tips ostrava tsjechie flamingo

Ontdek Ostrava in Tsjechië: 7 tips!

Mijnschachten zo diep dat zelfs eraan denken al gevaarlijk is, prachtige natuur waar je graag in verdwaalt, zomerse muziek festivals zoals we die ook in Nederland zo goed kennen, eindeloze bloemenvelden om doorheen te lopen of gewoon voor bizar weinig geld net iets meer drinken dan je jezelf had voorgenomen… Je kan het allemaal vinden en doen in Tsjechië!

Ostrava | Tsjechië

→ Hotel tips: Retro hotel Garage of Hotel Best
→ Tip: Reis met de trein naar Tsjechië

Op ontdekking in de derde stad van Tsjechië: Ostrava

Wij hadden de kans om een bezoek te brengen aan de stad Ostrava in Tsjechië en ook al is het de derde stad van Tsjechië, moet ik toegeven dat de naam niet direct een belletje deed rinkelen. Niet zo gek ook, want de meeste reizigers gaan toch eerder naar Praag als ze op reis gaan in dit land in Centraal Europa. Aangekomen op een late maandagavond bood de weg richting het hotel (als je trouwens een leuk adresje zoekt, kijk eens naar Retro hotel Garage of Hotel Best) ook geen enkel perspectief op wat me te wachten zou staan in Ostrava. Vanaf het vliegveld zagen we vooral donkere wegen en de eerste Tsjech die we ontmoette was onze taxi chauffeur die weinig zei en vooral 20 minuten geconcentreerd voor zich uit keek. Gelukkig was de eerste ochtend in Ostrava anders dan de avond ervoor. Een nieuwe dag was overduidelijk begonnen en vanuit een groot open hotelraam kon ik al gauw zien hoe levendig en kleurig Ostrava is!

tsjechië ostrava uitzichtOstrava tsjechië stad

7 Tips voor je trip naar Ostrava

Naarmate de dagen vorderden, ontdekten we steeds meer leuke plekjes in Ostrava en omstreken. Het mag dan ook wel gezegd worden dat je je hier uitstekend kunt vermaken voor een korte break! Een aantal dingen die tof zijn om te doen in Ostrava vind je hieronder:

1. Michal Mine: Beleef een dag uit het leven van een Mijnwerker

Michal Mine: Een van de laatste mijnen in Tsjechië die nog volledig in de originele staat verkeert zoals tijdens het moment van sluiten in 1993. Deze kolenmijn is zo’n 150 jaar in werking geweest en het is dan ook heel bijzonder om de machines te zien (die nog steeds werken) die er al die tijd al hebben gestaan! De organisatie van de mijn heeft als doel gesteld om de laatste werkdag van de mijnwerkers na te bootsen en je kunt dan ook middels een rondleiding het exacte traject van een mijnwerkersdag beleven: Het ophalen van je kleding in de ochtend, een kommetje soep voor het werk, de plek waar de laatste sigaret wordt opgestoken en vervolgens de gigantische liften die de mijnwerkers tot wel 650 meter (!) onder de grond brachten. Overigens, als je niet in de gelegenheid bent om de Michal Mine te bezichtigen, is het nog steeds de moeite om een van de andere vele mijnen te bezoeken!

Mijnen in tsjechië Ostrava werkspullen

2. Ostrava Festival: Colours of Ostrava

20 podia, een gigantisch industrieel terrein, optredens tot 5 uur in de ochtend en halve liters bier voor 1,20 euro: wat is er niet leuk te vinden aan dit festival in Ostrava? De sfeer is ontzettend relaxed en om de paar meter vindt je foodstands met het lekkerste eten. Een leuk detail van dit festival is dat het terrein een (wederom) gigantische oude mijn/fabriek is en je kunt dan ook de hoogste toren, de Bolt tower, beklimmen voor een mooi uitzicht over het gehele festival. Overdag worden er veel verschillende workshops gegeven, iets later begint een verscheidenheid aan optredens om vervolgens af te sluiten met de vetste afterparty’s op de Electronic Stage. Ieder jaar in de zomer weer een feest!

Ostrava Festival tsjechië Ostrava festival Colours of Ostrava

3. Štramberk, dé plek om oren te eten…

Zo’n 35 kilometer van Ostrava ligt het stadje Štramberk. Pitoresk, oud, leuke natuur en heerlijk eten. Kortom: alles wat je hoopt te vinden voor een lekker dagje uit! Štramberk staat overigens bekend om een best wel gekke reden: een delicatesse is het eten van oren. Natuurlijk heb ik de smaak van deze fantastische oren ook zelf mogen ondervinden en het viel reuze mee omdat het gewoon koekjes blijken te zijn, vers uit de oven. Oh, en zorg er echt voor dat je een mooi rondje door en om de stad loopt als je van smalle straatjes en groene uitzichten houdt: knus is wel echt een goede omschrijving voor Štramberk!

tsjechië knus stadje

4. Radegast brouwerij

We kunnen dan wel lovend zijn over de goedkope halve liters die je overal vindt in Tsjechië, maar eigenlijk moeten we dan ook wel wat meer over het proces en de oorsprong van het bier ontdekken! Een goede plek is de Radegast brouwerij waar dagelijks grote hoeveelheden worden geproduceerd. Ik kan het verhaal lang maken, maar we weten allemaal dat het leukste gedeelte van de rondleiding is dat je aan het einde zoveel bier mag ‘proeven’ als je wilt. Ook leert een lieve oude meneer je nog hoe je het perfecte biertje moet tappen!

Bier brouwerij ostrava tsjechië-21

5. Museum tip voor Ostrava: Technology and Science Center

Niet alleen tijdens het Colours of Ostrava festival is in dit gebied interessant: Een groot modern technologie museum heeft een mooie prominente plek op het terrein en zelfs als je Ostrava bezoekt buiten het festival om, is dit zeker de moeite waard om te bezoeken. Sommige dingen zijn wat leuker dan anderen: een G-krachten machine die je gewichtsloosheid laat ervaren lijkt leuk, tot je maag je iets anders vertelt… Ook zijn er regelmatig mooie exposities te vinden over de verschillende implementaties van moderne technieken. Klinkt als droge stof? Verre van, want je mag zelf alles lekker uitproberen!

Technology and Science Center in ostrava tsjechië-4 Technology and Science Center ostrava tsjechië-3

6. Beskydy Mountains, berggebied niet ver van Ostrava

Een berggebied niet ver van Ostrava vandaan en als er ergens bergen zijn, tja, dan moet ik die gezien hebben. Niets beter dan de top bereiken terwijl je iedereen blij maakt met je rode hoofd om vervolgens een liter van het een of ander op te drinken in dat idyllische restaurantje op de top. Nou, meestal zijn er geen restaurantjes op de top te vinden, maar gelukkig wel bij Prašivá Hill! Een kleine cottage met een mooi uitzicht, goed en vers eten en vriendelijk personeel. Een wandeling in dit gebied is dus om verschillende redenen zeker de moeite waard. En ook wanneer je het wandelen zat bent, zijn er gelukkig nog veel andere activiteiten te beleven!

Beskydy Mountains top bergen tsjechie bloemenvelden tsjechië Beskydy Mountains food Beskydy Mountains tsjechie shotje tsjechië Beskydy Mountains tsjechië Beskydy Mountains uitzicht

7. Het centrum van Ostrava

We kunnen natuurlijk niet naar Ostrava gaan om het vervolgens niet even het centrum gezien te hebben. Bedrijvigheid, interessante architectuur (naast de communistische blokkendozen zijn er nog prachtige andere bouwwerken te vinden!) en veel hippe eettentjes. Qua nachtleven kan je in ieder geval je hart ophalen want in heel Tsjechië staat de Stodolní Straat bekend als ‘de straat die nooit slaapt’. Zegt genoeg dus!

Zin gekregen om naar Ostrava te gaan?

Wil je Ostrava zelf bezoeken? We hebben een paar tips voor je om je eigen reisje te plannen:

→ Hotel tips: Retro hotel Garage of Hotel Best
→ Wist je dat: Je kan heel goed met de trein naar Tsjechië reizen

→ Bekijk hier al onze Tsjechie artikelen