Uitzicht over Cesky Krumlov

Bezienswaardigheden in Cesky Krumlov: UNESCO werelderfgoed stad in Tsjechië

Op ongeveer twee uur rijden vanaf Praag ligt het pittoreske stadje Cesky Krumlov in Zuid-Bohemen. Het historisch centrum ligt midden in de lus van de Moldau rivier en is vrij van autoverkeer. Je kan van de ene naar de kant van dit stadje lopen in 20 minuten en ondanks dat het stadje klein is, is mijn advies om er toch uitgebreid de tijd voor te nemen. In Cesky Krumlov kun je namelijk echt een stukje middeleeuwen ervaren, prachtige bezienswaardigheden bezoeken en ’s avonds genieten van de gezelligheid die in de stad hangt. Benieuwd naar wat je allemaal tijdens jouw dagen in Cesky Krumlov allemaal kunt zien en doen? Dit is mijn top 10 voor bezienswaardigheden in Cesky Krumlov!

Vind de beste vliegtickets naar Praag

→ Overnachten doe je bij Monastery Garden Bistro & Rooms en Hostel Merlin

Alle sover Cesky Krumlov

Cesky Krumlov is een pittoresk stadje gelegen in het zuiden van Tsjechië, ongeveer 170 kilometer ten zuiden van Praag. Het stadje ligt in de regio Zuid-Bohemen en wordt doorkruist door de rivier de Vltava.

De beste tijd om Cesky Krumlov te bezoeken is in het late voorjaar (mei en juni) en de vroege herfst (september en oktober). Het weer is dan heel lekker en de landschappen rondom de stad zijn prachtig. De zomermaanden (juli en augustus) zijn ook populair vanwege het warme weer, maar het kan druk zijn vanwege de toeristen.

Cesky Krumlov staat bekend om zijn goed bewaard gebleven historische centrum dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De belangrijkste bezienswaardigheid is het prachtige Krumlov-kasteel, dat dateert uit de 13e eeuw en een van de grootste kastelen van Europa is. Ook mooi zijn de de Sint-Vituskerk en de schilderachtige straatjes en bruggen langs de rivier de Vltava. We vertellen je er graag meer over!

Uitzicht over Cesky Krumlov

Wat te doen in Cesky Krumlov?

Tip: combineer een bezoek aan Cesky Krumlov met een bezoekje aan Karlovy Vary!

1. Hluboka kasteel

Onderweg vanuit Praag ligt op 30 minuten afstand van Cesky Krumlov het Kasteel Hluboká. Dit kasteel is het bezoeken zeker waard. In en rondom het kasteel uit de 13e eeuw is namelijk genoeg te zien. Wandel door de tuin, sluit aan bij een tour om alle verschillende zalen en kamers te ontdekken, beklim de toren voor een prachtig uitzicht, bezoek de kunstgalerij en schiet je camera vol, want er zijn onwijs veel fotogenieke plekjes!

Cesky Krumlov Hluboka kasteel

2. Struinen door de straatjes

Het is zo fijn om door de straatjes van deze stad te wandelen. Er rijden bijna geen auto’s en alle keienstraatjes staan vol mooi gekleurde huizen, winkeltjes en restaurants. De gezellige sfeer wordt mede verzorgd door de straatmuzikanten! Vergeet ook niet af en toe te stoppen en te genieten van het uitzicht.

Slenteren door de straten van Cesky Krumlov

3. Cesky Krumlov Kasteel

Het (behoorlijk grote) Cesky Krumlov Kasteel uit de 13e eeuw is zeker interessant om te bezoeken wanneer je hier bent. Het kasteel heeft een eigen museum waarin je leert over het kasteelleven tijdens de middeleeuwen. Het beklimmen van de toren wordt beloond met een mooi uitzicht over het kasteel. En voor wie nog meer wil zien of leren worden er tours georganiseerd waarmee je de Renaissance kamers, de kunstgalerij en het theater kunt bezoeken. Persoonlijk vond ik het wel een beetje jammer dat het kasteel nog ouderwets ‘beschermd’ wordt door een beer.

Toren van het kasteel van Cesky Krumlov

4. Cloak bridge

Loop je door het kasteel dan kom je bij de Cloack Bridge. Deze ouderwetse brug beloont je nogmaals met een prachtig uitzicht over de stad, maar de brug zelf is ook zeer fotogeniek. Dus als je klaar bent met het prachtige uitzicht vanaf de brug loop dan naar beneden om ook de brug zelf te bewonderen.

Cesky Krumlov bezienswaardigheden

5. St. Vituskerk

De St. Vituskerk is gebouwd op een plateau waardoor het mooi uitsteekt boven de vele andere gebouwen. Deze kerk valt daarom constant op als je door de stad wandelt of uitzichtfoto’s maakt. De gotische kerk is ook mooi om even van binnen te bekijken.

St. Vituskerk Cesky Krumlov

6. Kajakken en kanoën

Omdat de stad in de lus van de rivier ligt zorgt dit voor goede kajak en kano mogelijkheden, een leuke actieve afwisseling. Er zijn meerdere huurmogelijkheden in de stad en er worden verschillende routes aangeboden. De route gaat in ieder geval rondom de stad, zo zie je de stad vanuit nieuwe perspectieven!

Kanoën in Cesky Krumlov

7. Drink een Cesky Krumlov biertje

Wat te doen in Cesky Krumlov? Een biertje drinken natuurlijk! De stad heeft zijn eigen bierbrouwerij en eigen bier, zoals je misschien wel had verwacht van een stad in Tsjechië! Overal in de stad is dit biertje te koop. Na zdravi!

Cesky Krumlov biertje

8. Knoedels en Tsjechische Goulash

Als je in een ander land bent is het ook altijd heel leuk om lokale gerechten te proberen. Een typisch Tsjechisch gerecht is goulash, vaak van rund- of varkensvlees. Deze goulash is vergelijkbaar maar toch net weer iets anders dan de Hongaarse Goulash. Typerend voor Tsjechische goulash is dat je hier knoedels bij eet. Knoedels zijn een soort gestoomde deegplakken van aardappel of brood. Nu nog een biertje erbij en eet smakelijk!

In Cesky Krumlov hebben wij gegeten bij het Travellers Hostel en Restaurant. Dit restaurant heeft de uitstraling van een ouderwetse jeugdherberg en er hangt een echt backpack sfeertje. In het restaurant staan dan ook extra lange tafels zodat het mogelijk is om nieuwe mensen te ontmoeten. Mocht het lekker weer zijn dan is er ook plek op de binnenplaats.

Goulash en Knoedels in Cesky Krumlov

9. Het Museum Fotoatelier Seidel

De oude studio van fotograaf Josef Seidel is omgebouwd naar museum over fotografie. Het museum vertelt het verhaal over het begin van professionele fotografie en toont foto’s van het leven in Cesky Krumlov 100 jaar geleden door middel van foto’s. Ook is hier mogelijk om een foto te laten maken in de oude stijl in de ouderwetse studio, misschien een leuk souvenir?

Svornosti-plein in Cesky Krumlov

10. Het Svornosti-plein

Het Svornosti-plein ligt in het midden van de stad, vlakbij de St. Vituskerk. Aan dit plein staat het stadhuis en op het plein een monument ter herdenking aan de pestepidemie. Verder zijn hier gezellige restaurants, cafés en terrasjes te vinden.

En, zin gekregen om naar Cesky Krumlov te gaan? Plan je reis

Vervoer

Vanuit Nederland kun je op verschillende manieren naar Cesky Krumlov reizen. De meest gebruikelijke manier is om met het vliegtuig naar de luchthaven van Praag te reizen. Vanaf daar pak je de trein, bus of huurauto. Je kunt ook met de nachttrein naar Praag. Van Praag naar Cesky Krumlov duurt dan ongeveer nog 3 uur. Met de auto kun je vanuit Nederland via Duitsland naar Cesky Krumlov rijden, wat ongeveer 7-8 uur duurt, afhankelijk van het verkeer.

Overnachten

In Cesky Krumlov zijn veel fijne plekken om te overnachten. Je vindt er hotels, pensions, maar ook hostels. Deze zijn onze favorieten:

Met deze top 10 van bezienswaardigheden in Cesky Krumlov ben je helemaal voorbereid op jouw bezoek aan de stad! Wat wil jij het eerste gaan bezoeken? Laat het hieronder weten in een reactie!

→ Bekijk hier al onze artikelen over Tsjechië!