatie, interessante bezienswaardigheden en dingen die je moet weten en/of vermijden. De mensen ter plekke zijn er ter bescherming van jou, vraag daarom om deze update en laat weten waar je die dag naar toe gaat of wat je volgende bestemming is wanneer je vertrekt!

9. Ga op pad met een local

Tot slot kunnen we niet anders dan afsluiten met de tip: Ga op pad met locals! Zij laten je namelijk het echte Jamaica zien zodat je de Rasta Vibes kunt ervaren. Een aanrader hiervoor zijn de guides van Rappa Rasta Tours. Mocht je interesse hebben in dag- of meerdaagse tours, dan kun je hen het beste benaderen via Facebook. Deze tips zijn ook geschreven door Sandra Smits, een reiziger die ooit verliefd werd op Jamaica en er nu ook woont. Zij is ook eigenaar van de reiswebsite InspiringVibes.nl en Nederlands contactpersoon voor de Jamaica reizen van Rappa Rasta Tours. Ook schreef ze eerder dit: De mooiste stranden van Jamaica, 5 redenen om naar Jamaica te gaanSchitterende schoonheid Negril en de blog Op vakantie naar Jamaica.

→ Bekijk hier al onze artikelen over Jamaica