rotsen van prachov tsjechie

Rotsen van Prachov: De mooiste rotsstad van Tsjechië

Een van de redenen om naar de regio Hradec Kralove te gaan, in het noorden van Tsjechië, zijn de rotsen van Prachov. Je bevindt je hier in Tsjechië in het Boheems Paradijs en in de mooiste rotsstad van het land. Dit natuurspektakel ligt bijna tegen de grens met Polen aan en dankzij de imponerende rotsformaties is Prachov een van de gaafste plekken om hikes te maken in het noorden van Tsjechië.

Prachov, een ultiem wandelgebied

Het barst in Prachov van de weergaloze viewpoints, maar ook van de meest unieke wandelpaden. Tussen meters hoge rotsen is bijvoorbeeld een giga stijle trap ontstaan en in het bos loop je ook langs reuzen van rotspartijen of over dichtbegroeide paden. Benieuwd geworden hoe je een bezoekje aan de rotsen van Prachov (in het Tsjechisch ook wel Prachovské Skály genoemd) het beste kan plannen? We vertellen je er hieronder alles over!

Hradec Kralove Prachov

De rotsen van Prachov in het Boheems Paradijs

De Prachov rocks behoren tot het Boheems Paradijs in Tsjechië. Dit is een van de bekendste natuurgebieden van het land en nu een aantal jaren bekroond tot UNESCO geopark. Het gebied wordt gekenmerkt door de diepste bossen, grillige rotspartijen, heuvelachtige landschappen, weergaloze viewpoints en oneindig veel bijzondere wandelpaden. Het is dé plek voor natuurliefhebbers en ook dé plek voor wie van hiken houdt. De rotsen van Prachov, in het Tsjechisch bekend als Prachovské Skály, zijn een onderdeel van het gebied het Boheems Paradijs. En de reden dat we juist dit stukje, Prachov, aanraden van het Boheems Paradijs is geheel te wijten aan de imponerende rotspartijen die je er vindt. Meters hoog torenen de rotsen hier boven je uit en keer op keer als je uit het bos komt, word je door de stenen giganten verrast of juist door grandioze uitzichten. De rotsen hebben de meest bijzondere vormen en deze te danken aan erosie.

Hradec Kralove Prachov bloemen Prachov rotsen tsjechie wandelen Prachov rotsen tsjechie

Wandelen in rotsstad Prachov

Naar Prachov kom je voor de views en om te wandelen. Er lopen diverse wandelroutes door het gebied. Een gele, rode, blauwe en groene route (je kan deze routes alvast checken op de site van Prachovské Skály). Aan het begin van het park staat ook enigszins uitgelegd hoe de vier gekleurde wandelroutes lopen, maar eenmaal in het park is het soms wat lastig om de kleuren te blijven volgen omdat de bordjes echt alle kanten op wijzen. Ons plan was om de langste te lopen, de groene route (deze is 3,5 km), de lengte van deze route is misschien niet onwijs lang maar omdat het bijzondere paden zijn waar je over loopt (je moet zo nu en dan klauteren en veel stijgen en dalen) doe je er al gauw een uur of twee over. Helemaal als je tijd in plant voor wat fotostops of momentjes om van het uitzicht te genieten.

Volg een van de vier wandelroutes in Prachov of verdwaal tussen de rotsen

Zoals we al zeiden is het door alle Tsjechische bordjes die alle kanten op wijzen soms wat lastig om de juiste route te blijven volgen, maar als je een beetje op je netvlies hebt wat je écht wilt zien kun je ook gewoon op pad gaan en zo nu en dan wat verdwalen. Je komt namelijk redelijk vanzelf langs de allermooiste plekjes en ook redelijk makkelijk weer bij het startpunt van je wandelroute uit. Laat je dus niet al te veel afleiden door een van de routes, maar ga gewoon op ontdekking of gebruik een app zoals mapy.cz om beter de route in de gaten te houden. Hierop staan namelijk alle wandelroutes en fietsroutes in Tsjechië en dat is makkelijker navigeren dan met Google Maps of enkel de borden.

Mooie plekken die je niet wilt missen bij de Prachov rocks

Een paar spots die je niet wilt missen bij de rotsen van Prachov zijn:

  • De Keizerspas, dit is een bizar smalle spleet tussen twee reusachtige rotsen in waar je via een trap naar beneden of boven kan.
  • Peace lookout & Bohemian Paradise Lookout, hier vind je twee van de mooiste uitzichtpunten

rotsen van prachovrotsen van prachov rotsenstad rotsen van prachov rocks wandelpad

Je trip naar de rotsen van Prachov plannen

Zo kom je bij de Prachov rotsen en plan je het beste je Tsjechië roadtrip:

Parkeren bij de Prachov Rocks

Wij hebben de auto geparkeerd bij de parkeerplaats Parkoviště Prachovské skály – Turistická chata, de GPS coordinaten van deze parkeerplaats zijn 50.4685956N, 15.2850403E. Deze parkeerplaats is betaald en er komt iemand op de parkeerplaats naar je toe voor de betaling. Parkeren kost 80 Tsjechische kroon.

Entree voor Prachov

De entree van de Prachov Rocks is direct bij de parkeerplaats te vinden en je vindt hier ook een restaurantje met toiletten. Betalen kan bij een soort huisje en de entree is ongeveer 80 Tsjechische kroon.

Tip: Download dé wandelroute app van Tsjechië

Mega handig om op je telefoon te hebben als je veel gaat wandelen, de app mapy.cz. Op deze app staan alle wandel- en fietsroutes van Tsjechië en dit werkt een stuk beter dan als je Google Maps gebruikt.

Hradec Kralove kastelen rotsen van prachov rocks rotsen van prachov Trosky

Doen in de omgeving van de Prachov Rotsen

Toen wij de Prachov rotsen bezochten was dit onderdeel van een roadtrip door de regio Hradec Kralove (hier vind je onze complete route) en in de directe omgeving van de Prachov Rocks vind je nog wat leuke highlights waar je eventueel kan stoppen. Zoals:

  • Chateau Hruba Skala
  • Burcht Kost
  • Kasteelruïnes van Trosky
→ Bekijk hier al onze artikelen over Tsjechië!