Naar Pilsen in plaats van Praag

8 Redenen om naar Pilsen te gaan in plaats van Praag

Praag is de laatste tijd een van de populairste steden in Europa om naartoe te gaan op stedentrip. Maar wat als je al in Praag bent geweest of een keer een andere stad in Tsjechië wilt uit proberen? We geven je graag 8 redenen om een keer naar Pilsen te gaan, in plaats van naar Praag!

Pilsen Tsjechie architectuur stedentrip

1. De architectuur is betoverend

Pilsen werd in de late middeleeuwen (1295) door koning Wenceslaus II opgericht als een centrale handelsstad in de West-Bohemen. Deze strategische positie zorgde lange tijd voor economische bloei, wat zijn sporen heeft achtergelaten in de betoverende stedelijke architectuur. In het oude centrum van Pilsen staan nog steeds talloze pastelkleurige herenhuizen in barok- en renaissancestijl. Het allermooiste plekje om de architectuur van Pilsen te bewonderen is het Plein van de Republiek, in het midden van de stad.

Tsjechie Pilsen pils bier stedentrip

2. Het is de geboorteplaats van de Pils

De naam verraadt het al een beetje; Pilsen is de geboorteplaats van het Pils bier. De lokale cafés, restaurants en brouwerijen hebben dan ook de beste Europese biertjes op het menu staan. Tegenwoordig staat er in Pilsen nog steeds een van de meest bekende brouwerijen ter wereld: de Pilsner Urquell Brouwerij. Hier kun je het museum bezoeken en tijdens een tour door de kelders ongefilterde Pilsner Urquell proeven, recht uit het vat!

Pilsen Festival tsjechie

3. Er is een festival voor elk seizoen

Pilsen is niet alleen een hotspot voor bierliefhebbers, het is ook een echte festivalstad. Zo heb je elk jaar het gezellige Pilsner Fest in de herfst, het BLIK BLIK light festival aan het einde van de winter en het Finále Plzeň filmfestival in de lente. In de zomer kun je genieten van het Living Streets festival met getalenteerde straatmuzikanten en open-air theaterstukken.

Creatief pilsen tsjechie

4. Het is een echte creatieve broedplaats

Pilsen was in 2015 de culturele hoofdstad van Europa. Ter ere van deze titel werd er in dat jaar het DEPO2015 opgericht, een echte creatieve broedplaats. Deze artistieke zone bevindt zich in een voormalig tramdepot en bestaat uit expositieruimtes, studio’s, openbare workshops, een gezamenlijke moestuin en een hip café. Ook worden er regelmatig hele toffe street food markets gehouden, dus houd de kalender zeker in de gaten!

Pilsen eten in tsjechie

5. De traditionele Tsjechische gerechten

Laat dat toeristenmenuutje in Praag maar zitten, want in Pilsen kun je voor hele normale prijzen een typische Tsjechische maaltijd bestellen. De lekkerste gerechten om een keertje te proberen zijn svíčková na smetaně (entrecôte met roomsaus, cranberries en broodknoedels), gulás (vegetarische of rundgoulash met broodknoedels) en smažený sýr (gefrituurde kaas met tartaarsaus). Leuke adresjes voor lekkere lokale gerechten zijn Pivorský senk Na Parkánu en de Beer Factory.

musea pilsen

6. Je hebt musea voor het uitkiezen

Pilsen is een middelgrote stad qua omvang, maar er is een groot scala aan musea voor het uitkiezen. Zo vind je er het West-Boheemse Museum met een zeldzame wapencollectie, het Ethnografisch Museum, het Technomania Science Center, het Brouwerij Museum, het Museum van Monsters, het Museum van Kerkelijke Kunst en het Poppenmuseum. Ben je eerder een dierenvriend dan een museumfanaat? Dan kun je gelukkig ook elke dag terecht in ZOO Plzeň, de dierentuin en botanische tuin van de stad.

pilsen tsjechie bierbad

7. Je kunt lekker badderen in een Bier Spa

In Pilsen kun je genieten van de lekkerste biertjes, maar sommige liefhebbers gaan nog een stapje verder. Heb jij een echte passie voor bier en ben je niet vies van een beetje wellness? Dan raad ik je aan om langs te gaan bij een bier spa. Geloof mij, het is een ervaring die je niet snel zal vergeten. In een bier spa kun je genieten van een bier bad (ja écht, een bad vol bier en stukjes hop), een bier peeling, manicures, pedicures en allerlei massages. Een goede optie voor een middagje relaxen is de Purkmistr Pilsen Beer Spa, even buiten het centrum van de stad.

pilsen synagoge

8. Er staat een van de grootste synagogen ter wereld

Vóór de Tweede Wereldoorlog woonde er in Pilsen een bruisende Joodse gemeenschap. Tegenwoordig is deze groep helaas flink geslonken, maar de indrukwekkende synagoge staat er nog wel. De Grote Synagoge van Pilsen is niet alleen de grootste in Tsjechië, maar zelfs de drie na grootste synagoge ter wereld. Het historische gebouw werd aan het einde van de 19e eeuw gebouwd en is zeker een bezoekje waard. De synagoge is tussen april en oktober geopend voor bezoekers.

→ Bekijk hier al onze Tsjechie artikelen

 

Dit artikel is geschreven i.s.m. CzechTourism. Benieuwd naar nog meer leuke activiteiten in Pilsen? Neem dan een kijkje op www.pilsen.eu!