Semuc Champey: Waarom Lanquin zeker de lange busrit waard is + 5 to do’s

Maak je plannen voor een reis naar Guatemala? Sla dan Lanquin niet over. Dit dorpje is namelijk dé uitvalsbasis voor Semuc Champey. Dit is een lastig te bereiken natuurreservaat, maar juist daarom een must-see als je naar Guatemala gaat! Een prachtige plek, met natuurlijke zwembaden van turquoisegekleurd rivierwater en grotten met ondergrondse watervallen. Avontuur is hier zeker gegarandeerd. Zie hieronder wat tips voor een bezoek aan Semuc Champey en waarom je dit eigenlijk niet mag overslaan tijdens jou Guatemala rondreis!

Ontdek alles over Semuc Champey

→ Tip: Vind hier vliegtickets naar Guatemala
→ Hotel tips voor Semuc Champey: Zephyr River Lodge of Hotel Guayaha

Semuc ChampeySemuc Champey Semuc Champey waterfalls

Verblijven in Lanquin of Semuc Champey?

Lanquin zelf is een bergdorpje, 11 km van Semuc Champey vandaan. Er is hier niet heel veel te doen, maar er zijn hier wel een aantal heel fijne hostels en hotels middenin de jungle te vinden, denk aan Zephyr River Lodge of Hotel Guayaha. Daarmee is het een prima plek om na een lange busrit even tot rust te komen. Je kan er ook voor kiezen om een accommodatie naast Semuc Champey te boeken (zoals Utopia Eco Hotel of Greengos Hotel). Echter, de weg van Lanquin naar Semuc Champey is een avontuur opzich en wil je misschien niet in het donker doen nadat je al een lange busrit achter de rug hebt zitten.

Leuke plekken om te overnachten bij Semuc Champey

Hoe kom je in Semuc Champey?

Natuurlijk zul je eerst naar Guatemala moeten vliegen (check hier vliegticketdeals), daar kom je veelal aan in Guatemala Stad. Lanquin ligt vervolgens op ongeveer 275 kilometer vanaf Guatemala Stad, daar doe je met de auto zo’n 6 a 7 uur over. De meeste reizigers gaan overigens vanuit Lake Atitlan of Flores naar Lanquin. Vanuit Lanquin kan je een tour boeken naar Semuc Champey vanuit je hostel of een tour operator. Je kan het ook op je eigen houtje doen. In dat geval loop je naar het centrum van Lanquin, en zoek je een pick-up truck om naar Semuc Champey te gaan. Dit kost je ongeveer Q40 (€1 = +/- Q8), enkele reis en duurt zo’n 45 minuten. De toegangsprijs voor Semuc Champey is Q50. Een tour kost zo’n Q240. Een wezenlijk verschil, maar hierdoor heb je wel een Engelstalige gids bij je, is het vervoer vanaf het hostel geregeld, ga je met een groepje backpackers (wel zo gezellig) en doe je nog wat extra activiteiten. Wees voorbereid: de weg ernaar toe is onverhard en heuvelachtig. Omdat je achterin een pick-up staat, is het best spannend, maar de uitzichten zijn geweldig!

Semuc Champey GuatemalaOvernachten Semuc Champey

5 x Wat te doen in Semuc Champey?

Waarom je Semuc Champey niet mag overslaan? De turquoise rivier, die tussen stijle rotswanden doorloopt en middenin de jungle ligt, is simpelweg gezegd adembenemend mooi. Ieder die hier is geweest zal dit ook beamen! Maar benieuwd wat je echt moet doen om Semuc Champey volop te ervaren? We geven je de nodige tips hieronder:

Het mooiste uitzicht vind je bij El Mirador

Semuc Champey kan je het beste bewonderen vanaf El Mirador, en uitzichtpunt welke je bereikt na een half uur flink omhoog klauteren. Vanuit hier heb je een spectaculair uitzicht over de kristalheldere natuurlijke baden. Als het heeft geregend, is het hier best glad, dus doe goede (wandel)schoenen aan.

Zwemmen bij Semuc Champey

Daarnaast kan je natuurlijk heerlijk in de natuurlijke baden zwemmen! Als je een tour boekt, kan je bij de zwemplek je waardevolle spullen in kluisjes achterlaten. Als je op eigen gelegenheid gaat, is het verstandig om niet te veel waardevolle spullen mee te nemen, zodat je op je gemak kan genieten van het water en het uitzicht. Je kan hier gerust 3 uur spenderen, dus trek genoeg tijd uit voor je zwemsessie!

Bezoek watergrot K’an Ba Grot

De K’an Ba Grot, deze ligt in hetzelfde natuurgebied, is een watergrot die je (onder begeleiding) kan bezoeken. Hier ga je enkel in je zwemkleding, waterschoenen (die je onderweg ook nog kan huren) of sandalen én met een kaars in je hand de grot in. Overal om je heen is het donker en nat en je ziet hier alleen dankzij het licht van brandende kaarsen. Een enorm magisch avontuur! Ongeveer een uur lang verplaats je jezelf door de grot, in het water, via touwladders, door een ondergrondse waterval en tussen nauwe spleten. Terwijl je kaarsje je van licht verzekerd. Een echte aanrader om te doen als je hier bent!

Spring van watervallen of schommels

Voor de adrenaline-zoekers onder ons, vlakbij de ingang van de grot, staat een schommel waarmee je de rivier kan in schommelen. Het is best hoog en je hebt geen garanties dat je niet plat op je buik het water bereikt, maar het is wel onwijs avontuurlijk. Is dit iets te gek voor jou? Als je iets verder het pad uitloopt, vind je watervallen waar je vanaf kan springen, of gewoon lekker kan gaan zwemmen!

Tuben bij Semuc Champey

Je kan bij Semuc Champey ook gaan tuben. Je hebt de mogelijkheid hier een aparte tour voor te boeken, maar dan moet je 2x de weg naar Semuc Champey afleggen. Je kan ook een combi-tour boeken hiervoor. Dobberend in een rivier met een biertje in je handen van het uitzicht genieten, dat klinkt zo verkeerd nog niet toch?

Semuc Champey bezoeken watervallenGuatemala Semuc Champeywaterfalls Semuc Champey bezoeken

Hoe veel tijd heb ik nodig voor Lanquin en Semuc Champey?

Hoewel je een hoop kan doen in Semuc Champey, is dit eenvoudig allemaal te doen in 1 dag. We adviseren je daarom ook om 2 volle dagen te blijven in Lanquin. De busritten van en naar Lanquin zijn lang, dus dan heb je 1 dag de tijd om naar Semuc Champey te gaan en nog 1 dag om in de omgeving te wandelen of lekker te relaxen bij de prachtige hostels in de jungle. Wij verbleven er zelf maar 1 volle dag en hadden hier achteraf wel spijt van.

Hoe kom ik in Lanquin?

De meeste backpackers komen hier vanuit Flores of Lake Atitlan. Het is echter ook mogelijk hier vanuit Guatemala City, Antigua of Rio Dulce te komen. Vanuit Lake Atitlan vertrekt er een shuttle om 07:30 vanuit Panajachel. Dit kost +/- Q300 en duurt ongeveer 10 uur. Vanuit Flores vertrekt er een shuttle om 08:00. Dit kost +/- Q250 en duurt ongeveer 8 uur. In alle gevallen heb je prachtige uitzichten wat de reistijd zeker minder erg maakt. Het kan zich lonen om meerdere hostels of tour operators aan te schrijven, omdat de prijzen best kunnen verschillen. Hoewel een hoop backpackers Lanquin overslaan vanwege de lange busritten, vonden wij dit het meer dan waard. Het is een verborgen parel in de jungle en zeker een hoogtepunt van Guatemala.

Leuke hotels

Beste reistijd voor Lanquin & Semuc Champey

De beste reistijd voor Guatemala liggen tussen de maanden november en april. Daarmee is dit ook de beste tijd om naar Lanquin en Semuc Champey te gaan. Hou er alleen wel rekening mee dat het in deze maanden ook wat drukker kan zijn, ga je in het laagseizoen zal je het natuurgebied meer voor jezelf hebben maar kan het weer minder mooi zijn en het water minder helder turquoise.

→ Bekijk hier al onze Guatemala artikelen