Rio Dulce

Rio Dulce: Ontspannen in de jungle van Guatemala

Wie denkt aan Guatemala, denkt aan de talloze vulkanen, de oude maya-steden, de kleurrijke dorpjes rondom Lake Atitlan, maar vaak niet aan een zoetwater-rivier in de jungle. Toch heb je dat hier ook, namelijk bij Rio Dulce. Een rivier in het oosten van het land, vlakbij de grens met Belize, waar ook nog eens enkele prachtige lodges middenin de natuur te vinden zijn. Benieuwd hoe je jouw tripje naar Rio Dulce plant? Wij vertellen je hieronder er alles over!

Ontdek Rio Dulce in Guatemala

→ Hotel tips: Boatique Hotel and Marina, El Hotelito Perdido of Dreamcatcher Eco Lodge

Rio Dulce guatemala

Waarom naar Rio Dulce in Guatemala?

Rio Dulce staat vaak niet in de standaard reisroutes die je kan vinden in de Lonely Planet van Guatemala of op andere reisblogs. Onterecht wat ons betreft. Want wil jij een ontspannen tussenstop na het hiken van de Acatenengo vulkaan, of juist op het einde van je reis nog even relaxen voordat je vanaf Guaemala-City weer naar huis vliegt? Dan ben je in Rio Dulce op het perfecte adres!

Rio Dulce (letterlijk vertaald “zoet-water rivier”) is het dorpje dat zich bevindt aan de gelijknamige rivier. Hoewel dit dorp zelf niet veel voorstelt, is dit wel de plek om de boot te nemen naar de accomodaties aan de rivier. Ook kan je vanuit hier naar Livingston varen, een Carabisch kustplaatsje, waar vandaan je eenvoudig van en naar Belize en Honduras kan reizen.

Hoe kom je er?

Rio Dulce is eenvoudig te bereiken met een shuttle. De meeste backpackers komen hier vanuit Antigua of Flores. Vanuit Antigua is het zo’n 7 uur rijden en kost Q350. Vanuit Flores is het zo’n 4 uur rijden en kost het Q200. Neem wel een vroege shuttle, want als je te laat aankomt in Rio Dulce, kan je geen (publieke) boot meer nemen naar de accomodatie. Wij hadden mazzel, de Amerikaanse eigenaar van ons verblijf moest toch boodschappen doen en voor Q100 konden wij mee terug varen naar het verblijf.

Vanuit Rio Dulce neem je de boot richting Livingston naar je accomodatie. Dit duurt, afhankelijk van waar je accomodatie aan de rivier ligt zo’n 20 tot 45 minuten. Deze boot vaart slechts 2x per dag, om 10:00 en om 14:30 en kost Q125 per persoon. Je kan bij sommige accomodaties ook vragen naar een priveboot. Dit is echter wel een stuk duurder, hier betaal je rond de Q500 voor.

Leuke accommodaties bij Rio Dulce

Wat te doen in Rio Dulce

Bereid je erop voor dat je niet heel veel kan doen in Rio Dulce. Maar… dat brengt juist z’n charme met zich mee! Ga relaxen in de hangmat van je accommodatie, zwem in de rivier of pak een kajak en vaar de mangroves in. Onderweg zal je talloze dieren zoals pelikanen, schildpadden en leguanen tegenkomen. Met heel veel geluk kan je hier zelfs een zeekoe spotten. Je kan ook naar Livingston kajakken of er naartoe wandelen. Hier doe je ongeveer 3 uur over. Vanuit Livingston kan je de kajak vervolgens achter de boot hangen en weer terugvaren naar je accommodatie. Heerlijk niksen en tot rust komen of een uurtje actief bezig zijn, is wat je hier doet!

 Rio Dulce tuben Rio Dulce massage guatemalaRio Dulce jungle Rio Dulce hostel guatemala

Waar te verblijven

Ons favoriete adres in Rio Dulce is Hotelito Perdido. Dit is echt de mooiste accommodatie die we in Guatemala hebben gehad. Het heeft allemaal houten hutjes in de jungle, en een heel leuke gezamenlijke ruimte waar je ‘s avonds met z’n allen heerlijk eet. Zowel het ontbijt, de lunch en het avondeten is hier voortreffelijk. Ze hebben hier zelfgemaakt brood en chocolade. Voor slechts Q220 (€1 = +/- Q8) heb je hier al een privékamer met gedeelde badkamer, en ook de dorms zijn goed betaalbaar. Ze bieden hier ook massages aan, en je kan eenvoudig een kajak of supboard huren. Ben je een echte dierenvriend? Gringo , de hond bij Hotelito Perdido, wil je maar wat graag gezelschap komen houden als je in de hangmat ligt. Als je ‘s avonds tijdens zijn speeluurtje nog wat extra tijd voor hem vrij maakt ben je helemaal zijn grootste vriend! Let wel op, zijn energie is oneindig en het kan dus even duren voor je weer van hem af bent. Wil je nog wat meer luxe? Dan schijnen Dreamcatcher Eco Lodge en het Boatique Hotel ook echte aanraders te zijn, hoorden wij van andere reizigers.

Boek hier je overnachting bij Hotelito Perdido

→ Bekijk hier al onze Guatemala artikelen