acatenango-volcano-guatemala
Chris König

Magisch: Met eigen ogen een vulkaanuitbarsting zien op de Acatenango Volcano in Guatemala

Het afgelopen half uur werd het steeds duidelijker dat we de top aan het naderen zijn. Op 4000 meter hoogte gaat de ademhaling net wat moeizamer en een keertje bukken zorgt meteen voor een zware bons achter in mijn hoofd. De bovenrand van de krater is nu volledig in zicht en nog voordat we er overheen kunnen kijken is een zwaar gerommel in de verte al goed te horen. We klimmen over de rand en zien voor ons op 1,5 kilometer afstand de prachtige El Fuego opdoemen. Een van de meest actieve vulkanen van Centraal-Amerika spuit als in slow-motion een aswolk de lucht in en alle vermoeidheid van de klim is snel vergeten. Welkom op de top van de Acatenango Volcano.

Acatenango Volcano in Guatemala

→ Tip: Je kan jouw hike vooraf boeken via GetYourGuide

acatenango-volcano-guatemala-hike

Acatenango Volcano & El Fuego

De laatste tijd is de Acatenango vulkaan meerdere malen in het nieuws geweest waarbij beelden werden vertoond van grote uitbarstingen en evacuerende omwoners. Dit verduidelijkt maar weer hoe zo’n wonderlijk stukje natuur ook zulke heftige consequenties kan hebben. Gelukkig zijn de uitbarstingen heel goed te voorspellen en zorgt een beklimming van de vulkaan gedurende de rest van het jaar voor een indrukwekkende ervaring.

Vanaf Acatenango heb je perfect uitzicht op El Fuego

De klim vindt plaats naar de top van de Acatenango vulkaan en eenmaal boven gekomen zal je op ongeveer 1,5 kilometer afstand de top van de El Fuego vulkaan zien liggen. Met 3976 meter is Acatenango een van de hoogste vulkanen van het land en zelfs zonder het zien van een actieve El Fuego al een prachtige hike op zichzelf.

De hike naar Acatenango Volcano

Vanaf de stad Antigua zijn er verschillende opties om het avontuur van de beklimming aan te gaan. Je kunt binnen een dag naar de top van de vulkaan om vervolgens in de avond weer terug in Antigua te zijn, maar je kunt je voorstellen dat je benen het dan zwaar te verduren krijgen én wat is nou mooier dan de nacht op de vulkaan doorbrengen en mogelijk nachtelijke uitbarstingen te zien krijgen?

2-daagse hike naar Acatenango

Een tweedaagse tocht is dus ook precies wat ik gedaan heb en het maakt het avontuur helemaal compleet. Na een lekker ontbijt met de gidsen zijn we gestart aan de klim die doorgaat gedurende 1800 hoogtemeters. Gelukkig heb je er ruim de tijd voor, waardoor iedereen de gelegenheid heeft om op zijn of haar eigen tempo boven te komen. Onderweg zie je de veranderende landschappen langs je heen gaan, tot je je opeens boven de boomgrens bevindt en de dorpjes in de wereld onder je heel ver weg lijken te zijn.

Kamperen bij basecamp of op de top van de vulkaan?

In de buurt van de top van de Acatenango is er een basecamp om de nacht in door te brengen, maar wij besloten om nog nét wat verder te gaan en onze tent op de daadwerkelijke top van de Acatenango neer te zetten. Stormachtige wind, plotselinge mist en het zware gerommel van El Fuego op de achtergrond maakten de nacht niet meteen de meest ontspannen, maar eenmaal weggestopt onder de vele dekentjes voelde het als een onwerkelijk avontuur. Slapen we nu echt op de top van een vulkaan?

→ Lees ook: Dit is waarom je ooit naar Antigua in Guatemala wilt

acatenango hike guatemala

acatenango hike in guatemala

acatenango volcano zonsondergang

acatenango volcano uitzicht guatemala acatenango hike basecamp guatemala acatenango volcano kamperen overnachten

‘s Avonds staat je op Acatenango een nachtelijk spektakel te wachten

De wekker stond om twee uur om er zeker van te zijn dat we meer dan genoeg tijd hadden om ons voor te bereiden voor de nachtelijke explosies. Meerdere malen per dag en nacht vinden erupties plaats, maar tijdens de nacht zou het door het gebrek aan licht mogelijk moeten zijn om daadwerkelijk lava uit de krater te zien stromen. Dik ingepakt stonden we klaar met onze cameraspullen en een spektakel is precies waar we op getrakteerd werden. Na een half uur stilte (wat relatief is wanneer je wegwaait door de stormachtige winden…) begon de vulkaan opeens te rommelen en stroomde de lava niet alleen naar beneden, maar vond er een grote eruptie plaats met gloeiende brokstukken die hoog de lucht in werden gelanceerd. Gelukkig bevindt de top van de Acatenango zich op 1,5 kilometer afstand waardoor deze plek nog steeds helemaal veilig is. Mocht je twijfelen tussen een intense eendaagse hike en een tweedaagse hike met overnachting op de vulkaan? Nergens voor nodig! Kijk maar:

acatenango volcano uitzicht el fuego guatemala acatenango hike vulkaan uitbarsting bekijken guatemala acatenango-volcano-guatemala

Het organiseren van een hike naar Acatenango tijdens je Guatemala reis

Zelf zou ik over het algemeen minder snel deelnemen aan een georganiseerde tour, maar liever een locatie op eigen houtje verkennen. Toch zijn er veel redenen waarom het écht belangrijk is om Acatenango met een of meerdere gidsen te beklimmen. De klim op zichzelf is goed te doen wanneer je fysiek in een prima conditie bent, maar door de snel veranderende weersomstandigheden kan het weer binnen de kortste keren compleet omslaan en ben je opeens volledig afgesloten van de wereld om je heen zonder een besef waar je je nou eigenlijk op de berg bevindt. In 2017 is er een groep bestaande uit meerdere toeristen omgekomen, omdat ze zonder gids waren verdwaald en onderkoeling tijdens de nacht in de regen een serieus probleem werd. Een goede gids is dus echt heel belangrijk! Wanneer het weer goed blijft is er niets aan de hand, maar je bent zo blij met de gids wanneer dingen nét anders verlopen dan verwacht! Naast het feit dat je hele fijne begeleiding krijgt qua route, is er werkelijk aan alles gedacht: warme chololademelk voor het slapengaan, meerdere goede maaltijden, warme slaapzakken, etc.

Toch is niet alleen veiligheid een reden om met een gids Acatenango te beklimmen

Naast de gegarandeerde veiligheid is het mooi om op deze manier meer te kunnen betekenen voor de lokale community. Het leven als gids is zeker in dergelijke omstandigheden geen gemakkelijk bestaan en juist daarom is het kiezen van een betrouwbare operator die de gidsen vooropstelt van groot belang – er zijn namelijk genoeg touroperators die de regels niet zo nauw nemen en zware onderbetaling is niet zeldzaam. Zelf ben ik via Martsam Travel in contact gekomen met hele fijne gidsen waarbij menselijke waarden, eerlijkheid en kwaliteit voorop staan.

acatenango guatemala gids

acatenango hike gids guatemalaacatenango volcano beklimmen gids

Wil je ook zo’n hike maken? Zo plan je je trip naar Acatenango

Wanneer je meer informatie wilt over de mogelijkheden om de Acatenango te beklimmen, kun je meer informatie opvragen via Martsam Travelof via het toerismebureau van Guatemala, INGUAT. Meer zien van deze klim? Kijk dan onderstaande video:

→ Bekijk hier al onze Guatemala artikelen