Alleen backpacken Costa Rica Tortuguero

Alleen backpacken in Costa Rica? Dat levert je 1000 ontdekkingen in een tropisch wonderland op!

Eerste reiservaringen zijn altijd bijzonder: de eerste keer in een hostel, de eerste keer waanzinnige cultuur en natuur beleven. Toen ik op mijn 19e besloot om alleen de wereld in te trekken had ik nooit zo veel overweldigende momenten verwacht.

1000 ontdekkingen in een tropisch wonderland

Alleen backpacken Costa Rica Tortuguero

Het begin van 6 oningevulde weken in Costa Rica

Costa Rica, januari, zes oningevulde weken en geen plan noch reisbuddy noch beheersing van de Spaanse taal. Vlak na de viering van het nieuwe jaar stond ik op Schiphol, een gloednieuwe backpack op, emotionele ouders en een combinatie van angst en enthousiasme wat rond raasde door m’n lijf. Nog geen 24 uur later lag ik op een slaapzaal in een bloed benauwd San Jose, bokkie zoek, wanneer begint dat avontuur waar ik nou zo naar uit keek? Achteraf wetend dat het al lang gestart was, avonturen beginnen al bij je voorbereiding.

Het eerste avontuur in San Jose

Vanuit San Jose plande ik mijn eerste overweldigende moment: een rafttocht door een canyon met hoge rotswanden nog groener dan in Tarzan, de film. Rondvliegende ara’s, aapjes die galmend brullen en water zo helder als glas. Daar lagen we dan, acht totaal onbekende, internationale kameraden, in onze reddingsvesten, kijkend naar een strak blauwe lucht en al het leven wat aan beide kanten hoog boven ons uittorende. Dit is het, hier wil ik zijn, voor momenten als deze stap je uit je comfortzone, alleen.

alleen backpacken costa rica uvita

Gouden tip: Leer wat Spaans als je alleen gaat backpacken in Costa Rica

Costa Rica is enorm makkelijk te bereizen zolang je enkele Spaanse woorden weet, bereid je dus enigszins voor. Impulsiviteit is mijn tweede naam, waardoor ik daar dus stond zonder kennis van de Spaanse taal en zeker geen Engelse respons kon verwachten van de lokale bevolking. De eerste week heb ik doorgebracht in Puerto Viejo en een Spaanse cursus gevolgd. Dit was enorm afzien, er waren wel leukere dingen te doen, zoals: hiken in Cahuita National Park, naar één van de waanzinnige stranden die op fietsafstand zijn van Puerto Viejo of een bus- plus hiketochtje naar de Bríbrí waterval maken.

Of je gemakkelijk andere backpackers ontmoet in Costa Rica? Eh.. ja genoeg!

Costa Rica is vol met backpackers, in Puerto Viejo had ik een leuke groep Nederlanders om me heen. De laatste Spaanse les had ik geskipt om een uitgebreid chocolade ontbijt te nuttigen met mijn mede-dutchies voordat ik de bus nam naar de haven van Límon. Vanaf daar ben je met de watertaxi binnen enkele uren in Tortuguero. Het walhalla voor de schildpad-vrijwilligers, maar helaas niet in januari. Het kleine dorp tussen de zoute oceaan en een zoete rivier levert indrukwekkende uitzichten op, bezoek hier zeker het nationale park en zet je wekker voor een ultra vroege kanotocht om alle dieren te zien ontwaken.

Bezoek Tortuguero & Monteverde

Na twee dagen, wat zeker voldoende is voor Tortuguero, ging ik terug met de watertaxi naar Límon en vanaf daar door naar de vochtige cloudforests van Monteverde. De temperatuur is hier iets lager maar perfect om te hiken, zorg dat je eind van de dag een goed uitzicht heb op de zonsondergang: Costa Rica’s magische minuten.

Mijn favoriete plek in Costa Rica: Quepos

De dag erna bracht een lange busrit  me naar mijn favoriete plek: Quepos, of ook wel Manuel Antonio. Een adembenemend nationaal park, geweldige stranden en de beste restaurantjes/barretjes. Zorg dat de aapjes en wasberen niet je tas leegroven terwijl je wegdroomt bij de hagelwitte stranden en azuurblauwe zee. Ontwijk de hitte van de middagzon en ga op zoek naar de drievingerige luiaarden die vaak bovenin de boom hangen.

Het perfecte strand: Uvita

Na een heerlijke strandweek was het tijd om weer verder te trekken. Tijdens mijn busrit naar Uvita besefte ik nog niet dat ik de dag erna mijn meisjesdroom zou vervullen, enthousiaste kreetjes zou slaan en zou rondhuppelen als een klein kind. Uvita: een strand van een kilometer breed maar totaal leeg, een kleinschalig nationaal park vol krokodillen en bekend van de dolfijnentochten. Op een dolfijnentocht sprong een tiental grijze dolfijnen blij om de boot heen, nooit geweten dat mijn jeugdwens (dolfijnentrainster worden, ja lekker origineel) nog zo gekoesterd was.

Met mijn nieuwe reisbuddy naar de heuvels van San Isidro

Na ook hier enkele stranddagen trok ik samen met mijn tijdelijke travelbuddy (herenigd vanuit Puerto Viejo) weer de heuvels in. San Isidro el General is enigszins een uitdaging om te bereiken, maar als je het laatste stukje met de taxi doet is het een eitje. Deze omgeving is een droom voor de sportievelingen, uitdagende hiketochten brengen je de bergen in en nemen je mee langs indrukwekkende uitzichten en watervallen.

Alleen naar Puerto Jimenez

Om nog een tropische uithoek mee te pakken reisde ik, weer alleen, naar Puerto Jiménez. Bekend van het Matapalo Reserve en het Corcovado National Park. Mocht je het nationale park willen bezoeken, boek dan van te voren een overnachting in de lodge ín het park, dat maakt je bezoek de moeite waard en heb je grotere kans om alle dieren te spotten. Puerto Jiménez is een klein dorpje wat leeft van toerisme, wandel eens door het (gratis) reserve om de gigantische villa’s te bekijken die aan de prachtig, zuidelijk stille oceaan liggen terwijl de ara’s zorgen voor een (enorm hard) achtergrond geluid.

La Fortuna, de stad aan de voet van de Arenal vulkaan

Vanwege eerdere regenoverlast geskipt: La Fortuna, gelegen tussen San Jose en Monteverde. De stad ligt aan de voet van de Arenal vulkaan, er is hier veel leven en je kunt hier even lekker stappen of een rugby wedstrijd kijken onder het genot van een biertje. Zeker een aanrader is de Arenal Extreme Hike, je gaat dan naar de krater van de vulkaan die nu vol gelopen is met regenwater. Een zware hike, tot je knieën in de blubber en prut tot in je haar. Waarna je op het einde, bovenaan wordt beloond met een compleet uitzicht over dit bijzondere, kleurrijke land.

Of alleen backpacken gevaarlijk is in Costa Rica?

Alleen reizen is altijd een geweldige uitdaging, maar onthoud wel dat als meisje alleen kwetsbaar bent. De cultuur in Costa Rica (en de rest van Zuid Amerika) is dat mannen brutaler zijn dan in bijvoorbeeld Azië. Het gebeurde vrij regelmatig dat ze aan je gaan zitten, het helpt als je een grote mond geeft en je snel richting andere toeristen begeeft.

Hoeveel je uitgeeft in Costa Rica als je hier alleen gaat backpacken?

Costa Rica is een redelijk duur land, ik heb erg veel tours gedaan en niet echt op mijn uitgaven gelet, voor zes weken was ik zeker wel €2 000,- kwijt (exclusief vlucht). Vooral activiteiten die de hele dag duren zijn zeer aan de prijs.

Heb je nog andere tips voor backpackers die alleen naar Costa Rica willen?

Mijn gouden tip: laat lekker die Lonely Planet thuis, laat je leiden door tips van reizigers, Tripadvisor en Hostelworld. Het enige wat je nodig hebt is je paspoort, pinpas en telefoon. Gewoon gaan en laat het je overkomen.

Kunnen we jouw reiservaringen ergens volgen?

Mijn ervaringen van (solo-)reizen door andere landen zoals Ecuador, Galapagos Eilanden, Peru, Nepal, China, Maleisië, Mongolië en de Filipijnen vind je op mijn Facebookpagina Nina her & der: facebook.com/ninaherender.

→ Bekijk hier al onze artikelen over Costa Rica