Tikal Guatemala

National Park Tikal: De beste tips voor je bezoek aan dé highlight van Guatemala

Ga je naar Guatemala op reis, dan kan een bezoek aan het National Park Tikal niet ontbreken in je reisplannen. Maar echt. Dit zeggen we niet zomaar. Voor sommige reizigers is Tikal zelfs de enige reden om naar Guatemala te gaan! Deze gigantische Maya-stad was ooit een van de grootste Maya-steden ter wereld en tegenwoordig zijn er nog veel indrukwekkende ruïnes te bewonderen. En dat alles te midden van een gigantisch en ruig junglelandschap!

National Park Tikal, een maya stad in de jungle van Guatemala

In tegenstelling tot welbekend Chitzen Itza in Mexico, liggen de Maya-ruïnes van Tikal verborgen in een regenwoud. Apen slingeren hier met veel geweld en gebrul nog door de bomen en als je op één van de tientallen Maya-tempels klimt, heb je een spectaculair uitzicht over de groene jungle. Yep, een bezoek aan het National Park Tikal ga je echt niet gauw vergeten. Lees hieronder alles over Tikal in Guatemala en ontdek hoe je het meeste uit jouw bezoek kunt halen.

National Park Tikal

→ Hotel tip in de buurt van Tikal: Hotel Tikal Inn
→ Handig: Vind hier binnenlandse vluchten in Guatemala

Tikal Guatemala

Je bezoek naar Tikal plannen

First things first: hoe ga je je trip naar Tikal plannen? We delen hieronder alles dat je wilt weten:

Hoe kom je in Tikal?

Je vindt Tikal in het noorden van Guatemala. Vanaf Guatemala Stad is het een heel eind rijden. Wij hebben vanuit daar dan ook een binnenlandse vlucht genomen om een bezoek te kunnen brengen aan deze Maya-stad. Over deze binnenlandse vlucht doe je slechts 1 uur. Toch kan je net als een van onze bloggers Bo ook de bus nemen. Zij deed er ongeveer 9.5 uur over met de nachtbus, die je vooraf kan boeken via Maya de Oro. Deze bus vertrekt dagelijks om 21.00 uur. Hierdoor kom je de volgende ochtend rond 10.00 uur aan via Flores in Tikal. De kosten hiervoor liggen rond de 90 euro.

Vanuit Belize kun je ook naar Tikal gaan, het ligt namelijk maar op 2 uur rijden van de grens tussen Guatemala en Belize (lees hier meer over backpacken in Guatemala én Belize).

Overnachten in Flores of in Tikal?

Veel reizigers kiezen ervoor om in het stadje Flores te overnachten en vanuit daar een dagtocht te maken naar Tikal. Flores is een super knus stadje en er is veel leuks te doen. Vanuit Flores kan je gemakkelijk de bus pakken naar Tikal, of boek er een tour met een gids zodat je verzekerd bent van een lading informatie tijdens je bezoek aan de Maya stad. Het nadeel van overnachten in Flores is dat je eerst nog een uur en een kwartier moet reizen voor je in Tikal aankomt samen met alle andere toeristen.

Iets dichterbij ligt het stadje El Remate. Dit stadje is niet heel bijzonder, maar je kan er wel op prachtige plekken aan het meer Petén Itzá overnachten. Fijn voor als je even tot rust wil komen.

Als je ruim de tijd hebt, kun je Tikal het beste bezoeken door in het park te overnachten. Check bijvoorbeeld Hotel Tikal Inn

Ook blogger Bo heeft in dit hotel overnacht en vond het heerlijk. Voor ongeveer 54 euro voor twee personen per nacht krijg je een prima basic hotel met een zwembad. Voor het ontbijt betaal je nog wat extra en avondeten kan hier ook goed. Een heerlijk plekje, waar het lekker rustig is en waar het personeel super vriendelijk is.

→ Meteen je hotel boeken: Hotel Tikal Inn
→ Lees meer: Tikal in Guatemala: Alles dat je wilt weten!

Tikal hotel zwembad

Bezoek Tikal voordat andere toeristen arriveren

Wil je Tikal kunnen ontdekken voordat het drukker wordt met toeristen? Dan is slapen in Tikal sowieso een goed idee. Je kan dan zodra het park om 6:00 uur open gaat naar binnen. Wie in Flores overnacht moet dan eerst nog een eind reizen.

Daarnaast kan je er ook voor kiezen om tijdens de zonsopkomst in het park rond te dwalen. Dit kan zowel op eigen houtje als met een georganiseerde tour. Je mag dan om 4:30 naar binnen en kunt vanaf boven op een tempel de zon zien opkomen. Hetzelfde geldt voor de zonsondergang. Het park is met het reguliere ticket tot 18:00 uur te bezoeken, maar met een speciaal sunset ticket mag je tot 20:00 uur in het park blijven om de zon tussen de tempels te zien verdwijnen.

Tikal in Guatemala

Met of zonder gids naar Tikal?

Het gehele Maya complex is 575 vierkante kilometer groot en ligt verstopt in de jungle. Het is dus een hele ervaring om het complex te bezoeken. Dat kan zowel op eigen houtje als met een gids. Er zijn zat touroperators in Flores en El Remate waar je ter plekke een excursie kan boeken.

Met gids

Een georganiseerde tour met een gids neemt je mee naar de hoogtepunten van het park. Tijdens de tour leer je alles over het leven van de Maya’s en ontdek je de vele tempels en gebouwen. Je vervoer wordt geregeld en een ervaren gids kent de beste routes door het park. Hij houdt daarbij rekening met de andere groepen en probeert drukke plekken te vermijden, zodat je soms de tempels helemaal voor jezelf hebt.

Een gehele tour vanuit Flores duurt zo’n 8 uur. Dat is inclusief de reistijd vanuit Flores: ongeveer 1 uur en 15 minuten naar de ingang waar je je ticket koopt en nog 20 minuten naar de ingang van het park. Daarna wandel je ongeveer 4 uur langs verschillende tempels en paleizen terwijl de gids interessante informatie over de bouw en functie van de verschillende tempels vertelt. Sommige ruïnes zijn te beklimmen waar je verzekerd bent van een fantastisch uitzicht over de omgeving.

Er zijn verschillende tours beschikbaar:

 • Sunrise tour: Vertrek vanuit Flores rond 03:00 uur zodat je op tijd bent voor de zonsopkomst.
 • Early Bird tour: Vertrek rond 04:30 uur vanuit Flores om het park in alle vroegte te verkennen wanneer het park om 6:00 uur open gaat.
 • Daytour: Als je liever niet vroeg opstaat, kun je op verschillende tijdstippen in de ochtend vertrekken.
 • Sunset tour: Vertrek rond 12:00 uur uit Flores en verken het park in de middag. Nadat het park om 18:00 dicht is gegaan, mag je nog tot 20:00 in het park blijven.

Je tour vooraf boeken

In principe kan je de tour ter plekke regelen, maar wie liever vooraf wat dingen vastlegt, kan via GetYourGuide een complete tour naar Tikal boeken, die zijn er vanaf Flores of vanaf Guatemala Stad.

Je kan ook via reisorganisaties als Riksja Travel al vooraf een tour naar Tikal boeken. Bij Riksja Travel vind je een zogenoemde Tikal bouwsteen vanaf 84,- euro per persoon waarbij zij vooraf 2 nachten in een hotel voor je regelen en transfers vanaf Flores naar Tikal en terug. De entree van Tikal betaal je dan nog wel zelf ter plekke. Voor ongeveer 100,- euro heb je dan dus je hotelovernachtingen, retour-transport naar Tikal en entree per persoon.

Hier vind je de tours via GetYourGuide.

Tikal Guatemala jungle apen

Tikal Guatemala jungle uitzicht tempel IV

Op eigen houtje het park in

Wil je niet afhankelijk zijn van een groep of strikte tourtijden? Dan kun je ook op eigen gelegenheid Tikal verkennen. Je kunt bij elk hostel, hotel of touroperator in Flores en El Remate een shuttle boeken naar Tikal. Het is goedkoper om meteen een retourticket te kopen in plaats van twee losse enkele reizen. Informeer bij je accommodatie naar de actuele vertrektijden. Of wandel vanaf Hotel Tikal Inn zo naar het park.

Er zijn drie verschillende tickets:

 • Dayticket: Geldig voor een bezoek tijdens de reguliere openingstijden van 06:00 tot 18:00 uur (Q150).
 • Sunrise ticket: Hiermee kun je vóór de reguliere openingstijden het park betreden tussen 04:30 en 06:00 uur om de zonsopkomst mee te maken (Q100).
 • Sunset ticket: Hiermee kun je na de reguliere openingstijden in het park blijven tot 20:00 uur de zonsondergang te zien (Q100).

Als je overdag het park wilt bezoeken en ook de zonsopkomst of zonsondergang wilt zien, heb je twee tickets nodig. Eén ticket is geldig tijdens de reguliere openingstijden, en het andere ticket is voor de zonsopkomst of zonsondergang. Omdat je dan deels buiten de reguliere openingstijden in het donker door het park loopt, is het verplicht om op deze tijdstippen een gids te hebben. Tijdens de reguliere tijden is dat niet nodig.

Wil je Tikal bij zonsopkomst bezoeken? Dan moet je uiterlijk één dag van tevoren je tickets kopen. De kassa’s van het park gaan namelijk pas om 06:00 uur open. Je kunt je ticket kopen in Flores of El Remate bij een touroperator of bij de Banrural Bank. Als je de dag voor je bezoek in een hotel bij de ingang van het park verblijft, kun je daar de dag ervoor je tickets kopen voor de volgende dag.

Hoeveel kost het om op eigen houtje naar Tikal te gaan?

Het ligt er een beetje aan wat je allemaal nodig hebt, maar hieronder vind je een aantal kosten die je mogelijk moet maken voor het bezoeken van Tikal:

 • Gewone entree voor Tikal: 150 Quetzal per persoon (ongeveer 20 euro), je kan dan van 6 tot 6 in het park
 • Extra entree om de zonsopkomst of zonsondergang te kunnen zien: Wil je buiten de officiële openingstijden naar het park (om de zonsopkomst of -ondergang te zien)? Dan betaal je een extra entree-prijs van 100 Quetzal (ongeveer 14 euro), dit kun je kopen bij de Banrural Bank.
 • Bus van Flores naar het National Park Tikal en terug: Een retourticket voor de bus kost ongeveer 10,- euro. Boek dit altijd meteen samen, want als je twee enkeltjes koopt, ben je duurder uit.

Het beste moment om Tikal te bezoeken: Zonsopkomst of zonsondergang!

Tikal is eigenlijk het mooist om te zien tijdens en vlak na zonsopkomst of juist voor zonsondergang. Het gouden uurtje maakt Tikal namelijk net een extra stukje magischer. Kanttekening hierbij is natuurlijk wel dat je geluk moet hebben met het weer (bij ons was het een beetje te bewolkt), maar als het een zonnige dag is, word je echt verrast door spectaculaire uitzichten. Ga je voor de zonsondergang bij Tikal? Dan is het tof om de zonsondergang vanaf tempel IV (nummer vier) te bekijken.

Goed om te weten

De grote tourbussen met toeristen komen meestal aan het einde van de ochtend en vertrekken in de vroege middag. Om de drukte te vermijden, kun je het beste je bezoek daaromheen plannen. Als je je dagticket pas na 15.00 uur gebruikt, kun je er de volgende dag ook nog gebruik van maken. Let ook op op zondag. Locals mogen dan gratis in het park en het kan er dan dus drukker zijn.

Bezoek de highlights én neem de tijd om te rond te dwalen bij Tikal

Je dag in Tikal begint wanneer je een kaartje bij de entree hebt gekocht of zodra je met de gids het park binnenloopt. Via een pad door het regenwoud kom je steeds iets dichter bij de beroemde Maya-ruïnes. Hoe aantrekkelijk het ook is, om meteen door te lopen naar Tempel I moet je jezelf even dwingen zo nu en dan een kronkelpad in te lopen. Weg van het grote pad. Want hoe dieper je het groen in gaat, hoe groter de kans is dat je wilde dieren zoals apen of een toekan ziet.

Paar minuten stilte in de jungle

En ben je eenmaal helemaal alleen, weg van de andere bezoekers, dan moet je simpelweg even stil staan en zwijgen. 5 minuten stilte in de jungle doet je namelijk echt even beseffen hoe nietig wij mensen eigenlijk zijn. Slechts een klein stipje op die gigantische levende aardbol waarop we leven. Klaar om weer verder te gaan? Je geluksmomentje oprecht beleeft? Dan is het pas echt tijd om de mooiste stukjes van het National Park Tikal te gaan bewonderen en te fantaseren over de Maya’s die dit gebied ooit opgebouwd hebben jaren terug.

Welke tempels moet je echt zien in Tikal?

Kijk je op Wikipedia of in een reisgids, dan zie je al gauw dat Tikal uit een hele lijst bouwwerken bestaat. Welbekend zijn Tempel I, II en IV, maar er zijn ook nog een aantal andere tempels en een handjevol andere ruïnes te vinden die namen hebben zoals Zuid-akropolis of het Oostplein. The Grand Plaza in het hart van de stad wil je ook niet missen, hier werden vroeger ceremonies gehouden.

 • Tempel I – De Tempel van de Grote Jaguar. Deze tempel is 47 meter hoog en hoewel niet de hoogste, is het wel de meest iconische van het gebied. Het werd opgericht als een monument ter ere van een van de grootste heersers van het rijk en de duurste schat werd hier gevonden.
 • Tempel II – De Tempel van de Maskers. Deze tempel is 38 meter hoog en het is een van de best gerenoveerde tempels in het complex. Deze mag je beklimmen en geeft een prachtig uitzicht over The Grand Plaza en Tempel I.
 • Tempel IV – De hoogste tempel van het complex. De tempel is 65 meter hoog en het beklimmen van deze tempel is een must-do. Ook is het is de perfecte plek om de betoverende zonsopkomst of zonsondergang te ervaren.

Kaart of app waarop alle tempels staan

Omdat niet alle tempels heel goed met bordjes staan aangegeven (wat ook wel weer de charme is van Tikal, want hierdoor heb je lopend door de jungle soms echt het gevoel iets per ongeluk te ontdekken) is het soms even zoeken voor je bij de juiste tempel bent. Een kaart kopen bij de entree, een foto maken van de grotere kaart bij het begin van het park of gewoon de weg vragen aan andere bezoekers is dus wel aan te raden.

→ Lees ook: Mysterieuze Maya complexen in Guatemala: El Zotz & El Mirador

Tikal bij Flores, Guatemala

Dit moet je meenemen als je een dag naar Tikal gaat

Het kan flink warm zijn in Tikal, zelfs als het bewolkt is. Zorg dus dat je je goed insmeert en zonnebrandcrème meeneemt. Ondanks dat Tikal in de jungle ligt, zijn er namelijk ook open stukken met maar weinig schaduw. En wanneer je op tempels klimt, sta je soms ook in de volle zon. Een hoed of pet is ook geen overbodige luxe en vergeet je deet of muggenspray niet.

Neem ook voldoende eten en drinken mee. Wij hebben bij een klein barretje wel een ice-tea en water kunnen kopen, maar andere winkeltjes of verkooppunten zijn wij eigenlijk niet tegengekomen. Een overdosis souvenirkraampjes zijn er gelukkig ook niet bij Tikal (zoals bij Chitzen Itza in Mexico helaas wel het geval is…).

Na ons bezoek aan het National Park Tikal hebben we ook iets gegeten in een restaurant ergens in het park, maar dit lag nogal verborgen en leek je alleen te kunnen vinden met gids. Ga er dus van uit dat je niet plekken tegenkomt waar je iets kunt kopen en ga voorbereid op pad naar Tikal door voldoende eten en drinken mee te nemen.

Ga je voor zonsopkomst of zonsondergang naar het park? Vergeet niet om een zaklamp mee te nemen! Dit kan van pas komen in de donkere jungle met zijn kronkelende paden.

Bij aankomst moet je je registreren met je paspoort, dus zorg ervoor dat je deze bij je hebt. Zorg ook voor voldoende contant geld, want er zijn geen pinautomaten in Tikal.

Vergeet trouwens ook niet een foto van onderstaande kaart te maken (die staat vlakbij de entree) of koop een kaart als je zonder gids op pad gaat, zo verzeker je namelijk jezelf ervan dat je de mooiste plekken van Tikal daadwerkelijk kunt vinden. De kaart van Tikal van tevoren downloaden in Maps.me is ook handig. Je kan dan offline navigeren door de jungle en ziet waar de tempels liggen.

Tikal Guatemala kaart

 

Bekijk Tikal in onze Guatemala video

→ Bekijk hier al onze Guatemala artikelen