Tikal Guatemala

National Park Tikal: 5 tips voor je bezoek aan dé highlight van Guatemala

Ga je naar Guatemala op reis, dan kan een bezoek aan het National Park Tikal niet ontbreken in je reisplannen. Maar echt. Dit zeggen we niet zomaar. Voor sommige reizigers is Tikal zelfs de enige reden om naar Guatemala te gaan! Deze gigantische Maya-stad was ooit een van de grootste Maya-steden ter wereld en tegenwoordig zijn er nog veel indrukwekkende ruïnes te bewonderen. En dat alles temidden van een gigantisch en ruig junglelandschap!

National Park Tikal, een maya stad in de jungle van Guatemala

In tegenstelling tot welbekend Chitzen Itza in Mexico, liggen de Maya-ruïnes van Tikal verborgen in een regenwoud. Apen slingeren hier met veel geweld en gebrul nog door de bomen en als je op één van de tientallen Maya-tempels klimt, heb je een spectaculair uitzicht over de groene jungle. Yep, een bezoek aan het National Park Tikal ga je echt niet gauw vergeten. Lees hieronder alles over Tikal in Gautemala en ontdek hoe je het meeste uit jouw bezoek kunt halen.

National Park Tikal

→ Hotel tip in de buurt van Tikal: Hotel Tikal Inn
→ Handig: Vind hier binnenlandse vluchten in Guatemala

Tikal Guatemala

1. Je bezoek naar Tikal plannen

First things first: hoe ga je je trip naar Tikal plannen? We delen hieronder alles dat je wilt weten:

Waar ligt het National Park Tikal in Guatemala?

Je vindt Tikal in het noorden van Guatemala. Vanaf Guatemala Stad is het een heel eind rijden. Wij hebben vanuit daar dan ook een binnenlandse vlucht genomen om een bezoek te kunnen brengen aan deze Maya-stad. Over deze binnenlandse vlucht doe je slechts 1 uur. Vanuit Belize kun je ook naar Tikal gaan, het ligt namelijk maar op 2 uur rijden van de grens tussen Guatemala en Belize (lees hier meer over backpacken in Guatemala én Belize). Als je ruim de tijd hebt, kun je Tikal het beste bezoeken door in het park te overnachten of het juist in het nabijgelegen Flores of El Remate (check bijvoorbeeld Hotel Tikal Inn)

→ Handig: Vind hier binnenlandse vluchten in Guatemala

Hoeveel kost het om naar Tikal te gaan?

Het ligt er een beetje aan wat je allemaal nodig hebt, maar hieronder vind je een aantal kosten die je mogelijk moet maken voor het bezoeken van Tikal:

Gewone entree voor Tikal: 150 Quetzal per persoon (ongeveer 20 euro), je kan dan van 6 tot 6 in het park

Extra entree om de zonsopkomst of zonsondergang te kunnen zien: Wil je buiten de officiële openingstijden naar het park (om de zonsopkomst of -ondergang te zien)? Dan betaal je een extra entree-prijs van 100 Quetzal (ongeveer 14 euro), dit kun je kopen bij de Banrural Bank.

Bus van Flores naar het National Park Tikal en terug: Een retourticket voor de bus kost ongeveer 10,- euro. Boek dit altijd meteen samen, want als je twee enkeltjes koopt ben je duurder uit.

Tour naar Tikal: Wil je met een tour naar het National Park Tikal? Je kan via GetYourGuide een complete tour naar Tikal boeken, die zijn er vanaf Flores of vanaf Guatemala Stad. Je kan ook via reisorganisaties als Riksja Travel al vooraf een tour naar Tikal boeken. Ook is het natuurlijk mogelijk om in Flores een tour naar Tikal te zoeken. Bij Riksja Travel vind je een zogenoemde Tikal bouwsteen vanaf 84,- euro per persoon waarbij zij vooraf 2 nachten in een hotel voor je regelen en transfers vanaf Flores naar Tikal en terug. De entree van Tikal betaal je dan nog wel zelf ter plekke. Voor ongeveer 100,- euro heb je dan dus je hotelovernachtingen, retour-transport naar Tikal en entree per persoon. Hier vind je de tours via GetYourGuide.

Hotel bij het National Park Tikal

Je kan in Tikal zelf overnachten, maar Flores is de populairste keuze. Ook kun je kiezen voor een overnachting in El Remate, dit ligt tussen Flores en Tikal in. Een leuk plekje om te logeren is bijvoorbeeld Hotel Tikal Inn.

→ Meteen je hotel boeken: Hotel Tikal Inn

Tikal Guatemala jungle apen

Tikal Guatemala jungle uitzicht tempel IV

2. Bezoek de highlights én neem de tijd om te rond te dwalen bij Tikal

Je dag in Tikal begint wanneer je een kaartje bij de entree hebt gekocht. Via een pad door het regenwoud kom je steeds iets dichterbij de beroemde Maya-ruïnes. Hoe aantrekkelijk het ook is, om meteen door te lopen naar Tempel I moet je jezelf even dwingen zo nu en dan een kronkelpad in te lopen. Weg van het grote pad. Want hoe dieper je het groen in gaat, hoe groter de kans is dat je wilde dieren zoals apen of een toekan ziet.

Paar minuten stilte in de jungle

En ben je eenmaal helemaal alleen, weg van de andere bezoekers, dan moet je simpelweg even stil staan en zwijgen. 5 minuten stilte in de jungle doen je namelijk echt even beseffen hoe nietig wij mensen eigenlijk zijn. Slechts een klein stipje op die gigantische levende aardbol waarop we leven. Klaar om weer verder te gaan? Je geluksmomentje oprecht beleeft? Dan is het pas echt tijd om de mooiste stukjes van het National Park Tikal te gaan bewonderen en te fantaseren over de Maya’s die dit gebied ooit opgebouwd hebben jaren terug.

Welke tempels moet je echt zien in Tikal?

Kijk je op Wikipedia of in een reisgids, dan zie je al gauw dat Tikal uit een hele lijst bouwwerken bestaat: Welbekend Tempel I en IV, maar ook tempel II, III en V wil je zien en dan zijn er nog een handjevol andere ruïnes te vinden die namen hebben zoals Zuid-akropolis of het Oostplein. Sommige bouwwerken zijn vervallen en niet erg groot, terwijl anderen juist helemaal gerestaureerd zijn en je doen fantaseren over de verleden tijd.

Kaart of app waarop alle tempels staan

Omdat niet alle tempels heel goed met bordjes staan aangegeven (wat ook wel weer de charme is van Tikal, want hierdoor heb je lopend door de jungle soms echt het gevoel iets per ongeluk te ontdekken) is het soms even zoeken voor je bij de juiste tempel bent. Een kaart kopen bij de entree, een foto maken van de grotere kaart bij het begin van het park of gewoon de weg vragen aan andere bezoekers (die er overigens niet heel veel zijn) is dus wel aan te raden.

→ Lees ook: Mysterieuze Maya complexen in Guatemala: El Zotz & El Mirador

Tikal Guatemala el remate-2

3. Dit moet je meenemen als je een dag naar Tikal gaat

Het kan flink warm zijn bij Tikal, zelfs als het bewolkt is, zorg dus dat je je goed insmeert en zonnebrandcreme meeneemt. Ondanks dat Tikal in de jungle ligt, zijn er namelijk ook open stukken met maar weinig schaduw. En wanneer je op tempels klimt, sta je soms ook in de volle zon. Deet of ander muggenspul is daarnaast ook geen overbodige luxe. Neem ook voldoende eten en drinken mee. Wij hebben bij een klein barretje wel een ice-tea en water kunnen kopen, maar andere winkeltjes of verkooppunten zijn wij eigenlijk niet tegen gekomen. Een overdosis souvenirkraampjes zijn er gelukkig ook niet bij Tikal (zoals bij Chitzen Itza in Mexico een aantal jaar terug helaas wel het geval was…).

Na ons bezoek aan het National Park Tikal hebben we ook iets gegeten in een restaurant ergens in het park, maar dit lag nogal verborgen en leek je alleen te kunnen vinden met gids. Ga er dus vanuit dat je niet plekken tegenkomt waar je iets kunt kopen en ga voorbereid op pad naar Tikal door voldoende eten en drinken mee te nemen.

Vergeet trouwens ook niet een foto van onderstaande kaart te maken (die staat vlakbij de entree) of koop een kaart als je zonder gids op pad gaat, zo verzeker je namelijk jezelf ervan dat je de mooiste plekken van Tikal daadwerkelijk kunt vinden:

Tikal Guatemala kaart

4. Het beste moment om Tikal te bezoeken: Zonsopkomst of zonsondergang!

Tikal is eigenlijk het mooist om te zien tijdens en vlak na zonsopkomst of juist voor zonsondergang. Het gouden uurtje maakt Tikal namelijk net een extra stukje magischer. Kanttekening hierbij is natuurlijk wel dat je geluk moet hebben met het weer (bij ons was het een beetje te bewolkt), maar als het een zonnige dag is wordt je echt verrast door spectaculaire uitzichten. Ga je voor de zonsondergang bij Tikal? Dan is het tof om de zonsondergang vanaf tempel IV (nummer vier) te bekijken.

Met zonsopkomst naar Tikal

Wil je de Maya-stad liever bij zonsopgang zien, dan kun je het beste vooraf in Flores overnachten (bijvoorbeeld bij Hotel Tikal Inn). Vanuit daar kun je vervolgens met een tour of met eigen vooraf geregelde entreetickets naar Tikal gaan. Flores ligt op ongeveer een uurtje rijden vanaf Tikal, dus je bent er dan vrij snel. Het andere voordeel van het zien van Tikal bij zonsopkomst of -ondergang is dat het gedurende die tijden ook wat rustiger is. Op het midden van de dag kan Tikal iets drukker worden, zo kwamen wij een paar keer een grotere groep tegen.

Bekijk Tikal in onze Guatemala video

5. Overnacht in de buurt van Tikal

Je kan in het National Park Tikal zelf overnachten, maar Flores is de meest populaire keuze. Ook kun je kiezen voor een overnachting in El Remate, dit ligt tussen Flores en Tikal in. Natuurlijk is het zo, dat hoe dichter je bij Tikal overnacht je minder vroeg op hoeft voor een bezoek tijdens zonsopgang. Een leuke spot om te verblijven is bijvoorbeeld Hotel Tikal Inn. Wij zijn zelf vanuit Guatemala Stad naar Tikal gevlogen voor een bezoek en hebben er een soort 24-uurs tripje van gemaakt. Vanaf Guatemala Stad is het een uurtje vliegen naar Tikal, vind hier binnenlandse vluchten in Guatemala. Vliegen kan met TAG Airlines of AVIANCA. Bekijk hier meer hotels in of nabij Tikal

→ Meteen boeken: Hotel Tikal Inn

→ Bekijk hier al onze Guatemala artikelen