markt guatemala Chichicastenango chichi

Dit wil je zien in Guatemala: De kleurrijke markt van Chichicastenango

Wist je dat de markt bij Chichicastenango, door locals ook wel liefkozend “ChiChi” genoemd, de grootste traditionele markt in heel Midden Amerika is? Vanuit heel Guatemala komen kleinere bevolkingsgroepen, veelal Maya indianen, naar deze plek om een overdaad aan kleurrijke producten te verkopen. (Sommigen schijnen er zelfs tientallen kilometers voor te moeten reizen!) Roze, geel, blauw, groen, paars… Overal waar je kijkt komt een regenboog aan kleuren je tegemoet zodra je een marktstraat induikt. De chaos is op het begin even wennen, maar als je even stilstaat op het plein bij de witte Iglesia de Santo Tomas kerk begin je al die krioelende mensen en scala aan kleuren al gauw te waarderen.

Tuurlijk, er zit tussen al het moois dat hier verkocht wordt ook genoeg typisch souvenirspul, maar het grootste deel van de kramen verkoopt prachtige, vaak handgemaakte spullen. Denk aan kleurrijke geborduurde kleding, potten en pannen, maar ook bijzonder houtsnijwerk en originele sieraden. Ook vers gekneden tortilla’s, net geplukte groente en fris fruit ontbreekt trouwens niet op de markt van Chichi, heel wat locals gebruiken deze plek namelijk nog steeds om hun wekelijkse boodschappen te doen. Schrik dus ook niet als een klein vrouwtje je hardhandig opzij duwt, grote kans dat ze met haar zware tas gewoon even naar de volgende kraam wilt lopen en jij als grote Nederlander staat daarbij dan een beetje in de weg.

Ohja zie je zelf iets leuks op de markt: Vergeet dan niet af te dingen. Onze gids vertelde ons dat het meer dan normaal is op deze markt. De meeste verkopers hebben ook een rekenmachine of kunnen Engels en kom je er niet uit, dan is het grootste troef natuurlijk altijd om even weg te lopen.

De markt in Chichicastenango

markt guatemala Chichicastenango chichi

backpacken guatemala Chichicastenango

Chichicastenango markt kraampjes-3

Chichicastenango markt kraampjes

Chichicastenango markt guatemala-6

straten rondom chichicastenango in guatemala

Waar en wanneer is de markt bij Chichicastenango

De markt bij Chichicastenango is elke zondag en donderdag. Wil je hier naartoe tijdens je reis door Guatemala, dan is het handig om je bezoek een beetje goed in te plannen, dit dorpje is namelijk echt het leukst wanneer de markt is. Waar je trouwens op moet letten als je op de markt bent: De tortilla verkoopsters! Het is op de een of andere manier fascinerend om te zien hoe snel ze zo’n tortilla weten te kneden:

Het centrale punt van de markt: Iglesia de Santo Tomas

De markt vind je in de straatjes rondom de witte kerk Iglesia de Santo Tomas. Deze koloniale kerk is gebouwd in 1540 en is het centrale middelpunt van de Chichi markt. Loop zeker even de 18 traptredes op naar boven, vanaf de laatste trede heb je namelijk een waanzinnig uitzicht over de markt en al die krioelende mensen. Vergeet volgens ook niet om even naar binnen te lopen. De kerk zelf vonden wij ietwat sober, maar alle kaarsjes en vaak rokerige wierook rituelen die in en rondom de kerk worden uitgevoerd zijn bijzonder om te zien en te ruiken.

Chichicastenango Iglesia de Santo Tomas-3

Chichicastenango Iglesia de Santo Tomas-3

Waar ligt Chichicastenango in Guatemala?

Chichicastenango vind je in het zuiden van het land op ongeveer 145 kilometer vanaf Guatemala City. Over die afstand doe je helaas wel wat langer dan je in Nederland gewend bent, als je met de auto reist kun je namelijk rekenen op een reistijd van ongeveer 3 a 4 uur. Vanuit Antigua of Lake Atitlan kun je ook gemakkelijk naar de markt, op sommige plekken worden zelfs speciale dagtours aangeboden.

Wat is de beste tijd om de Chichi markt te bezoeken?

De beste tijd om naar de markt te gaan is in de ochtend op zondag of donderdag en probeer er dan eigenlijk al ver voor de lunch te zijn. Dan is het namelijk niet zo heet en vaak ook ietsjes minder druk. Natuurlijk kan je ook in Chichicastenango overnachten, hieronder vind je een paar tips voor een hotel en hostel. Als je dit doet kun je de dag ervoor ook al meemaken en zien hoe alle verkopers Chichi binnenkomen en op zoek gaan naar een goede verkoopplek. We hebben gehoord dat je dan ook heel wat verkopers een ritueel kunt zien uitvoeren in de hoop zo betere verkopen te doen de volgende dag.

overdekte markt guatemala Chichicastenango chichi

hond markt guatemala Chichicastenango

Wil je in een hotel of hostel overnachten in Chichicastenango?

Een mooi hotel in Chichicastenango is het Mayan Inn Hotel (via hier kun je 15,- euro korting op je overnachting krijgen). Dit hotel ligt super dichtbij de markt en is tegelijkertijd zelf redelijk rustig. Op de binnenplaats is bijvoorbeeld een tuin te vinden met allerlei papegaaien. De kamers zelf zijn in een oude stijl ingericht en hebben wel wat romantisch over zich.

Vergeet ook niet het kleurige Kerkhof van Chichicastenango te bezoeken

Het klinkt een beetje gek, een kerkhof bezoeken in het buitenland, maar de begraafplaats van Chichicastenango is toch aardig bijzonder. Alle grafstenen en graftombes zijn hier namelijk net zo kleurig beschildert als de spullen die op de markt worden verkocht. De begraafplaats kun je al zien liggen als je wat hoger op de markt rondloopt en je wandelt er binnen 10 a 15 minuten naartoe. In het centrale deel worden ook vaak rituelen uitgevoerd. Zet deze rituelen trouwens niet zomaar op de foto, maar vraag even om toestemming, want niet iedereen kan foto’s waarderen.

Cementerio De Chichicastenango guatemala-6

Cementerio De Chichicastenango guatemala

Cementerio De Chichicastenango guatemala-4

Cementerio De Chichicastenango in guatemala

→ Bekijk hier al onze Guatemala artikelen