Kerst Brno Praag tips

Brno: Wat te doen tijdens een winterse stedentrip?

Move over, Praag! Hoewel we intens veel van je houden met je prachtige architectuur, rijke historie en geweldig eten, hebben we je kleine broertje leren kennen: Brno. Waar je in Praag op vele plekken over de hoofden kunt lopen en soms helemaal gek wordt van de fototoestellen en zakkenrollers, kun je in Brno nog rustig rondstruinen zonder het gevoel te hebben dat je in een toeristenval bent beland. Met de gezelligheid van een populaire studentenstad en de hipstervibes die daarmee komen, is een bezoekje aan Brno een top alternatief voor de drukke hoofdstad.

Een knusse én betaalbare stedentrip naar Brno

Deze sprookjesstad met haar knusse straatjes en prachtige gebouwen heb je praktisch voor jezelf! Niet voor niets zeggen de lokals: “Prague is the place where you work, Brno is the place where you live” – de levensstandaard is hier heel hoog. Daarnaast zijn de prijzen een stuk vriendelijker dan in de hoofdstad: voor minder dan €1,50 drink je hier al een biertje. Mocht je je afvragen hoe je de naam van deze stad uitspreekt: “Burnóh”, met de klemtoon op het tweede deel van het woord. Ik bezocht Brno begin december, wanneer er ook vele kerstmarkten te vinden zijn. Een perfect begin van de kerstmaand!

Wat te doen in Brno? | Tsjechië

wat te doen in brno vanaf Old Town Hall

1. Old Town Hall

Wanneer je aankomt bij de Old Town Hall, in het midden van het centrum, zal je wellicht iets opvallen. Het beeld boven de ingang heeft een gedraaid onderdeel aan de bovenkant. Het verhaal gaat dat de beeldhouwer die dit maakte niet genoeg uitbetaald kreeg voor zijn werk. Als wraak gaf hij zijn eigen draai (letterlijk) aan de laatste onderdelen van het beeld. Bij binnenkomst zie je nog iets bijzonders: een gigantische krokodil die aan het plafond hangt. Volgens de legende terroriseerde een verschrikkelijk beest de stad toen deze nog maar net bestond. Een slager verzon een sluw plan en vulde een zak van dierenvachten met limoen. Nadat de ‘draak’ de zak had verslonden, had hij zoveel dorst dat hij zichzelf dooddronk. De krokodil hangt sindsdien aan het plafond! Vanaf de toren van de Old Town Hall heb je prachtig uitzicht over de stad; en zo’n grote klim is het nu ook weer niet. Een kaartje kost rond de €2,40.

2. Villa Tugendhat

Een UNESCO-erfgoed plek, waar architectuurliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Deze villa stamt uit de jaren 20 en was ontworpen door Ludwig Mies van der Rohe. Dit imposante huis werd hét boegbeeld voor de architectonische stroming functionalisme. De grote open ruimten en gigantische raampartijen waren ontzettend vernieuwend in die tijd. De Joodse familie die hier woonde, moest tijdens de Tweede Wereldoorlog Brno ontvluchten. Wil je hier graag heen? Zorg dan dat je op tijd een bezoek reserveert: de wachttijd is momenteel 3 (!) maanden.

wat te doen in brno villa tugendhat buitenkant brno stedentrip villa tugendhat

3. Spilberk Castle in Brno

Het Spilberk kasteel was eeuwenlang de zetel van de Moravische families, en heeft heel wat verschillende tijden meegemaakt. Zo kun je hier allerlei architectonische stijlen bewonderen, van Romaans tot barok. Ook heeft deze plek gediend als een gevangenis, waar voornamelijk protestanten gefolterd en ondervraagd werden (Brno is altijd een katholieke stad geweest). Het museum hier vertelt vele verhalen over de stad en het kasteel: niet te missen voor de geschiedenis fanaten onder ons.

4. Cathedral of Saint Peter and Paul

De Zweedse belegering van Brno in 1645 heeft veel impact gehad op de stad. In een van de verhalen die rondgaat over die tijd, wordt verteld dat de Zweden hun belegering zouden opheffen als ze de stad nog niet hadden veroverd om 12.00 uur ’s middags. Het bestuur van Brno besloot het heft in eigen handen te nemen en liet de klokken twaalf keer luiden om 11.00 uur. Het werkte, en het Zweedse leger vertrok een uur te vroeg. Nog steeds luiden de klokken in Brno twaalf keer om 11.00 uur in de ochtend!

5. Capuchin Monastery

Het Kapucijners Klooster op Kapucinske Square is een vrij lugubere plek. Het gebouw zelf is gebouwd in de barokstijl, met een prachtig versierd rococo interieur. Je vindt er een bijzonder fresco en een goed bewaarde bibliotheek met een schat aan antieke boeken. Wanneer je de trap afgaat kom je in de crypte: hier vind je leden van de Kapucijnse orde – volledig gemummificeerd. Al 200 jaar liggen ze hier een eeuwigdurend dutje te doen.

6. Brno Underground

Een grappig feitje van Brno: de hele stad kent ook nog een ondergronds stelsel! Deze werd in 2001 door archeologen ontdekt: overal vonden ze botten en schedels in donkere gangen. Deze beenderen stammen uit de 17e eeuw, toen er veel mensen door ziektes stierven en de stad de ondergrondse gebruikte als opslagplaats. Nog steeds kun je het gangenstelsel bezoeken… spannend!

Kerst Brno Praag tips

wat te doen in brno kerstmarkt winter

7. Kerstmarkten in Brno

Als je in de maand december in Brno bent, kun je er niet omheen: de kerstmarkten. Op drie pleinen vind je verschillende met lichtjes en hulst versierde hutjes waar je eten, drinken en souvenirs kunt scoren. Must: ‘turbomošt’ drinken. Een hemelse warme drank van appelsap gemixt met appel brandy en kruiden. Alleen in Brno te verkrijgen! Ook de bekende cake rollen ‘trdelnik’ zijn onder velen favoriet. Voor een écht Tsjechische snack bestel je de aardappelpannenkoekjes ‘bramboracky’. Grappig feitje: de Tsjechische kinderen hebben niet zoveel met de kerstman. Ze richten hun verlanglijstjes aan baby Jezus. In de stad kun je zelfs speciale brievenbussen voor baby Jezus vinden tijdens de maand december.

doen in Brno stedentrip

Wat te doen qua food & drinks in Brno?

Tijdens je verkenningstocht van de stad, strijk je tijdens de lunch neer bij het schattige cafeetje ‘Pilát’, vlakbij de kathedraal. In de avond mag je Atelier Cocktail Bar & Bistro absoluut niet overslaan: wat een ontzettend getalenteerde chef! Hoogwaardige, creatieve gerechten voor een bistro-prijs, een culinair feestje.

Sluit de avond af in Bar který neexistuje, letterlijk vertaald als: de bar die niet bestaat. In deze niet bestaande bar vind je een flinke dosis energie en een snufje intimiteit: naast fantastische cocktails is ook de ambiance van de plek fantastisch. Een succesvol concept, al uitgebreid naar een zusterbar genaamd Super Panda Circus.

Geen cocktailfan maar wel een passie voor bier? Breng dan een bezoekje aan JBM Brew Lab: een bierbrouwerij waar je allerlei verschillende biertjes drinkt, van lokale brouwerijen tot internationale succesnummers. Bierlovers zullen zich hier als een vis in het water voelen.

Ook op wijngebied zit je in deze stad helemaal goed. Brno is de hoofdstad van de regio Zuid Moravië: deze streek staat ook wel bekend als het Tsjechische antwoord op Toscane. Vrijwel alle wijn die je in Tsjechië drinkt, komt hier vandaan.

stedentrip brno kerstmarkt avond

Hoe kom je in Brno in Tsjechië?

Vanaf Eindhoven vlieg je in 1,5 uur rechtstreeks naar Brno. Vanaf het vliegtuig rijdt er ieder half uur een bus naar het centrum. Ook kun je het combineren met een bezoek aan de stad Wenen: vanuit de Oostenrijkse hoofdstad ben je binnen 2 uur rijden in de Tsjechische studentenstad.

→ Bekijk hier al onze Praag artikelen

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Czech Tourism.